Начало » Новини » Интервю
07.12.2023 г.

Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работят с българско мляко

Позиции
Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работят с българско мляко

Цанко Цанев (първият вдясно) Снимка: sinor.bg

Ако преди 1989 г. държавното млекопреработвателно предприятие в самия град Велико Търново на ден е преработвало по 300 тона краве мляко, днес в цялата Великотърновска област, къдет има цели 10 общини с големи градове, са останали единствените 5 мандри. И на ден всички те заедно преработват едва по 500 тона сурово мляко, като част от тях доставят вносно мляко от Украйна, така че изкупуването на българска суровина все повече намалява.

Тази печална статистика отразява крайно тежкото положение с млечната индустрия в цялата страна, където заради украинския внос изкупните цени тази есен паднаха до 78-80 ст. за литър, при 1,10 лв. по същото време на 2022 г. Това съобщи животновъдът от великотърновското село Поликраище Цанко Цанев, който от 33 години отглежда млечни крави, а преди време инвестира и в преработка, с цел да предлага биомлечни продукти на пазара. Тази есен обаче фермерът неколкократно изразяваше протеста си срещу унищожаването на родното животновъдство, защото според него „когато едно животновъдно стопанство затвори врати, не очаквайте да възстанови отново работата си”. Именно затова той прогнозира, че до няколко години българската мечна индустрия изцяло ще ползва вносна млечна суровина. А това означава пълна гибел на млечното животновъдство в страната.

Примерът с Венци Петков от Мало Конаре, чиито домати се продават само в Англия

Въпреки че стопанството на Цанев е сред големите в страната, тази есен той се е принудил да продаде 300 млечни крави от стадото си с хиляда животни, за да оцелее. Същите съвети той дава и на останалите животновъди, защото дори с държавните помощи браншът няма как да оцелее през зимата при близо 40-процентния срив в изкупните цени на млякото.

Предупреждението на фермера е и към българските потребители, които трябва да знаят, че на пръстите на двете ръце се броят предприятията в страната, които изцяло ползват българска суровина. В неговия окръг той посочва мандрата с бранд „Елена”, за която може да се каже, че се снабдява изцяло със суровна и от рлодни фермери. Не, че и други предприятия не изкупуват родно мляко, но процентно то е в малки количества – колкото да се каже, че сиренето по магазините е „бяло саламурено”.

Именно затова Синор.бг възнамерява да дава гласност на добрите примери в хранителната ни индустрия, за да ги разграничаваме от колегите им, чието предпочитание е да градят бизнес със заблуди. И понеже призивът „Изберете българското!” е на път да се превърне в безсмислен лозунг, припомнете си силно увехналите вносни домати и краставици, с които това лято за първи път бяха пълни магазините. Е, основната причина за появата им е, че българското градинарство е пред изчезване и беше заместено от турски и македонски домати и краставици, престояли със седмици по борсите. А след няколко години може да го последва и животновъдството, защото проблемите не са от днес или вчера, не са и от една година. Те упорито бяха наслагвани през последните 10 години, когато нито едно правителство не предприе и една крачка за спасяване първо на зеленчукопроизводството, а после и на животновъдството.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Цанев: Еленската мандра е сред малкото, които работят с българско мляко
6157
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Пробите от храните са отрицателни и източникът на заразата засега остава неизвестен
Петима души са приети в болница със салмонелоза след семейна среща в Горнооряховско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини