Между 10 и 35 процента е ръстът в производството на плодове и зеленчуци за последната година спрямо предходната. Този тренд се наблюдава през последните две години, откакто започна европейското подпомагане по линия на обвързаната подкрепа, съобщи заместник-министърът на земеделието и храните Васил Грудев в Русе, където се проведе поредното изложение „ПОДКРЕПЯМЕ БЪЛГАРСКОТО“, съобщиха от агроведомството.
Грудев припомни, че при някои от плодовете вносът достига до 40% от вътрешното потребление, затова на фона на тази конкуренция ситуацията на пазара е трудна за родните производители.
„С тези инициативи желаем да подкрепяме българските фермери, като им дадем възможност да скъсят веригата между производител и потребител“, каза още заместник-министърът. Идеята на кампанията е чрез местните пазари на производителите да се покаже на потребителите качеството на българското производство, което е на изключително добро ниво.
При откриването на изложението заместник-министърът посочи, че се подкрепя местното локално производство, като се представя продукцията на русенски производители.
„Ние трябва да осигурим добри условия за труда на местните производители, защото истинското, вкусното, здравословното хранене нямат алтернатива“,, заявиГрудев
Зам. министърът изрази надежда, че с подкрепата на местните власти този тип изложения от една инициатива ще се превърнат в традиция и ежедневие.
27 производители представиха продукцията си на изложението в Русе. Местните жители имат възможност да опитат италиански сирена от българско мляко, био сок от арония, българско свинско, приготвено по английска рецепта, хляб и хлебни изделия, мед и пчелни продукти, вина, плодове, мляко от млекомат, риба и рибни продукти и др.