Начало » Новини » Страната
18.07.2016 г.

България чества 179 години от рождението на Апостола

Годишнини

wikipedia

На днешната дата (6 юли 1837 стар стил) преди 179 години в китното подбалканско градче Карлово се ражда Васил Левски. Исторически неговата личност остава най-ярката и най-силно откроената сред революционерите от тази епоха. Неслучайно той единствен се именува като Апостол на българската свобода, а в съзнанието на поколения българи е националният герой и идеолог, борещ се за „чиста и свята република“.

Когато бащата на Левски Иван Кунчев умира, той е само на 14 г. Грижите за младото момче поема вуйчо му – Василий Караиванов. В периода от 1852 до 1854 г. той живее в местния светогорски метох и учи църковно пеене. В края на 1861 г. Левски напуска манастира, за да се посвети на народното дело.

Отправя се към Сърбия, за да се присъедини към Първата Българска легия, организирана от Раковски.

Легендата гласи, че по време на военни упражнения той прави лъвски скок, от който всички са възхитени. Оттам идва и прякорът му Левски.

Следва активна революционна дейност, която преминава през  Румъния и Турция.

Впоследствие започва първата си обиколка във вътрешността на страната, подпомогнат от "Българско общество". Тя включва градовете Пловдив, Перущица, Карлово, Сопот, Казанлък, Сливен, Търново, Ловеч, Плевен и Никопол. От май 1869  г. Левски започва втора  обиколка из страната с цел да организира вътрешни дейци за бъдещото освобождение.

В края на 1869 г. Апостола заедно с Любен Каравелов участва в основаването на Българския революционен централен комитет - (БРЦК)

През май 1870 г. Левски се завръща в България, заема се с доизграждането на комитетската мрежа и създаването на ВРО (Вътрешна революционна организация). За столица на организацията е избран Ловеч.

Комитетите започват активна работа за привличане на привърженици, за събиране на средства и закупуване на оръжие.

Васил Левски и председателят на Българския революционен централен комитет Любен Каравелов разбират, че бъдещият успех на въоръжената борба зависи от сътрудничеството на емиграцията и вътрешните комитети.

Двете организации приготвят обща програма и устав, като нанасят сериозни удари от османските власти.

Турското правителство получава доказателства за съществуване на територията на империята на бунтовна организация, водена от вече издирвания Васил Левски.

През зимата на 1872 г. Левски е предаден и заловен в Къкринското ханче до Ловеч. Обесен е на 19 февруари 1873 г. край София.

През годините Апостола е увековечен от стотици български поети, художници и писатели. Издигнати са 151 негови паметници, от които 131 са в България и 19 в чужбина.

Функционират три музея, посветени специално на Васил Левски. Това са Музей „Васил Левски“ (Ловеч), Къкринско ханче и Национален музей „Васил Левски“ (Карлово). Като музейна сбирка е оформена и килията, в която често е отсядал в Троянския манастир. Почти всяко по-голямо селище в страната има улица, площад или училище, носещи името на Апостола.

Избран е през 2007 г. за „най-великия българин“ на всички времена в първото издание на едноименното телевизионно шоу, проведено от Националната телевизия. За него са гласували почти 59 000 зрители. Със събраните средства от гласуването ще бъде издигнат негов паметник.

Името на Васил Левски носят един град, шест села, една община, квартали в Балчик, Варна, София и др., значителен брой булеварди (един от тях е основния столичен Булевард „Васил Левски“), площади и улици, училища (едни от тях са българските училища „Васил Левски“ във Валенсия, Кишинев, Лас Вегас, Лондон, Париж и Сан Диего), читалища, предприятия, спортни клубове, Националната спортна академия и Националният стадион в София, Националният военен университет във Велико Търново, Връх Левски в Стара планина и Bръх Левски на остров Ливингстън.

България чества 179 години от рождението на Апостола
11199
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
151 години от гибелта на Васил Левски
България, с дълбок поклон пред Апостола на свободата!
Поклон!
Отбелязваме 185-годишнината на Апостола!
149 години от обесването на Васил Левски
Дълбок поклон пред личността и делото на Апостола!
145 години от обесването на Васил Левски
Да се преклоним пред паметта на Апостола!
Годишнини
България отбелязва 144 години от гибелта на Апостола
Годишнина
България се прекланя пред паметта на Апостола!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини