Начало » Пазари » Зърно
07.02.2017 г.

Полски зърнопроизводители са пред фалит заради вноса от Украйна

sinor

Фермерите в Полша надигнаха глас срещу вноса на зърно от Украйна, след като част от производителите се оказаха на ръба на фалита, съобщава руското електронно издание Regnum. През миналата седмица комисията за селското стопанство в полския сейм проведе специални заседания п въпроса. Оценки на експерти сочат, че най-тежко е положението в разположените в крайната югоизточна част на страната Люблинско и Подкарпатско воеводства, които граничат с Украйна.

Фермерите хвърлят вината за всичко върху ниските изкупни цени и големите количества зърно, внасяни от Украйна. На заседанията фермерът от Люблинското воеводство Анджей Мадей заяви, че там зърното е с между 10% и 17% по-евтино, отколкото в останалите воеводства в страната, а причината е в масовите доставки на пшеница и царевица от съседна Украйна.

На практика се получава така, че Европейският съюз помага на Украйна за сметка на фермерите в Полша, особено след подписването и влизането в сила на договора за зона за свободна търговия между Киев и общността, и това, което радва Украйна, кара полските зърнопроизводители да се мръщят.

Украйна е важен партньор на ЕС в търговията със зърнени култури, като по данни на европейската статистическа служба „Евростат” през 2015 г. е внесла в общността 9,9 млн. тона зърнени култури, включително 1,6 млн. тона пшеница и 7,9 млн. тона царевица. Внесените количества тогава са нараснали с 40% спрямо средния показател за периода 2011-2014 г. През първата половина на 2016 г., когато договорът за зоната за свободна търговия вече бе влязъл в действие, доставките на зърнени култури от Украйна в ЕС нараснаха със 17,5% спрямо същия период на предходната година, достигайки 5,7 млн. тона.

Статистиката за вноса в за 2015 г. Полша не е особено стряскаща – в страната са били доставени от чужбина 1,2 млн. тона зърнени култури, от които украинският внос е достигнал 169 хил. тона, главно царевица. Още през лятото на миналата година обаче се заговори за проблеми с вноса от Украйна, след като доставките нараснаха значително в рамките на безмитната квота, действаща от 1 януари 2016 г., чийто обем се договаря на ниво ЕС.

В полското министерство на селското стопанство именно заради тази договорка не вземат въпрос особено присърце. Според председателя на полския Национален съвет на селскостопанските камари Виктор Шмулевич обаче контролът по вноса се осъществява само на полско-украинската граница и липсва при останалите държави-членки. Шмулевич предполага, че украинското зърно вероятно влиза най-напред в Словакия, след което се пренасочва към Полша.

„През тази година Украйна се надява да произведе 100 млн. тона зърно. Дори 10% от него да попаднат в страната, това е опасно за полския износ и ще ни понижи цените с 20%. Украйна е голяма заплаха за полския износ и полските фермери”, категоричен е председателят на Селскостопанската камара на Лоджкото воеводство Бронислав Венглевский.

Заместник-министърът на селското стопанство на Полша Яцек Богуцкий прехвърля отговорността върху Брюксел, откъдето предоставиха на Украйна безмитна за вноса на зърно. „На Съвета на ЕС за селско стопанство Полша постави 2 искания. Първо, не сме съгласни с увеличаването на квотите за внос и не подкрепяме това решение. Второ, внесохме предложение за повишаване на изкупните цени до 150 евро за тон. Останалите страни от ЕС обаче не ни подкрепят. Париж и Берлин не виждат проблеми и оставаме сами с изводите си. Европейската комисия също е срещу нас”, обясни Богуцкий. Работата е там, че Франция, Германия и Холандия вече инвестираха в селскостопанския сектор в Украйна, изкупувайки хиляди хектари плодородна земя, върху която се отглеждат внасяните в Полша пшеница и царевица.

Полските фермери пък предлагат собствени решения на проблема – да бъде проверявано качеството на украинското зърно и най-вече то да бъде тествано за наличие на генетични промени. От министерството на селското стопанство на страната обаче посочват, че макар украинските пшеница и царевица да са с малко по-ниско качество, по официални данни то е в рамките на стандартите. Освен това фермерите искат пресичане на вноса в Полша не само на украинското зърно, но и на произвежданите там торове. ЕК обаче иска дори да увеличи вносните квоти за Украйна по двете позиции, за да помогне на икономиката на страната да се справи с редица проблеми. За полските селскостопански производители това означава, че евтините украински продукти ще доведат до спад на цените на пазара на ЕС.

На практика контрата остава в управляващата партия Право и справедливост, тъй като източните воеводства са традиционни нейни гласоподаватели. Дори фермерите да повярват на твърденията на правителството, че за всичко са виновни чиновниците в Брюксел, подкрепата им за партията едва ли ще остане толкова силна, а  ако съберат 2 и 2 и преценят, че властите или не могат, или не искат да пресекат украинския внос, заплашващ съществуването н обикновения полски фермер, на следващите избори смяната на политическия курс е почти сигурна.

Полски зърнопроизводители са пред фалит заради вноса от Украйна
5929
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини