Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
27.03.2017 г.

Обработка на семената и почвата, подхранване и борба срещу болести по зеленчуците

Практика

sinor.bg

Всеки градинар формира набор от правила за конкретните действия, които предстои да извърши, и за графика за тяхното изпълнение, като по този начин облекчава труда си и създава предпоставки за получаването на по-богата реколта. Тук представяме някои полезни съвети за обработката на семената и почвата преди засаждане, за подхранването и борбата с час от заболяванията по доматите, краставиците и кромида.

Грижи за доматите

5-6 дни преди пресаждането на разсада в откритата почва я полейте с кофа гореща вода, в която е разтворена лъжица син камък, след което я покрийте с фолио или найлон.

Край лехите с доматите насадете латинки срещу белокрилката, както и босилек срещу заболявания. Важи както за градината, така и за оранжерията. Парниците, особено в горещите дни, оставяйте отворени, за да става течение.

Задължително мулчирайте почвата, особено когато земята се нагрее.

За пръскане срещу болести по доматите се използва следният разтвор: литър обезмаслено мляко и 20 капки йод се сипват в кофа с вода. Профилактично се пръска веднъж на 7-10 дни.

Конкретно за предпазване от мана по доматите стволът на растението се пробива в самата основа с парче медна тел, което се оставя там. Може обаче да се използва и поредица от разтвори. 5 дни след пресаждане на разсада в откритата почва се пръска с 4 литра мека дъждовна вода с разтворен в нея 1 грам син камък. След още 5 дни се приготвя следната смес: 40 грама сух полски хвощ се залива с вода и се оставя да ври в продължение на 15 минути, след което отварата се прецежда. Твърдият остатък се залива още веднъж с вода и се оставя да ври, този път 10 минути. Двете отвари се смесват и с получения разтвор се поливат доматите рано сутрин. След още 5 дни в 5 литра вода се сипват половин литър обезмаслено прясно мляко и 5 капки йод и с тази смес се поливат доматите. Седмица до 10 дни по-късно растенията могат да се напръскат със стимулатор за растеж, разтворен в 5 литра вода.

Грижи за краставиците

И при засаждането на краставиците се ползва разтвор на лъжица син камък в кофа гореща вода, с която се полива почвата и след това се покрива с фолио или найлон.

Краставиците се поливат само вечер и само с топла вода, като е добре тя да не попада върху листата.

Подхранването на краставиците се прави с мая, която те просто обожават. В 10-литрова кофа с топла вода се разтварят 100 грама мая и се оставят да киснат в продължение на един час. След това подхранването се извършва с по една чаша на растение, но не по-рано от 6 часа след основното поливане. Няма никакъв смисъл обаче да се подхранват краставиците върху суха земя.

Друг добър вариант за подхранване е с настойка от коприва и дървесна пепел.

За профилактика срещу брашнеста мана краставиците се пръскат на всеки 7-10 дни с литър обезмаслено прясно мляко и 20 капки йод, разтворени в кофа с вода.

Грижи за кромида

Преди засаждането арпаджикът ес накисва за 3 часа в разтвор от литър вода, в която е разтворена лъжица сол, след което за 2 часа кисне в разтвор на калиев перманганат. Измива се и се суши върху вестник, след което е готов за засаждане.

Кромидът също обича подхранването с мая и практиката е както при краставиците – 100 грама се разтварят в кофа с топла вода за един час и се ползват не по-малко от 6 часа след основното поливане.

За предотвратяване на нападенията на луковата муха се предприема следното: при появата на първия лист се полива с вода, а след 6 до 10 часа – с разтвор от 2 лъжици амонячен спирт в кофа вода. На всеки 6 линейни метра леха се сипват общо 3 лейки от разтвора. След 10-14 дни по същата схема поливаме кромида с разтвор на лъжица сол в литър вода. След още 10 дни по същата схема растенията се поливат със силен разтвор на калиев перманганат.

Обработка на семената и почвата, подхранване и борба срещу болести по зеленчуците
23003
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини