Начало » Важно за фермера » Животновъдство
25.10.2022 г.

Не се питайте защо фермерите не кандидатстват за кланични пунктове!

Фонд „Земеделие”
Не се питайте защо фермерите не кандидатстват за кланични пунктове!

sinor.bg

Само двама животновъди с малки стада са кандидатствали с проекти за оборудване на мини кланици, въпреки че бюджетът за тази държавна помощ е за 1 милион лева и по нея биха могли да кандидатстват поне 11 фермери. Това показва справката от фонд „Земеделие”, предоставена за читателите на Синор.бг във връзка с последните два приема, които българската държава можеше да отпусне като държавна помощ за малките фермери до края на 2022 г.

Приемът на проекти по схемата за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове” приключи в края на юли тази година, но подадените заявления са само два, с прогнозен размер на държавната помощ 155 852 лева, съобщиха от фонда. При бюджет от един милион лева е лесно да се изчисли безсмислието от така прилаганата помощ. Причината да няма кандидати за това подпомагане според фермери се крие в самите указания, според които помощта за един проект е 90 хиляди лева и те се отпускат само за покупка на хладилна техника и оборудване за транжиране (ножове и други средства за обезкостяване). Друг вид оборудване обаче като например месомелачки или пакетиращи машини не се допускат (просто парите не стигат), а това е важно за една малка ферма, която възнамерява сама да коли и предлага на пазара своята продукция, коментираха животновъди. Затова и масово в цялата страна продължава практиката стадата да се колят нелегално, без да заделят инвестиции в подобни кланични пунктове. Всичко това обаче противоречи на изискванията за опазване на околната среда, тъй като подобни пунктове са длъжни да унищожат и отпадъците след клането.

Самите животновъди държат да спазват всички законови правила при клането на стадата, още повече че през следващия програмен период след 2023 г. държавното съфинансиране на подобни инвестиционни проекти ще бъде много по-голямо. И за да има смисъл в това подпомагане, администрацията би трябвало да създаде такива условия за подпомагане на проекти за мини кланици, които да насърчават фермерите и те да имат изгода от подобни инвестиции, коментират стопани.

И дават за пример други две от схемите за държавна помощ на фонд „Земеделие – за „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко“ и за „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко”. И по двете схеми приемът на проекти също беше през пролетта и лятото на тази година. Кандидатите по тези две схеми обаче са значително повече, така че смисълът от това подпомагане е очеваден.

Припомняме, че заделеният бюджет там беше в размер на 2,1 млн. лв. В рамките на приема при първата схема за изхранване на новородени животни са подадени 84 заявления с прогнозен размер на държавната помощ 1 547 051 лева, съобщиха от фонда. Договорирани са 25 проекта в размер на 515 279 лева. Останалите заявления са в процес на обработка, съгласно регламентираните срокове.

По втората схема – за изграждане на обекти за обработка на суровото мляко са подадени 14 заявления с прогнозен размер на държавната помощ 709 281 лева. Договорирани са 3 проекта в размер на 139 420 лева, като останалите са в процес на договаряне.

Не се питайте защо фермерите не кандидатстват за кланични пунктове!
7928
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Фонд „Земеделие”
Отпуснати са 615 хил. лева на 144 фермери, произвели говеждо месо за пазара
Законодателството е от 2021 г.
В Германия все повече насърчават инвестициите в мобилни кланици
Фонд „Земеделие”
Помощ от 1,4 млн. лева за реализирано на пазара говеждо месо
Нормативни промени
Фермерите могат да оспорват цената на трупното месо, ако са присъствали на класификацията му
Средствата са за над 29 000 животни в 14 кланици
Преведоха 290 000 лева на кланиците за изкупените агнета по Великден
При платени поне 7,50 лева за килограм на фермерите
Пак отпускат 1 милион лева на кланиците за изкупуване на агнета по Великден и Гергьовден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини