Начало » Новини » Страната
12.07.2017 г.

Мандрите са преработили само половината от млякото, произведено във фермите

Статистика
Мандрите са преработили само половината от млякото, произведено във фермите

sinor

През миналата година над половината от произведеното в страната мляко е пласирано чрез директни продажби или е останало за лична консумация във фермите. По данни на министерството на земеделието през 2016 г. мандрите са преработили едва 543 хиляди литри мляко, а останалите 571 хиляди са отишли за храна на животни, за директни продажби от фермите или за собствена консумация.

Това показва, че регистрираните 213 млекопреработвателни предприятия продължават да ползват основно вносна суровина, докато българската остава неизкупена. Само да припомним, че през 2007 година, когато започна преструктурирането на сектора, годишно в мандрите са се преработвали 777 хил. т българско мляко.

Останалите 511 хил. т по онова време са оставали в стопанствата, но са действали в сивия сектор и затова държавата не е имала точен поглед върху реалното производство.

През миналата година с усъвършенстване на системата за наблюдение на фермите ситуацията се променя. Все по-рисковано е да се предлагат млечни продукти, произведени в нелегални цехове, затова и картината с млекопроизводството добива по-ясни измерения.

Спадът в производството обаче е очевиден - докато миналата година общото количество произведено мляко е било 1,1 млн. т, то преди 10 години то е надхвърляло 1,2 млн. т. Увеличава се и вносът на суровина от Европейския съюз. През миналата година мандрите са ползвали 38,5 хил. т сурово мляко, постъпило от държави членки на ЕС и трети страни, 475 тона концентрирано мляко, 3 860 т мляко и сметана на прах, 5 613 тона млечен концентрат и 1 138 тона други продукти (сметана, закваска, суроватка).

2016 година се отличава и със завишено производство на овче мляко – мандрите са преработили 21 745 т, при 18 хил. т година преди това. С 28 на сто повече е и преработеното козе мляко - 10 354 т, при 8 хил. т през 2015 г.

Производството на сирене за последните две години също бележи ръст. През 2015 г. мандрите са извадили на пазара 76 800 т, а през миналата година близо 80 хиляди (79 559). Статистиката не дава данни за износа.

Мандрите са преработили само половината от млякото, произведено във фермите
4998

Последни материали
Виж
Студенти от Аграрния университет ще сключват реални сделки
В Пловдив откриха демонстрационна зона за търговия със селскостопански стоки с Китай
Линия италиански продукти от кактус получи признанието на журито
Родни медовина розе и кози суджук с трюфели спечелиха конкурса за иновации на Фудтех
Уловената над половин тон риба е дарена на социалния патронаж
Извадиха над 2 километра бракониерски мрежи от бургаски язовир
Само за месец котировките са се понижили с 13-15 евро за тон
Цената на пшеницата в ЕС стремително пада
Родните винопроизводители са спечелили над 200 отличия от международни конкурси през 2018 година
Силно присъствие на български вина от местни сортове на Винария 2019
Ще бъдат завишени изискванията към кандидатстващите животновъди
Махат тиквите от приоритетите по подмярката за стартова помощ за малки стопанства
Свързани материали
Виж
Управителен съвет на фонд Земеделие
Фермерите имат бюджет от 1 милион лева за мобилни мандри
Нотификация
Европейската комисия одобри помощ за мини мандри в България
Нови схеми за държавна помощ
От 2019 г. за мини мандри ще се дават до 60 хиляди лева на ферми
Размерът на подпомагането ще достига 50 на сто от проектната стойност
Агроминистерството търси одобрение от ЕК за държавна помощ за малки мандри и кланици
Параграф 22 в млечния сектор
За големия губещ в битката между животновъди и мандри
Министърът на земеделието
Установени са нарушения в стандартите при проверките на мандрите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам