Начало » Пазари » Животинска продукция
02.03.2017 г.

Цените на агнета за Великден тръгват от 4,50-5 лева, прекупвачи масово ги наливат с вода за повече тегло

Цените на агнета за Великден тръгват от 4,50-5 лева, прекупвачи масово ги наливат с вода за повече тегло

sinor.bg

Месец и половина преди Великден живите агнета в Южна България се изкупуват от фермите между 4,50 и 5 лева, което отново ще постави овцевъдите в неизгодна позиция. Като се знае, че на дребно в магазините цените се движат от 12,50 до 15-16 лева, явно големите печалби отново ще останат у прекупвачите, коментираха производители от страната пред Синор.БГ.

Стопаните настояват търговията да върви поне по 6 лева за кг живо тегло, но това може да стане само ако успеят да се обединят и продават стоката си директно на кланиците, предупредиха експерти.

Самите месопреработватели също имат сметка да купуват директно от животновъдите, тъй като през последните години прекупвачите се изхитриха и им продават силно оводнени агнета.

Триковете, които се прилагат са два – или след като купят агнетата от овцевъдите, започват да ги хранят със силно осолен фураж, който ги кара да пият по много вода, или насила наливат животните с вода. Целта е агнетата да тежат при доставката в месокомбинатите, за да се трупат печалби.

Всичко това лъсва в самите месокомбинати, където всеки експерт веднага ще разбере дали купеното агне е оводнено или не. Пред Синор.БГ собственик на кланица, пожелал анонимност, съобщи, че водата, която се събира при клането на подобна стока може да напълни малък микроязовир. Явно тази практика е добила огромни размери.

Именно затова от асоциациите на овцевъдите съветват фермерите от няколко съседни села в даден област да се организират и направят временно депо за животните, откъдето кланиците да изкупуват тяхната стока. По този начин не само ще си спестят прекупвачите по веригата, като се повиши и изкупната цена от фермата, но и преработвателите ще са сигурни, че купуват качествено месо.

Колкото до нас потребители, ние отдавна започнахме да купуваме директно от фермата, защото тази форма в България се оказва единствено сигурната в условията на пазара.

Цените на агнета за Великден тръгват от 4,50-5 лева, прекупвачи масово ги наливат с вода за повече тегло
20029

Последни материали
Виж
Шест животни, месодайна порода ще бъдат умъртвени
Откриха бруцелоза в кравеферма в село Крайново
Доставките ще вървят от декември до февруари включително
Турция купи 455 000 тона сравнително евтина хлебна пшеница основно от Украйна
Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите
Радостина Жекова за двойния аршин, с който мерят стратегическите планове на старите и новите членки на ЕС
Закон за устройство на територията
Връща се старият 5-годишен срок за обезщетяване на имоти, отчуждени като зелени площи
Важно за бизнеса и потребителите
ЕК въвежда правила за многократна употреба на опаковките
Чрез промени в Стратегическия план
Ден преди протеста на животновъдите агрочиновници обещават по-високо субсидиране през 2023 г.
Свързани материали
Виж
Средствата са за над 29 000 животни в 14 кланици
Преведоха 290 000 лева на кланиците за изкупените агнета по Великден
Конкуренцията е от Северна Македония и Гърция
Синапов с апел за Великден: Купувайте агнета директно от фермите!!!
При платени поне 7,50 лева за килограм на фермерите
Пак отпускат 1 милион лева на кланиците за изкупуване на агнета по Великден и Гергьовден
Яловата помощ
За Великден кланиците са изкупили по-малко агнета и от миналата година
Благодарение на отскоро отворения пазар на Саудитска Арабия
Испания е изнесла до 40 на сто повече агнета за мюсюлмански страни преди Рамазана
Помощ
От 20 април кланиците кандидатстват за покупка на агнета
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2022
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам