Месец и половина преди Великден живите агнета в Южна България се изкупуват от фермите между 4,50 и 5 лева, което отново ще постави овцевъдите в неизгодна позиция. Като се знае, че на дребно в магазините цените се движат от 12,50 до 15-16 лева, явно големите печалби отново ще останат у прекупвачите, коментираха производители от страната пред Синор.БГ.
Стопаните настояват търговията да върви поне по 6 лева за кг живо тегло, но това може да стане само ако успеят да се обединят и продават стоката си директно на кланиците, предупредиха експерти.
Самите месопреработватели също имат сметка да купуват директно от животновъдите, тъй като през последните години прекупвачите се изхитриха и им продават силно оводнени агнета.
Триковете, които се прилагат са два – или след като купят агнетата от овцевъдите, започват да ги хранят със силно осолен фураж, който ги кара да пият по много вода, или насила наливат животните с вода. Целта е агнетата да тежат при доставката в месокомбинатите, за да се трупат печалби.
Всичко това лъсва в самите месокомбинати, където всеки експерт веднага ще разбере дали купеното агне е оводнено или не. Пред Синор.БГ собственик на кланица, пожелал анонимност, съобщи, че водата, която се събира при клането на подобна стока може да напълни малък микроязовир. Явно тази практика е добила огромни размери.
Именно затова от асоциациите на овцевъдите съветват фермерите от няколко съседни села в даден област да се организират и направят временно депо за животните, откъдето кланиците да изкупуват тяхната стока. По този начин не само ще си спестят прекупвачите по веригата, като се повиши и изкупната цена от фермата, но и преработвателите ще са сигурни, че купуват качествено месо.
Колкото до нас потребители, ние отдавна започнахме да купуваме директно от фермата, защото тази форма в България се оказва единствено сигурната в условията на пазара.