Сивото (ботритисно) гниене е често срещана болест по доматите, отглеждани при оранжерийни условия. На полето тя се среща рядко, предимно при ранното производство и в края на вегетацията на доматите. Сивото гниене напада всички надземни части на доматените растения. Развитието на болестта обикновено започва от долните, застарели листа, които се допират до почвата и постепенно обхваща и горните етажи. По тях се появяват закръглени, в началото воднисти петна, които по-късно некротират и покафеняват. Петната се разрастват и обхващат цялата листна повърхност. По заразените стъбла се образуват надлъжни, светлокафяви, сухи, некротични петна с размери от няколко милиметра до 10-15 см. Петната могат да нарастнат и да обхванат стъблото пръстеновидно, при което връхните части загиват. Обикновено тези повреди са разположени около рани, образуване при култучене, откъсване на листа или други наранявания. Върху зазряващите плодове най-често около дръжчената ямичка се появяват сиво-кафяви, дребни, закръглени петънца, които се разрастват бързо и обхващат целия плод. Върху всички нападнати части, при по-висока влажност се развива изобилен сив плесенов налеп.
Причинител на сивото гниене е гъбата Botrytis cinerea. Гъбата се запазва в широк кръг многогодишни гостоприемници в природни условия, в растителните остатъци и като мицел в почвата. Спорите, които се образуват по заболелите растения се разнасят лесно от въздушните течения и водните капки. За да покълнат те се нуждаят от свободна капка вода, която да се задържи няколко часа върху растителните тъкани. Благоприятни за развитието на болестта са високата атмосферна влажност и температура 20-22 градуса.
Мерки за борба включват поддържане на добър режим на отглеждане на растенията. Правилно регулиране на влажността и температурата. Редовно почистване на оранжериите от растителните остатъци.
При поява на болестта третирайте с разрешените за употреба препарати: ребют ВГ – 150-200 г/дка с работен разтвор 80-120 г/дка. Максимален брой пръскания през вегетацията 3 броя с интервал 15 дни. Първо третиране - след цъфтежа. (карантинен срок за домати 3 дни). Арвак 50ВГ – 150-200 л/дка (карантинен срок за домати 3 дни). Пролектус 50ВГ – 80-120 г/дка с работен разтвор 50-150 л/дка (карантинен срок 1 ден).
Брашнестата мана по доматите отглеждани в оранжерии е рядко срещана болест На полето тя се развива обикновено късно през лятото, при топло и сухо време. Характерен признак на заболяването е появата по горната страна на листата на светлозелени до бледожълтеникави, неясно очертани петна, покрити от долната страна с нежен, трудно забележим, белезникав прашен налеп от спорите на гъбата. Нападнатите тъкани прегарят и некротират. Листата изсъхват.
Причинител на болестта е гъба. Тя се запазва в растителните остатъци от заразени растения.
Борбата с болестта отново започва с унищожаване на растителните остатъци. При по-силна поява на болеста пръскане със следните препарати: топаз 100ЕК – 25 мл/дка (карантинен срок за домати 14 дни), цидели топ – 100 мл/дка (карантинен срок за домати 3 дни), ортива топ СК – 100 мл/дка с работен разтвор 50-100 л/дка (максимален брой приложения 1 пръскане. Карантинен срок за домати оранжерийно производство 3 дни, на полето 7 дни). Скор 250СК – 75 мл за 100 л вода (карантинен срок за домати 30 дни); систан екозом ЕВ – 65-165 мл/дка (карантинен срок за домати 3 дни); вивандо – 30 мл/дка (карантинен срок 3 дни); домарк 10ЕК – 40-50 мл/дка с работен разтвор 100 л/дка (карантинен срок 7 дни). Максимален брой приложения през вегетацията 2-3 с интервал 8-12 дни.
По доматите отглеждани при оранжерийни условия може да се появи, макар и рядко, опасната бактерийна болест „бактерийно изсъхване”. Причинител на това заболяване е бактерия, която се запазва в семената, в растителните остатъци в почвата и остава жизнена в продължение на 2-3 години. Първоизточник за разпространение на болестта са заразените семена. Младите растения, получени от тях, загиват. По възрастните растения болестта се проявява като системно увяхване и изсъхване на растенията. Болните растения се развиват лошо и закържевяват. Листата им, започвайки от долу нагоре, постепенно засъхват и опадат. Често в основата на стъблото се появяват въздушни коренчета. По клоните се образуват вдлъбнати, засъхнали части, които се напукват. При разрязване на стъблото и клоните се вижда, че дървесината е силно потъмняла, оцветена ръждивокафяво и некротирала. Бактерията, причинител на болестта прониква и в проводящите тъкани на дървесината. Те се изпълват с бактерии и потъмняват, запушват се и не могат да доставят необходимите хранителни вещества на растенията. Характерна за това заболяване е появата по плодовете на белезникави, закръглени, леко изпъкнали петънца, достигащи 3-4 мм, с тъмен център, наподобяващ птиче око.
Освен със семената, заразяването на доматите може да стане и през ранички, получени при различните манипулации, които се провеждат: прекъсване на коренчетата при разсаждането, раничките получени при кършенето, колтученето, прекопаването, връзването, а също и от насекоми, когато в насаждението е имало болни растения.
Основно при провеждане на борба срещу тази болест е използването на здраво семе, доставено от реномирани семепроизводители, прилагане на необходимите мероприятия за отглеждане на здрав разсад – обеззаразяване на почвата и торопочвената смес, унищожаване на растителните остатъци: обеззаразяване с 1% белина на уреда, с който се правят различните манипулации при отглеждане на доматите, въвеждане на 2-3 годишно сеитбообръщение при площите по които се е появила болестта.
Когато искате да имате здраво семе собствено производство, направете следното: размачканата, неразредена с вода плодова каша се оставя 4-5 дни да ферментира на сенчесто и хладно място (под 22 градуса) като често се разбърква, след което семената се отделят, просушават се и се подготвят. Обеззаразяване може да се направи и чрез накисване в оцетна киселина – 0,6-0,8 % в продължение на 24 часа.