Начало » Пазари » Животинска продукция
17.03.2017 г.

Цени на агнешко месо в страната

Седмична справка

Цените на едро на цяло агне се задържат най-ниски в Русе и Смолян - 12,00 лв./кг кланично тегло, а най-високи във Варна - 15,00 лв./кг, констатират в анализ експерти на МЗХ. Седмични изменения на стойностите се регистрират само в четири от областите - понижение с по 1,4% във Видин, Враца и Монтана и покачване с 4,7% във Велико Търново. Средната цена на едро на продукта за страната е 13,29 лв./кг, с 0,2% над нивото от предходната седмица.

За поредна седмица не е отчетено предлагане на цяло агне в големите търговски вериги (ГТВ).

В другите търговски обекти (ДТО) предлагането на цяло агне остава в ценовия диапазон от 11,40 лв./кг (Бургас) до 14,20 лв./кг (Велико Търново, Ловеч и Плевен), без седмични изменения на стойностите по области. Средната цена за страната в ДТО е без промяна спрямо предходната седмица - 13,21 лв./кг.

През периода на наблюдение средната цена на дребно на цяло агне в ДТО за страната е с 0,08 лв./кг или 0,6% по-ниска от тази на едро.

Агнешки бут

По области, цените на едро на агнешки бут варират от 13,25 лв./кг (Смолян) до 15,35 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). В сравнение с предходния седмичен период, в шест области е налице понижение на стойностите с между 1% и 10,8%, най-чувствително в Добрич и Шумен, докато във Велико Търново и Пловдив продуктът поскъпва съответно с 6,2% и 9%. Така, средната стойност за страната се понижава с 1,2% на седмична база, до 14,31 лв./кг.

В големите търговски вериги предлагането на агнешки бут е на цени от 13,20 лв./кг в Пазарджик до 14,99 лв./кг в Хасково и Шумен. Единствено в област Варна се наблюдава ценово изменение спрямо предходната седмица, като продуктът поевтинява с 9,7%. Средната цена на агнешка плешка в ГТВ за страната е 14,14 лв./кг, с 0,7% под нивото от предходната седмица.

Цените на дребно на агнешки бут в по-малките магазини продължават да се движат в границите от 11,40 лв./кг в Бургас до 14,43 лв./кг в Русе. Единствено в Шумен се отчита седмично изменение – понижение с 3,5%, което води до минимално намаление (с 0,2%) на средната стойност за страната в тези обекти, до 13,51 лв./кг.

През периода на наблюдение средната цена на агнешкия бут в ГТВ за страната е с 0,63 лв./кг или с 4,7% по-висока от тази в ДТО, анализират експертите на МЗХ.

Средно за страната, цената на едро на агнешкия бут е с 0,17 лв./кг по-висока от тази на дребно в ГТВ и с 0,80 лв./кг от тази в ДТО.

Агнешка плешка

Търговията на едро с агнешка плешка е в ценовия диапазон от 12,50 лв./кг (Смолян) до 15,42 лв./кг (Благоевград). Само в три области се отчита седмично изменение на стойностите, като във Варна продуктът поевтинява с 3,1%, докато във Велико Търново и Пловдив поскъпва съответно с 3% и 11%. В резултат, средната стойност на едро за страната се увеличава с 2% на седмична база, до 13,90 лв./кг.

По области, цените на агнешка плешка в големите търговски вериги се задържат в интервала от 11,95 лв./кг в Пазарджик до 13,49 лв./кг във Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, без седмични изменения. Въпреки това, средната стойност за страната се понижава с 0,5% на седмична база, до 13,03 лв./кг, тъй като тази седмица е отчетено предлагане на продукта и в ГТВ в Шумен, на сравнително ниска цена.

Средната цена на дребно на агнешка плешка в другите търговски обекти остава 13,03 лв./кг, като стойностите по области продължават да се движат от 11,20 лв./кг в Бургас до 14,43 лв./кг в Русе.

Средно за страната, през изтеклия седмичен период цените на дребно на продукта в ГТВ и ДТО са с по 0,87 лв./кг по-ниски от цената на едро.

Цени на агнешко месо в страната
10846
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Българското месо е със син цвят маркировка
БАБХ обеща месец на засилени проверки на агнешко, яйца и зеленчуци
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Средната изкупна цена на агнета за страната е с 27,3% по-висока на годишна база
И потребителите да внимават
Засилсва се контролът върху вноса на агнешко месо и яйца
Над 200 тона са влезли у нас на цена под 7 евро за килограм
И овцевъдите щели да блокират ГКПП заради вноса на агнешко от Северна Македония
Оризова супа от овче месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини