Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Подхранване на краставиците с народни средства за отличен добив

Полезни съвети
Синор.БГ / 17.05.2020 г.
Подхранване на краставиците с народни средства за отличен добив

За оптимално развитие на краставиците и получаване на задоволителен добив са необходими навременни и правилни грижи. Ако на ранните етапи грижите са подценени, то растенията изостават в развитието си, а това трудно може да бъде компенсирано. Правилното подхранване стимулира развитието и помага на краставиците да се адаптират по-бързо при резки температурни промени.

Подхранване с хлебна мая

Хлебната мая е богата на витамини от група В – В1, В2, В6, В12, както и на различни микроелементи. Съдържат се известни количества калиеви, натриеви, калциеви, магнезиеви и други соли. Над 10% от теглото на прясната мая са незаменими аминокиселини.

Използването на мая за подхранване на растенията стимулира растежа на стъблата и листната маса, ускорява съзряването и удължава плододаването, стимулира развитието на кореновата система, увеличава количеството на завръзите, подобрява имунитета и ги прави устойчиви на атмосферни промени.

Особености на подхранването с дрожди

При използването на хлебна мая като тор е важно да се знае, че тя повишава киселинността на почвата, извлича калия и калция от нея. Възможно е да се избегнат тези проблеми с внасянето на пепел и смлени яйчени черупки.

Дрождите са подходящи за торене на разсада и след засаждане на краставиците на постоянно място.

Три универсални рецепти за торене на краставиците с хлебна мая

Съществуват различни рецепти за подхранване с дрожди, подходящи както за кореново, така и за листно торене.

1. Класически – в 10-литров съд се поставят 200 г. свежа мая, 1 супена лъжица захар и се залива с 1 л. топла вода. Съдът се покрива с капак и когато микроорганизмите започнат да нарастват, съдът се допълва с вода. За всеки храст е необходим само 1 л от хранителната течност.

2. Калийно-азотен – препоръчва се по време на цъфтеж. Хранителният разтвор се приготвя от 100 г. свежи дрожди, 100 г. дървесна пепел, 100 г. захар, 50 г. змийско мляко и 4 л. топла вода. След ферментация се долива с вода в съотношение 1:10, а за всеки храст е нужен 1л. хранителна течност.

3. Дрождево-тревист – в 10 л. вода се поставят 10 г. сухи дрожди, 100 г. захар, около 1-1,5 кг. зелена маса, която може да бъде различна – препоръчва се лайка, глухарче, млечка, коприва, троскот или смес. Поствя се на топло място и след 6-7 дни хранителният разтвор е готов. Той не се разрежда повече и може да се използва за пръскане и кореново подхранване.

Подхранване на краставиците с народни средства за отличен добив
45052
 

Последни материали
Виж
Контра НАЗ и НОКА
30 браншови организации подкрепиха с декларация земеделския министър
Европарламентът иска постоянен контрол при вноса
Какво ядем? БАБХ прави само 150 проби за пестициди в храните при границите ни
Червеният пипер с инсектицида е изтеглен незабавно от пазара на ЕС
Хърватия откри високо ниво на метомил във вносни македонски чушки
В рамките на споразумението между двете страни за внос на 700 000 тона годишно
Бангладеш закупи скъпо 220 000 тона пшеница от САЩ
На 17 и 18 октомври до с. Мечкарево
Шоу с коне, фермерски базар и елитни породи ще съберат хиляди в Сливен
Министър Тахов и Светлозар Патарински трябва да подадат оставки
НОКА обвини МЗХ и БАБХ в бездействие причиняващо паника и унищожение на ферми
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Краставиците са особено чувствителни към своите предшественици
Дини и картофи поевтиняха с над 10%
Годишна инфлация 5,3%! Краставици и пипер най-силно поскъпнаха
Съвети за градинаря
Защо краставиците стават кухи и как да го предотвратим – най-честите грешки и решения
При горещини
Кубинска мана по краставиците
Полезни съвети
Защо краставиците растат с неправилна форма и може ли да го предотвратим
Практика
Можем да удължим плододаването на краставиците до края на лятото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини