Читателка на електронното издание „Стопанство” споделя свой метод за подхранване на доматите, краставиците и ягодите, който по думите й е бил известен навремето, но с развитието на химията и появата на всевъзможни препарати, обещаващи високи добиви, е бил забравен. Тя приготвя сама разтвора, като пълни цяла кофа с набрана коприва и добавя мая (250 грама прясна или 4 пакетчета суха) и лопата дървесна пепел. Всичко това се залива с вода и се оставя за ден-два да кисне на топло място. След това всеки литър от получената настойка се разрежда в 10 литра вода и на всяко коренче се сипват по 2 литра.
Подхранването трябва да се направи едно денонощие, след като сте поливали растенията. То води до активно развитие на кореновата система, което на свой ред се отразява на надземната част на растенията – стъблата се разширяват, а листата придобиват наситен зелен цвят, посочва читателката. Тъй като разтворът е силен, не се препоръчва използването му повече от 2 пъти на сезон.