Начало » Пазари » Зърно
25.04.2024 г.

Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП

Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП

„Брюксел продължава да провокира селскостопанската криза, като финансира войната, вместо да подкрепя европейските фермери“ (Nagy István)

Европейският парламент (ЕП) на заседанието си на 23 април гласува за удължаване на временните мерки за либерализация на търговията с Украйна. Сайта на ЕП информира, че за това решение са гласували 428 депутати, против са гласували 131, а  44 са се въздържали.

Както се уточнява в съобщението, с решението е одобрено удължаването на суспендирането на вносните мита и квотите за украински селскостопански продукти с още една година до 5 юни 2025 г. в подкрепа на Украйна на фона на продължаващата агресивна война на Русия. Съгласно договорения регламент Комисията може да предприеме бързи действия и да наложи всички мерки, които счете за необходими, в случай на значителни смущения на пазара на ЕС или на пазарите на една или повече държави от ЕС поради украинския внос. Като част от засилените защитни мерки за подкрепа на земеделските стопани в ЕС може да се задейства „аварийната спирачка“ за особено чувствителни селскостопански продукти. а именно зърнени култури,  птиче месо, яйца, захар и мед.

Междувременно вчера стана ясно, че Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна,  въпреки решението на Брюксел.

Унгарският министър на земеделието Ищван Над  (Dr. Nagy István) заяви, че с това решение брюкселският елит още веднъж е доказал, че интересите на Украйна са по-важни за тях от благосъстоянието на европейските фермери. „Провоенната политика на Брюксел все още е насочена към подкрепа на Украйна и оставяне на европейските фермери да се оправят сами“, каза Над и декларира, че  „Унгарското правителство ще запази забраната за внос, която беше въведена под националната юрисдикция“

„За птиче месо, яйца и захар решението ограничава безмитния внос до средното равнище регистрирано през последните три години, като на практика запазва извънредния скок на вноса през последните години. Още по-проблематична е липсата на каквито и да било ограничения за зърнените и маслодайните семена. Ако тенденциите на  развитието на вноса, наблюдавани през първите три месеца на тази година се запазят, то  вносът на царевица и пшеница от Украйна в ЕС ще надхвърли рекордните нива от 2022 и 2023 г.“, предупреди унгарския министър. Ищван Над и  е на мнение, че „това ще има непредвидими последици за европейските фермери, тъй като те няма да могат да се конкурират със стотиците хиляди хектари украински ферми, собственост на международни олигарси, които произвеждат продукти при много по-благоприятни производствени условия“.

Брюксел продължава да провокира селскостопанската криза, като финансира войната, вместо да подкрепя европейските фермери“, добави шефът на министерството на земеделието. „Фактът, че мнозинството от левите, социалистическите, либералните, зелените и популистките представители на ЕП също гласуваха за предложението, ясно показва, че е необходима промяна в БрюкселНа 9 юни трябва да бъде избрано ново ръководство, което да не поставя интересите на трети страни пред собствените си фермери и което да е в състояние да предприеме реални мерки за защита на европейските фермери”, подчерта министърът.

Източник:  - European Parliament; Министрство на земедлието на Унгария - Agrárminisztérium AM Sajtóiroda „Brüsszel továbbra sem korlátozza az ukrán gabonabehozatalt 24.04.24.

Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
2693
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Само липсата на високи температури на въздуха засега спасява културите
В Украйна месец май се оказа сред най-сухите за последните 30 години
Преработващите заводи работят с минимална печалба в очакване на новия сезон
Изкупните цени на слънчогледа в Украйна надхвърлят 450 долара за тон
За да не надхвърлят квотите за износ, задействащи налагането на предпазни мита
Украйна ограничи износа на птиче месо за ЕС и спря доставките на захар
Заседание на Съвета на ЕС
Протести ще съпровождат и днешния съвет по земеделие в Брюксел
Нестабилното време затруднява силно прогнозите за тазгодишната реколта
В Украйна пчеларите залагат на слънчогледа
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини