Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.05.2020 г.

Подхранване на краставиците с народни средства за отличен добив

Полезни съвети
Подхранване на краставиците с народни средства за отличен добив

За оптимално развитие на краставиците и получаване на задоволителен добив са необходими навременни и правилни грижи. Ако на ранните етапи грижите са подценени, то растенията изостават в развитието си, а това трудно може да бъде компенсирано. Правилното подхранване стимулира развитието и помага на краставиците да се адаптират по-бързо при резки температурни промени.

Подхранване с хлебна мая

Хлебната мая е богата на витамини от група В – В1, В2, В6, В12, както и на различни микроелементи. Съдържат се известни количества калиеви, натриеви, калциеви, магнезиеви и други соли. Над 10% от теглото на прясната мая са незаменими аминокиселини.

Използването на мая за подхранване на растенията стимулира растежа на стъблата и листната маса, ускорява съзряването и удължава плододаването, стимулира развитието на кореновата система, увеличава количеството на завръзите, подобрява имунитета и ги прави устойчиви на атмосферни промени.

Особености на подхранването с дрожди

При използването на хлебна мая като тор е важно да се знае, че тя повишава киселинността на почвата, извлича калия и калция от нея. Възможно е да се избегнат тези проблеми с внасянето на пепел и смлени яйчени черупки.

Дрождите са подходящи за торене на разсада и след засаждане на краставиците на постоянно място.

Три универсални рецепти за торене на краставиците с хлебна мая

Съществуват различни рецепти за подхранване с дрожди, подходящи както за кореново, така и за листно торене.

1. Класически – в 10-литров съд се поставят 200 г. свежа мая, 1 супена лъжица захар и се залива с 1 л. топла вода. Съдът се покрива с капак и когато микроорганизмите започнат да нарастват, съдът се допълва с вода. За всеки храст е необходим само 1 л от хранителната течност.

2. Калийно-азотен – препоръчва се по време на цъфтеж. Хранителният разтвор се приготвя от 100 г. свежи дрожди, 100 г. дървесна пепел, 100 г. захар, 50 г. змийско мляко и 4 л. топла вода. След ферментация се долива с вода в съотношение 1:10, а за всеки храст е нужен 1л. хранителна течност.

3. Дрождево-тревист – в 10 л. вода се поставят 10 г. сухи дрожди, 100 г. захар, около 1-1,5 кг. зелена маса, която може да бъде различна – препоръчва се лайка, глухарче, млечка, коприва, троскот или смес. Поствя се на топло място и след 6-7 дни хранителният разтвор е готов. Той не се разрежда повече и може да се използва за пръскане и кореново подхранване.

Подхранване на краставиците с народни средства за отличен добив
41584
 

Последни материали
Виж
Половината от потребностите на пазара вече се осигуряват от внос
Нарасналите разходи отказват румънските фермери от картофите
Русия обяви квоти за безмитен внос на картофи, моркови и ябълки
Насрочени са и нови търгове за зърно през следващата седмица
Йордания закупи и 60 000 тона фуражен ечемик при лек спад на цената
Протестите срещу правителствената политика в сектора продължават втори ден
Гръцките фермери спряха за кратко движението край Лариса в Тесалия
В подкрепа на конкурентоспособността на фермерите и на позицията им във веригата за доставки
Одобриха българската позиция за заседание на Съвета на ЕС по земеделие
Животните са хуманно умъртвени, разпоредена е дезинфекция на обекта
Откриха огнище на Ку-треска в стадо овце в Пазарджишко
Свързани материали
Виж
Практика
Отглеждането на домати и краставици в съседство е възможно, но трудоемко
Туршия от зрели краставици и червени чушки
Какви мерки за борба със заболяването можем да предприемем
Пероноспорозата по краставиците е сред първите есенни проблеми в градината
Туршия от кисели краставички със синап
Разпознаване
В горещо и сухо лято паяжинообразуващи акари нападат краставиците
Пожълтяване на краставиците от средата на лятото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини