Начало » Новини » Страната
20.02.2023 г.

Помощта за кланици и малки мандри е 11,3 млн. лева за 2023 г.

Управителен съвет ДФЗ
Помощта за кланици и малки мандри е 11,3 млн. лева за 2023 г.

sinor.bg

Днес управителният съвет на фонд „Земеделие“ утвърди общ финансов ресурс от 11 341 000 лв. за проекти по 4 инвестиционни схеми на държавни помощи за 2023 г. С отпуснатия ресурс ще бъдат финансирани поетите ангажименти за подадени проекти и сключени договори от предходни приеми.

По схемата „Помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция” одобреният бюджет в размер на 9 150 000 лв. Подпомагането е насочено към малки и средни предприятия - земеделски стопани и към признати  групи или организации на производители. Максималният размер на помощта е в размер до 120 хил. лева, като се възстановяват до 50% от извършените разходи за инвестиции.

Помощта се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестиции за машини, оборудване, линии за подготовка, охлаждане, съхранение, както и за машини, оборудване и съоръжения за защита от слана и градушки при производството на собствена първична земеделска продукция в сектор „Растениевъдство“.

По схемата за държавна помощ „Инвестиции за закупуване на съоръжения за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко” бюджетът е 1 600 000 лв. Средствата ще помогнат на малки и средни фермери да повишат на конкурентоспособността чрез механизация на процесите  и с оборудване за добив и съхранение на сурово мляко и съоръжения за изхранване на новородени животни с мляко. Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициер, но не повече от 25 000 лева.

По схемата за държавна помощ „Инвестиции за закупуване или изграждане на обекти за преработка и/или обработка на сурово мляко“ утвърденият бюджет е 452 000 лв. Целта на схемата за инвестициите в мини мандри е да се подпомогнат малки и средни фермери, както и обединения от фермери, отглеждащи животни в отдалечени или труднодостъпни райони на страната, по-лесно да реализират продукцията си, да увеличат доходите си, както и да механизират процесите по преработка. Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициер, но не повече от 60 000 лева.

Утвърденият финансов ресурс по схемата за държавна помощ „Инвестиции за изграждане на кланични пунктове” е в размер на 139 000 лв. Целта на помощта е подпомагане на собственици на животновъдни ферми, които произвеждат храни от животински произход, за изграждането на кланични пунктове отговарящи на изискванията за добив и транжиране. Помощта се предоставя под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестицията. Максималният интензитет на помощта е до 50% от приемливите разходи за един инвестиционен проект на един бенефициер, но не повече от 90 000 лева.

Помощта за кланици и малки мандри е 11,3 млн. лева за 2023 г.
4756
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
На 30 юни изтича срокът за прилагане на старите държавни схеми
Предоговаряме с ЕК помощите за акциза, корпоративния данък и още 18 други схеми
Новите схеми са малко, повечето са познати
Ако помощта за акциза остане, след 2024 г. фермерите ще разчитат на 200 млн. лв. държавни помощи годишно
Отпускат се 12,5 млн. лв. за одобрени проекти по инвестиционните схеми
По „Закона Магнитски”
Служебният кабинет със спешни мерки в защита на държавните дружества заради санкциите на САЩ
Мораторум
Новите назначения в горския сектор са предопределени с конкурсите, обявени през 2020 г.
Браншовете под криза
Еврокомисията удължи до 30 юни 2021 г. държавнните помощи, ще подкрепят фирми с 30 на сто спаднал оборот
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини