Начало » Важно за фермера » Гори и екология
08.07.2023 г.

Уточнение в закон оставя жителите на община Доспат без нужните дърва за огрев

Отоплителният сезон в региона продължава 8 и понякога дори 9 месеца
Уточнение в закон оставя жителите на община Доспат без нужните дърва за огрев

През седмицата кметовете на населени места в община Доспат изпратиха писмо до министър председателя Николай Денков, председателя на Народното събрание Росен Желязков и министъра на земеделието Кирил Вътев с искане за разрешаване на проблема с дървата за огрев в региона, съобщиха от община Доспат.

В писмото кметовете припомнят, че на 5 юли жители на община Доспат и на съседни общини протестираха, като затвориха ефективно пътя от Доспат за Девин (III-197) при разклона за село Късак. По думите им протестът е бил породен от недоволството на населението заради предоставянето на дърва за огрев в размер на едва 10 пространствени кубически метра на домакинство от държавното горско стопанство в Доспат. „Тези количествата са регламентирани в чл.111, ал.16 от Закона за горите (ЗГ). От населението се изрази ясно становище, че това са крайно недостатъчни количества за район като нашия, където отоплителния сезон трае около 8, дори 9 месеца”, изтъкват авторите на писмото.

Те посочват, че проблемът е възникнал при промени в Закона за горите. „В предишната редакция на ЗГ също бяха визирани 10 куб. м. дърва за огрев на домакинство, без да е уточнено дали същите са пространствени или плътни. И ако тогава хората получаваха по 10 плътни куб. м.  (преобразувани – 16 пространствени) за домакинство и проблем не съществуваше, то с изменения в чл.111, ал.16  на ЗГ (ДВ бр. 11 от 2023 г. в сила от 2февруари 2023г.) законодателят уточни, че това ще са пространствени” кубически метри, изтъкват кметовете на общини в района на Доспат. Според тях това е довело до сериозен проблем в региона.

От ръководството на общ. Доспат изтъкват в писмото до управляващите, че изцяло подкрепят протеста на населението и ги приканват да направят всичко необходимо и възможно, за да могат местните хора да изкарват зимните месеци, без да се притесняват кога ще останат на студено. „Недопустимо е в XXI век хората да студуват. Докато жителите на страната имат алтернативи като газ, централно парно или др. алтернативни източници на отопление, то нашето население няма такава привилегия. При проведени разговори по-рано с директора на Южноцентралното държавно предприятие  и РУГ Смолян бяха изразени мнения, че са се завишили исканите количества дърва за огрев в сравнение с предходните години.  Да, завишени са, което е видно от подадените заявления, но това си има своето обяснение. Както знаете, настъпиха редица кризи през последните 3-4 години, като една от тях беше огромната инфлация. Доста хора бяха преминали преди това на други, алтернативни източници на отопление като ток и дървесни пелети, но цените им скочиха неимоверно. Това накара хората да се върнат към най-достъпното гориво, а именно дървата”, обясняват кметовете.

Те подчертават, че другото значимо притеснение от протеста на 5 юли са били високите цени на дървата за огрев както „на корен“, така и при закупуване от ДГС от горски склад. „Цената е скочила почти 100%. През 2022 г. цените са били съответно 6 лв. „на корен“ и 30 лв. на склад за пространствен куб. м., а през 2023 г. цените са 12 лв. на корен и 52 лв. на склад за пространствен куб. метър”, отбелязват авторите на документа. Те преценяват, че това е сред най-значимите поскъпвания на стоки през последната година и пряко засяга многобройните жители на планинските райони.

„Във връзка с казаното дотук молим да предприемете всички законови действия, които са във вашите правомощия и от вашата компетенция, за решаване на проблема на хората и нормализиране на обстановката, като е нужно да се направи поправка в чл.111, ал.16 от ЗГ и думата "пространствени“ се замени с "плътни“ , както е било в продължение на много години до сега.  Също така е нужно държавните горски предприятия да преразгледат своята политика за цените на дървата за огрев за населението с оглед и на това, че като цяло се наблюдава падане на цените на дървесината”, настояват кметовете от общ. Доспат. Те благодарят предварително на държавните мъже на високи постове, оставайки в очакване на техните бързи и адекватни действия. 

Уточнение в закон оставя жителите на община Доспат без нужните дърва за огрев
4106
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
ИАРА
И през 2023 г. засилени проверки из реки и язовири за бракониери
Уловените 22 пеледа са върнати живи във водата
Извадиха 200 метра бракониерски мрежи от язовир Доспат
Общината получи близо 85 000 лева за целта
Правят зона за пикник край язовир Доспат със субсидия от ДФЗ
Общото тегло на малките рибки е 1200 килограма
Зарибиха язовир Доспат с шаран и бял амур
Фонд „Земеделие”
Финансиран е проект за чиста вода в язовир Доспат
Държавно горско стопанство – Доспат си върна 500 декара неправомерно реституирани гори
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини