Начало » Новини » Коментари
16.05.2016 г.

Незапомнена ръжда по пшеницата, В Южна България са засегнати близо 80 на сто от посевите

Очаквания

Sinor.bg

Фермерите от цялата страна от месец се борят с масовото нападение на болестта „жълта ръжда” по есенниците, предизвикано от повсеместните валежи и студената пролет. „Най-тежко е положението в Южна България, където близо 80 на сто от посевите са засегнати от гъбичните болести по културите”, съобщи за Синор.БГ Светослав Русалов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той определи това опустошение като незапомнено. И добави, че редица колеги вече са пръскали по три, дори по четири пъти с фунгициди, за да спасят житото. Въпреки това има и напълно унищожено от ръждата зърно.

В Северна България ситуацията е още по-сложна, защото заради честите и на места проливни валежи стопаните изобщо не могат да влязат с машините, за да пръскат.

Плевелите избуяват и пръскането с хербициди е силно затруднано.

„Някак си успяхме да засеем царевицата и слънчогледа, но от дъждовете плевелите пълзят, а калта е навсякъде и е почти невъзможно да се работи”, посочи и Димитър Мачуганов, фермер от Ловешко, който е и зам. председател на асоциацията.

Много често заради мократа почва тракторите късат ремъци или се налагат други спешни ремонти, което допълнително затруднява работата.

По всичко изглежда, че климатичните промени и тази година ще бъдат сериозно изпитание за сектора и това личи от сериозното закъснение на пролетната сеитба. Докато в Южна България тя приключи успешно, в северните райони все още много стопани не са засели слънчогледа и царевицата.

Неслучайно старите хора казват, че „сушата хаби, но кишата мори” и в нашия случай тази пролет наистина ще се окаже изпитание за фермерите, коментира още Мачуганов.

Според Русалов допълнителните разходи по борбата с вредителите ще вдигне себестойността на производството, което на фона на очакваните световни цени не е добра новина. По прогнози цените на пшеницата трудно ще надхвърлят миналогодишните.

Прекалените валежи ще се отразят и върху качеството на зърното, припомни Димитър Мачуганов. Стопаните нямат опасения за фуражната пшеница, но проблем може да се яви с хлебното зърно, чиито глутенови показатели могат да се влошат.

През тази седмица се очаква ново захлаждане, което не се определя от фермерите като фатално. Проблемът е в продължаващите валежи, които са манна небесна за гъбичните болести, заключават още фермерите.   

Незапомнена ръжда по пшеницата, В Южна България са засегнати близо 80 на сто от посевите
18894
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Опасна ли е крушовата ръжда?
Знанието ще помогне за селектиране на устойчиви на болестта сортове
Учени установиха как се е появила кафявата листна ръжда по пшеницата
Две болести, които могат да изненадат неприятно стопаните на костилкови овощни
Топлото и влажно време предразполага към ръжда по чесъна
Как да се справим с ръждата по розата и зелените бръмбари, които нападат пъпките?
Как да се справим с ръждата по капините
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини