На практика няма родна градина, в която да не се отглеждат домати, а получаването на здрава и богата реколта е сред нещата, които удовлетворяват в най-голяма степен българския градинар. Затова предлагаме рецепта за подхранване на доматите, с която и реколтата ще се увеличи, и грижите със заболяванията ще намалеят.
В 3-литров стъклен буркан се наливат 2,5-2,7 литра бистра (най-добре чиста дъждовна) вода, в която се добавят 100 грама хлебна мая, разтворена в топла вода, и половин чаша захар. Бурканът се покрива с чиста платнена тъкан или марля, сгъната на няколко слоя. Поставя се на топло място, без да е изложен на действието на пряка слънчева светлина.
Разтворът е готов, когато спре да ферментира. Трябва обаче да се използва бързо – най-много до 3 дни, след като стане. Чаша от него се разтваря в 10 литра вода и се полива по литър на храст 3 пъти през сезона.
Изпробвали рецептата градинари споделят, че стъблата на доматите растат силни и са в състояние да издържат голяма реколта. Самите зеленчуци леко понасят и по-високите температури, и лошото време, като по тях не се наблюдават изгаряния, а наесен могат да бъдат оставени до по-късно в градината без притеснения от застудявания.
Най-важното обаче е, че почти няма проблеми с маната, макар най-добре да действа в комбинация с мулчиране.