Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
14.06.2017 г.

Как да отгледаме тази апетитна и здравословна подправка хряна

Практика

pixabay

Любителите на хряна, независимо от това дали го отглеждат сами или просто го купуват в магазина, са категорични – той е забележителна подправка, и лекарство срещу множество заболявания. Растението се отличава с разкошни листа, силни корени и най-вече с несравнима с нищо по сила миризма, идваща от горчичното масло, с което са пропити всички части на растението. Именно то и предизвиква зверския апетит, стига само лъжичка стрит хрян да се намаже върху парче месо или риба.

За получаване на забележителната подправка трябва да бъдат отгледани добри корени. Тук обаче следват трудоемките дейности – плевене, разрохкване на почвата, поливане. Ако в горещините поливането не е обилно, корените на хряна ще започнат да горчат. Освен това трябва да се спазват и някои правила. Водата за поливане например в никакъв случай не трябва да е студена, като разликата в нейната температура и тази на въздуха не трябва да надхвърля 5 градуса по Целзий, иначе растението неминуемо започва да боледува.

Хрянът се сади на слънчев участък и се пресажда през 2 години. Ако това не бъде свършено, корените стават твърди и разклонени.

Лечебните качества на хряна са известни добре и отдавна. Той се използва като тонизиращо и подсилващо средство при омаломощаване и умора.

В медицината се използва широко като противовъзпалително болкоуспокояващо, бактерицидно, отхрачващо, диуретично средство, за заздравяване на рани и за успокояване на жлъчката.

Съдържа захар, нишесте, мазнини, минерални соли, смолисти и съдържащи азот вещества, както и витамини от група В, а по съдържание на витамин С превъзхожда дори лимоните и затова е незаменим в борбата с простудата.

Полезен е за всички, дори за хипертониците, но те трябва да го употребяват в умерени количества. Страдащите от холестицит (възпаление на жлъчния мехур) и гастрит също могат да го консумират, но не и при криза и в „меката” му форма. За целта е достатъчно към кашицата от стрит хрян да се добави сметана, масло или ябълково пюре.

Сокът от корените на хряна пък се бори успешно със стоматита, пародонтозата и ангината. За целта те се стриват с ренде, след което се изстискват през марля и лекарството е готово. Пропорцията е изключително важна – на чаша вряла вода е достатъчно лъжичка от този сок.

Всъщност с хряна по принцип трябва да се внимава и при употребата му като подправка, и като лекарство заради силното му действие.

Как да отгледаме тази апетитна и здравословна подправка хряна
6267
 

Последни материали
Виж
Държавно горско стопанство-Смилян има разрешение да отстрани кафявата мечка, която напада добитъка в Смолянско
Следващата седмица със заповед определят цените на позволителното за ползване
Шестте държавни горски предприятия ще издават позволителните за бране на гъби и трюфели
Сравнителна статистика за зърнените запаси
Февруарските запаси от пшеница се топят най-бързо, при слънчогледа износът не помръдва
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Йордания взе още толкова фуражен ечемик при минимален ръст в цената
Тайланд закупи 60 000 тона фуражна пшеница от ЕС, може да е и българска
Обзор на Софийска стокова борса за периода 27 февруари – 1 март 2024 година
Котировките за зърното на борсата не помръдват и логично няма и търговия
Свързани материали
Виж
Говеждо с хрян
Летни грижи за хряна
Хрян (Armoracia lapatifolia)
С отварата можем да обеззаразим и семена
Гоним акари и листни въшки с хрян
За гладни фермери
Говеждо с хрян
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини