Начало » Новини » Страната
02.04.2024 г.

Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността

МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с браншови организации на производители на плодове и зеленчуци мерки за подпомагане и за повишаване на конкурентоспособността на сектора по време на Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство днес в МЗХ, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство.          

Участниците в Консултативният съвет дискутираха постъпили предложения от браншови организации, включително свързани с промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023-2027 г. Браншовите организации поставиха още въпроси за интервенциите по директните плащания, държавните помощи и регулации, проблемите с работната ръка в сектор „Земеделие“, напоителната инфраструктура, финансово подпомагане на разсадопроизводството, подпомагането на оранжерийното производство и сроковете, в които Държавен фонд „Земеделие“ изплаща помощта по обвързаното с производството подпомагане.

Министър Вътев припомни, че бяха стартирани 24 проекта за рехабилитация на напоителни съоръжения и информира за усилията на екипа на МЗХ да бъде облекчен режимът за изграждане на сондажи в земеделските стопанства.

Той информира за вчерашното решение на Министерския съвет, свързано с автоматизираната информационна система за издаване на разрешения за пребиваване и работа в България или т.нар. ,,Синя карта“, което се очаква да е в помощ и на производителите на плодове и зеленчуци.

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев представи информация за проведените срещи с Министерство на труда и социалната политика, на които е обсъждан въпросът за държавната политика за привличане на работна сила в страната

Браншовите организации посочиха, че за производителите е важно обвързаното с производството подпомагане на сектор плодове и зеленчуци да се изплаща своевременно предвид започналите основни обработки в овощни градини.

Министър Вътев представи напредъка по Законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни.

Земеделските производители бяха информирани, че МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10 от 27 юни 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, включени в Стратегическия план.

В Консултативния съвет участваха председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов, представители на ССА и БАБХ, Българска аграрна камара, Асоциация “Български зеленчуци”, Национален съюз на градинарите в България, Национална асоциация на картофопроизводителите, Асоциация на овощарите в България, Съюз на Дунавските овощари, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Добруджански овощарски съюз, Българска организация на производители на оранжерийна продукция, организации на производители, Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, Българска асоциация на биопроизводителите, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
3408
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Въпреки радостта на овощарите от обилния цъфтеж
Проблемите с водата и липсата на работна ръка застрашават реколтата от плодове
МЗХ
Поземленият съвет с важни решения за отдаване на държавни земи на овощари
Настояват за изключване от наредба от 1 януари, увеличаваща административната тежест
Овощари представиха България на Fruit Logistica в Германия
Позиция
Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ се разграничава от протестите на 5-те други организации
Експерти ще отговарят на фермерски въпроси на изложението „Дунавски овощари“ 2023 г.
Отворено писмо
Четири организации, изключени от среща в МЗХ, настояват за диалог с премиера
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини