Начало » Новини » Света
24.04.2024 г.

Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника

Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника

Земеделските производители могат да получат 25% компенсация за разходите за закупена селскостопанска техника от 44 украински производители съобщиха от правителството на Украйна. Актуализираният Списък на местни машини и оборудване за селскостопанския сектор, разходите за които се компенсират частично за сметка на бюджетни средства, включва 2289 номенклатурни единици продукти от 44 производители. Заповедта, с която се одобрява актуализираният списък на машините, е подписана от първия заместник министър-председател на Украйна, министъра на икономиката Юлия Свириденко.

"Подкрепата на местните производители и тяхното развитие, стимулирането на търсенето на украински продукти е в основата на нашата държавна политика. Чрез програмата за компенсиране на разходите за селскостопанска техника очакваме не само да дадем тласък на развитието на украинските машиностроителни предприятия, но и да помогнем на нашите земеделски производители, които ще могат да станат по-конкурентоспособни на пазара чрез намаляване на разходите за дълготрайни активи. Освен това тази програма ще помогне на селскостопанските производители да обновят машинния си парк и да станат по-продуктивни. Тази година сме предвидили 1 млрд. гривни за програмата и очакваме, че около 4000 земеделски производители ще се възползват от държавната помощ", заяви Юлия Свириденко, първи вицепремиер на Украйна и министър на икономиката.

Към днешна дата актуализираният списък на местните машини и оборудване за селскостопанския сектор, разходите за които частично се компенсират с бюджетни средства, включва 2289 номенклатурни единици от продуктите на 44 украински производители на селскостопански машини и оборудване.

В списъка са добавени трактори за селското и горското стопанство, машини и оборудване за обработка на почвата (плугове, брани, култиватори), сеитбени и почвообработващи комплекси, бункери за семена и машини за съхранение и обработка на зърно, машини за почистване, сортиране, калибриране на семена, зърнени и бобови култури, товарачи за зърно, машини за внасяне на минерални торове, пръскачки за химическа защита на културите, тракторни ремаркета и самосвални ремаркета за превоз на зърно, оборудване за отглеждане на прасета, говеда и телета, дойни крави, машини и оборудване за градинарство и ягодоплодни, както и оборудване за сушене на зърно.

Списъкът ще се актуализира при получаване и разглеждане на нови заявления от производители на машини и оборудване. За да бъде включен в списъка, производителят трябва да подаде заявление и придружаващи документи в Министерството на икономиката. Заявленията за включване на машини в списъка през текущия бюджетен период се подават до 31 октомври.

За да получи 25% компенсация за разходите за закупена техника или оборудване, земеделският производител трябва да избере доставчик от списъка на уебсайта на Министерството на икономиката, да закупи необходимото оборудване и да подаде заявление и придружаващи документи в оторизирана банка.

Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
1860
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Само липсата на високи температури на въздуха засега спасява културите
В Украйна месец май се оказа сред най-сухите за последните 30 години
Преработващите заводи работят с минимална печалба в очакване на новия сезон
Изкупните цени на слънчогледа в Украйна надхвърлят 450 долара за тон
За да не надхвърлят квотите за износ, задействащи налагането на предпазни мита
Украйна ограничи износа на птиче месо за ЕС и спря доставките на захар
Заседание на Съвета на ЕС
Протести ще съпровождат и днешния съвет по земеделие в Брюксел
Нестабилното време затруднява силно прогнозите за тазгодишната реколта
В Украйна пчеларите залагат на слънчогледа
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини