Начало » Важно за фермера » Растениевъдство

Как да отгледаме тази апетитна и здравословна подправка хряна

Практика
Синор.БГ / 14.06.2017 г.

pixabay

Любителите на хряна, независимо от това дали го отглеждат сами или просто го купуват в магазина, са категорични – той е забележителна подправка, и лекарство срещу множество заболявания. Растението се отличава с разкошни листа, силни корени и най-вече с несравнима с нищо по сила миризма, идваща от горчичното масло, с което са пропити всички части на растението. Именно то и предизвиква зверския апетит, стига само лъжичка стрит хрян да се намаже върху парче месо или риба.

За получаване на забележителната подправка трябва да бъдат отгледани добри корени. Тук обаче следват трудоемките дейности – плевене, разрохкване на почвата, поливане. Ако в горещините поливането не е обилно, корените на хряна ще започнат да горчат. Освен това трябва да се спазват и някои правила. Водата за поливане например в никакъв случай не трябва да е студена, като разликата в нейната температура и тази на въздуха не трябва да надхвърля 5 градуса по Целзий, иначе растението неминуемо започва да боледува.

Хрянът се сади на слънчев участък и се пресажда през 2 години. Ако това не бъде свършено, корените стават твърди и разклонени.

Лечебните качества на хряна са известни добре и отдавна. Той се използва като тонизиращо и подсилващо средство при омаломощаване и умора.

В медицината се използва широко като противовъзпалително болкоуспокояващо, бактерицидно, отхрачващо, диуретично средство, за заздравяване на рани и за успокояване на жлъчката.

Съдържа захар, нишесте, мазнини, минерални соли, смолисти и съдържащи азот вещества, както и витамини от група В, а по съдържание на витамин С превъзхожда дори лимоните и затова е незаменим в борбата с простудата.

Полезен е за всички, дори за хипертониците, но те трябва да го употребяват в умерени количества. Страдащите от холестицит (възпаление на жлъчния мехур) и гастрит също могат да го консумират, но не и при криза и в „меката” му форма. За целта е достатъчно към кашицата от стрит хрян да се добави сметана, масло или ябълково пюре.

Сокът от корените на хряна пък се бори успешно със стоматита, пародонтозата и ангината. За целта те се стриват с ренде, след което се изстискват през марля и лекарството е готово. Пропорцията е изключително важна – на чаша вряла вода е достатъчно лъжичка от този сок.

Всъщност с хряна по принцип трябва да се внимава и при употребата му като подправка, и като лекарство заради силното му действие.

Как да отгледаме тази апетитна и здравословна подправка хряна
7197
 

Последни материали
Виж
Рапичният скритохоботник обаче е по-разпространен от миналата година
Фермерите в Германия разшириха засетите площи с есенна рапица
Близо 5000 фермери са подали заявления за почти 300 000 декара
Обещават изплащане на основното подпомагане за измръзванията до края на месеца
Изясняват се причините за поява на огъня и размерът на щетите
Пожар в доспатско село унищожи 4 кубика дърва и земеделски инвентар
В ден с групов лов на дива свиня на местната дружина в района
Откриха 2 трупа на сърни в багажника на колата на ловец в Монтанско
С над 150-процентов ръст на фермерите и площите в сектора за година
Област Шумен показва отлични резултати в биологичното производство
Продължава предлагане на стара пшеница и търсене на фуражна
Седмичен обзор на Софийска стокова борса
Свързани материали
Виж
Говеждо с хрян
Летни грижи за хряна
Хрян (Armoracia lapatifolia)
С отварата можем да обеззаразим и семена
Гоним акари и листни въшки с хрян
За гладни фермери
Говеждо с хрян
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини