Череши от по 30-40 лв. за килограм се появиха на пазари у нас, съобщи „Нова телевизия. Каква реколта очакват производителите и основателни ли са моментните цени?
Според производителя Кирил Димитров от Паничарево се очаква по-богата реколта. „Някои казват, че ще е повече, но истината е, че голяма част от плодовете не са опрашени. Въпреки че има пчели в района – около 60 кошера, по време на цъфтежа ги нямаше. Рапицата ги привлича повече и отиват там. Дребните череши вече опадат и остават само едрите, които са се оформили напълно", сподели Димитров.
По думите му цената на черешите през последните години не е била добра за производителите, въпреки че беше висока. „Нямаме покритие на разходите, които правим за производство. От нас се купува на около 81 лева за преработка. За прясна консумация се плаща повече, но количеството на закупуване е по-малко. Със субсидиите, които получаваме, едва покриваме разходите си. Няма средства за свръхпроизводство и разширяване. В момента черешите или са от чужбина, или са произведени в парници, за да струват 40 лева. Кюстендилската череша ще излезе на пазара към края на май", посочи производителят.