Начало » Новини » Страната
02.04.2024 г.

Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността

МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев обсъди с браншови организации на производители на плодове и зеленчуци мерки за подпомагане и за повишаване на конкурентоспособността на сектора по време на Консултативен съвет по овощарство и зеленчукопроизводство днес в МЗХ, съобщиха от пресцентъра на държавното ведомство.          

Участниците в Консултативният съвет дискутираха постъпили предложения от браншови организации, включително свързани с промени в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023-2027 г. Браншовите организации поставиха още въпроси за интервенциите по директните плащания, държавните помощи и регулации, проблемите с работната ръка в сектор „Земеделие“, напоителната инфраструктура, финансово подпомагане на разсадопроизводството, подпомагането на оранжерийното производство и сроковете, в които Държавен фонд „Земеделие“ изплаща помощта по обвързаното с производството подпомагане.

Министър Вътев припомни, че бяха стартирани 24 проекта за рехабилитация на напоителни съоръжения и информира за усилията на екипа на МЗХ да бъде облекчен режимът за изграждане на сондажи в земеделските стопанства.

Той информира за вчерашното решение на Министерския съвет, свързано с автоматизираната информационна система за издаване на разрешения за пребиваване и работа в България или т.нар. ,,Синя карта“, което се очаква да е в помощ и на производителите на плодове и зеленчуци.

Заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев представи информация за проведените срещи с Министерство на труда и социалната политика, на които е обсъждан въпросът за държавната политика за привличане на работна сила в страната

Браншовите организации посочиха, че за производителите е важно обвързаното с производството подпомагане на сектор плодове и зеленчуци да се изплаща своевременно предвид започналите основни обработки в овощни градини.

Министър Вътев представи напредъка по Законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни.

Земеделските производители бяха информирани, че МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10 от 27 юни 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните, включени в Стратегическия план.

В Консултативния съвет участваха председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов, представители на ССА и БАБХ, Българска аграрна камара, Асоциация “Български зеленчуци”, Национален съюз на градинарите в България, Национална асоциация на картофопроизводителите, Асоциация на овощарите в България, Съюз на Дунавските овощари, Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, Добруджански овощарски съюз, Българска организация на производители на оранжерийна продукция, организации на производители, Национална асоциация на производителите и преработвателите на черупкови плодове, Българска асоциация на биопроизводителите, Съюз на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
3104
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Въпреки радостта на овощарите от обилния цъфтеж
Проблемите с водата и липсата на работна ръка застрашават реколтата от плодове
МЗХ
Поземленият съвет с важни решения за отдаване на държавни земи на овощари
Настояват за изключване от наредба от 1 януари, увеличаваща административната тежест
Овощари представиха България на Fruit Logistica в Германия
Позиция
Браншова камара „Плодове и зеленчуци“ се разграничава от протестите на 5-те други организации
Експерти ще отговарят на фермерски въпроси на изложението „Дунавски овощари“ 2023 г.
Отворено писмо
Четири организации, изключени от среща в МЗХ, настояват за диалог с премиера
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини