Начало » Новини » Света
05.05.2017 г.

Близо 260 хиляди европейци поискаха от Европейската комисия радикална реформа в агрополитиката

sinor

258 708 европейци отправиха ясно послание към Европейската комисия (ЕК) с искане за радикална реформа на селскостопанската политика на ЕС, съобщиха от българското дружество за защита на птиците. До 2 май всички държави членки на ЕС трябвада представят своите становища по Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Според представените от организациите мнения ОСП трябва да бъде променена напълно - това е желанието на близо 260 хиляди граждани и 600 организации, представляващи потребителите, бранша за производство на храни, доставчици на питейна вода, работещите за опазването на околната среда, организации, работещи в сферата на здравеопазването и подкрепящи хуманното отношение към животните към Комисията в най-голямата засега обществена кампания относно политиката на ЕС в селското стопанство.

Европейската комисия трябва да представи резултатите от публичната консултация за ОСП на конференция в Брюксел на 7 юли и да публикува информация относно бъдещата политиката в тази сфера преди края на 2017 година. Новата селскостопанска политика на Европа трябва да бъде въведена в страните-членки на ЕС до 2021 година.

Огромната мобилизация в цяла Европа се случи в рамките на онлайн кампанията Жива земя, организирана от БърдЛайф Европа и Централна Азия, Световния фонд за дивата природа (WWF) и Европейското екологично бюро (European Environmental Bureau). Кампанията призовава за политика в сектора на селското стопанство, която защитава климата и околната среда, която е справедлива за земеделските стопани и потребителите и, която допринася за производството на здравословна и устойчива продукция.

 Хавиер Руиз, Директор по въпросите на Земеделието и устойчивото хранене към Отдела за европейски политики на WWF, каза: „Посланието е ясно: европейците са загрижени за селското стопанство, за храната и природата и не искат храната им да бъде произведена за сметка на природата. Те искат техните публични средства да бъдат инвестирани в по-различен селскостопански модел, който обслужва устойчиви земеделски производители и не унищожава природните ресурси и видовете. Сега е моментът да видим дали ЕК е на ниво в този си мандат да развие и въведе нова политика, която подкрепя  истински устойчиво селско стопанство за бъдещето.“

Ариел Брюнер, Ръководител отдел политики при Бърдлайф Европа и Централна Азия коментира: „Стотици хиляди хора от цяла Европа поискаха промяна. С този мандат, даден им от тях, ЕК трябва да отговори с амбициозна нова политика за селското стопанство, която ще запази и възстанови биоразнообразието, което е под заплаха на континента. Сега е моментът да се пристъпи към устойчиво земеделие. Сега, когато доверието в Европейския съюз е разклатено, е моментът, ЕК да се вслуша в това силно послание на хората и да пристъпи към убедителни действия.“

Питер де Поу, директор политики на ЕС за ЕЕБ, казва: „Ако ЕС трябва да се преосмисли, то е необходимо да се изправи смело пред основните предизвикателства, свързани с изменението на климата, увреждането на екосистемите и проблема с една неработеща хранителна и земеделска политика. Необходима е коренна реформа на Общата селскостопанска политика на ЕС (ОСП) – най-старата, най-противоречивата и най-неефективната политика на ЕС, затова нейната промяна е не само просрочена, но и днес вече неизбежна. Първо трябва да има яснота относно какво точно е необходимо да направи една бъдеща система за субсидиране на земеделските стопанства и едва тогава да започнат разговори за бюджета на ЕС.“

ОСП, която използва почти 40% от бюджета на ЕС, е основна причина за неустойчиво земеделие в Европа, тъй като тази политика продължава да подкрепя индустриалното земеделие, което води до увреждане на  околната среда. Неустойчивото земеделие е основната и най-голяма причина за загуба на биоразнообразие в Европа, причинявайки изчезването на птиците на земеделските земи и пчелите. Доказателствата в подкрепа на твърдението са, че селските ни райони вече са изгубили над 58% от птиците на земеделските земи и 24% от земните пчели в Европа са застрашени от изчезване, което крие огромни  икономически загуби.

Настоящата Обща селскостопанска политика на ЕС също не успява да отговори на нуждите в селскостопанския сектор за работни места. Точно обратното – в периода 2007-2013 г. около 20% от работните места в този бранш са загубени, като все повече и повече малки земеделски стопани губят своята работа.

Близо 260 хиляди европейци поискаха от Европейската комисия радикална реформа в агрополитиката
6055
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
За намаляване на административната тежест върху фермерите в ЕС
ЕК предложи знаково преразглеждане на разпоредби от ОСП
Следващите заседания ще се проведат на 22 и 23 април
Оптимистични резултати след второто обсъждане на промените в ОСП
И Вътев като Войчеховски очаква началото на нов диалог за ОСП 2027 г.
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Отоплителният сезон в региона продължава 8 и понякога дори 9 месеца
Уточнение в закон оставя жителите на община Доспат без нужните дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини