Няма смисъл да се чудим можем ли да използваме маята в градината, тъй като въпреки невзрачния си външен вид тя съдържа цял арсенал от минерали и витамини, стимулиращи растежа на повечето зеленчукови и овощни култури, както и устойчивостта им срещу болести и вредители. Освен това е абсолютно безопасна за хората и осигурява отлична реколта при минимални разходи.
Гъбичките, съдържащи се в маята, ускоряват разлагането на органичните вещества и с нея поливат купчините с компост. Попадайки в почвата, тя стимулира разрастването на кореновата система. Затова с разтвор на мая се подхранват стайни и градински цветя, овошки и зеленчуци, ягодови култури и декоративни храсти.
Единствените, които трябва да бъдат пропускани, са картофите, чесънът и кромидът. Освен това с подхранването не бива да се злоупотребява – разрушаването на органичните вещества действа зле на почвата, тъй като маята изтегля от нея калия и я пренасищас азот. Поради тази причина често се чуват съвети маята да се „гаси” с дървесна пепел.
Маята е няколко вида – хлебна, бирена, винена. Освен това може да бъде течна, пресована, суха, бързоразтворима. За подхранване в градината обикновено се използва хлебна мая – заради силното въздействие върху растенията е смятана за универсален тор. С нея обаче е добре да не се прекалява и освен това това трябва да сме наясно, че не е в състояние да замени пълноценно изкуствените торове.
Обикновено за приготвяне на сместа за подхранване са необходими няколко денонощия, но бързоразтворимата мая е готова за употреба само за няколко минути. Вариантите за смеси са много, затова се спираме на най-популярните.
1. В литър вода се разтварят 200 грама мая и след няколко часа сместа се допълва до 10 литра. Разтворът се използва за поливане както на разсад, така и на пресадените растения.
2. В 10 литра топла вода се разтваря калъпче мая от 100 грама и се оставя да кисне за едно денонощие. Сместа действа особено благотворно на пипера.
3. Отново в 10 литра топла вода се разтварят 10 грама гранулирана мая и 2-3 лъжици захар и се оставят да киснат за 2-3 часа. Получената смес се разрежда с вода в съотношение 1 към 5.