През миналата година над половината от произведеното в страната мляко е пласирано чрез директни продажби или е останало за лична консумация във фермите. По данни на министерството на земеделието през 2016 г. мандрите са преработили едва 543 хиляди литри мляко, а останалите 571 хиляди са отишли за храна на животни, за директни продажби от фермите или за собствена консумация.
Това показва, че регистрираните 213 млекопреработвателни предприятия продължават да ползват основно вносна суровина, докато българската остава неизкупена. Само да припомним, че през 2007 година, когато започна преструктурирането на сектора, годишно в мандрите са се преработвали 777 хил. т българско мляко.
Останалите 511 хил. т по онова време са оставали в стопанствата, но са действали в сивия сектор и затова държавата не е имала точен поглед върху реалното производство.
През миналата година с усъвършенстване на системата за наблюдение на фермите ситуацията се променя. Все по-рисковано е да се предлагат млечни продукти, произведени в нелегални цехове, затова и картината с млекопроизводството добива по-ясни измерения.
Спадът в производството обаче е очевиден - докато миналата година общото количество произведено мляко е било 1,1 млн. т, то преди 10 години то е надхвърляло 1,2 млн. т. Увеличава се и вносът на суровина от Европейския съюз. През миналата година мандрите са ползвали 38,5 хил. т сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и трети страни, 475 тона концентрирано мляко, 3 860 т мляко и сметана на прах, 5 613 тона млечен концентрат и 1 138 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка).
2016 година се отличава и със завишено производство на овче мляко – мандрите са преработили 21 745 т, при 18 хил. т година преди това. С 28 на сто повече е и преработеното козе мляко - 10 354 т, при 8 хил. т през 2015 г.
Производството на сирене за последните две години също бележи ръст. През 2015 г. мандрите са извадили на пазара 76 800 т, а през миналата година близо 80 хиляди (79 559). Статистиката не дава данни за износа.