Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
13.09.2017 г.

И с употребата на хлебната мая не бива да се прекалява

sinor

Сред многобройните съвети за градинарите има и такива, чието прилагане не е универсално, а зависи от обстоятелствата. Изглежда, че и при употребата на хлебната мая в градината трябва да се внимава.

Обикновено хлебната мая се използва за подхранване на зеленчуците, например при домати, и по сведения на градинари след подобно наторяване растенията са по-здрави, растат по-бързо, увеличава се издръжливостта им към капризите на времето, не боледуват от мана и плододават обилно и продължително.

Маята е съставена от широко разпространени микроскопични гъбички, като самите те не представляват нито подхранваща съставка, нито стимулатор на растежа. При разрушаването им обаче се образуват съединения, стимулиращи покълването на семената и действащи като вещества на растежа. Под въздействието на маята се стимулира дейността на различни микроорганизми в почвата, включително на разлагащите органични вещества, които на свой ред се превръщат в източник на храна за прости организми. Поради тази причина маята може да бъде определена като стимулатор на разлагането на органичните вещества, вследствие на което те се минерализират при едновременно отделяне на азот и фосфор и се подобрява поемането на хранителни елементи от растенията. При това в процеса на ферментация маята поглъща калий и калций.

Трябва да се отбележи обаче, че в почвата постоянно има не само полезни, но и вредни за зеленчуците микроорганизми, включително болестотворни, а маята също толкова успешно стимулира и тяхното развитие, което може да доведе до гибелта на културите.

При продължителна редовна употреба на мая почвата обеднява, съдържанието на органични вещества в нея намалява, а структурата й се влошава. С течение на времето маята може дори да започне да преобладава сред микроорганизмите в почвата, а даже специалистите не се наемат да прогнозират последиците от това. Проблемът ще възникне, ако маята измести микроорганизмите, усвояващи азота от въздуха, или осигуряващите труднодостъпния за растенията фосфор. Това би довело до положение, в което условията за растежа и развитието на зеленчуците стават неблагоприятни.

При еднократно използване обаче маята няма как да нанесе особени щети и най-вероятно растенията действително ще реагират положително на допълнителните хранителни елементи, освободени от органичните вещества в почвата.

В крайна сметка за да получим несъмнена полза от употребата на хлебната мая в градината е необходимо спазването на 3 условия:

1. Разтворът от мая трябва да се използва за подхранване на зеленчуците при вече вложени органични торове (прегорял оборски тор или компост).

2. Растенията трябва да се подхранват с мая в топло време, тъй като в студената почва микроорганизмите не са толкова активни, и при това не повече от 2 пъти на сезон (например при пресаждане на разсада в откритата почва и няколко седмици по-късно).

3. При употребата на мая задължително трябва да бъдат попълнени запасите от минерални елементи в почвата чрез влагане на дървесна пепел или торове, съдържащи калий и калций.

И с употребата на хлебната мая не бива да се прекалява
20088
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини