Начало » Новини » Света
24.04.2024 г.

Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника

Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника

Земеделските производители могат да получат 25% компенсация за разходите за закупена селскостопанска техника от 44 украински производители съобщиха от правителството на Украйна. Актуализираният Списък на местни машини и оборудване за селскостопанския сектор, разходите за които се компенсират частично за сметка на бюджетни средства, включва 2289 номенклатурни единици продукти от 44 производители. Заповедта, с която се одобрява актуализираният списък на машините, е подписана от първия заместник министър-председател на Украйна, министъра на икономиката Юлия Свириденко.

"Подкрепата на местните производители и тяхното развитие, стимулирането на търсенето на украински продукти е в основата на нашата държавна политика. Чрез програмата за компенсиране на разходите за селскостопанска техника очакваме не само да дадем тласък на развитието на украинските машиностроителни предприятия, но и да помогнем на нашите земеделски производители, които ще могат да станат по-конкурентоспособни на пазара чрез намаляване на разходите за дълготрайни активи. Освен това тази програма ще помогне на селскостопанските производители да обновят машинния си парк и да станат по-продуктивни. Тази година сме предвидили 1 млрд. гривни за програмата и очакваме, че около 4000 земеделски производители ще се възползват от държавната помощ", заяви Юлия Свириденко, първи вицепремиер на Украйна и министър на икономиката.

Към днешна дата актуализираният списък на местните машини и оборудване за селскостопанския сектор, разходите за които частично се компенсират с бюджетни средства, включва 2289 номенклатурни единици от продуктите на 44 украински производители на селскостопански машини и оборудване.

В списъка са добавени трактори за селското и горското стопанство, машини и оборудване за обработка на почвата (плугове, брани, култиватори), сеитбени и почвообработващи комплекси, бункери за семена и машини за съхранение и обработка на зърно, машини за почистване, сортиране, калибриране на семена, зърнени и бобови култури, товарачи за зърно, машини за внасяне на минерални торове, пръскачки за химическа защита на културите, тракторни ремаркета и самосвални ремаркета за превоз на зърно, оборудване за отглеждане на прасета, говеда и телета, дойни крави, машини и оборудване за градинарство и ягодоплодни, както и оборудване за сушене на зърно.

Списъкът ще се актуализира при получаване и разглеждане на нови заявления от производители на машини и оборудване. За да бъде включен в списъка, производителят трябва да подаде заявление и придружаващи документи в Министерството на икономиката. Заявленията за включване на машини в списъка през текущия бюджетен период се подават до 31 октомври.

За да получи 25% компенсация за разходите за закупена техника или оборудване, земеделският производител трябва да избере доставчик от списъка на уебсайта на Министерството на икономиката, да закупи необходимото оборудване и да подаде заявление и придружаващи документи в оторизирана банка.

Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
2229
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Аварийна спирачка
Ограничиха вноса на украински грис в ЕС
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
Ръст е постигнат и в доставките за чужбина на пшеница, ечемик и ръж
Украйна изнесе първия си милион тона царевица през новия сезон
Румънската царевица също е „изгоряла“
Суша и аномална жега съсипва реколтите от царевица и слънчоглед в Украйна
Цените са с 25% по-ниски на седмична и с 11% на годишна база
Картофите от новата реколта в Украйна продължават да поевтиняват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини