Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.06.2019 г.

Две болести, които могат да изненадат неприятно стопаните на костилкови овощни

Две болести, които могат да изненадат неприятно стопаните на костилкови овощни

Цилиндроспориозата е гъбна болест, която поразява най-вече листата на черешата и вишната. Картината на болестта се характеризира с множество моравочервени петънца върху горната страна на листната петура. По-късно напетняването става охренокафяво. Тези признаци дават популярното име на болестта червенокафяви петна. Друго популярно име на болестта е бяла ръжда. То идва от характерните белезникави купчинки или фитилчета от долната страна на петурата (фиг. 1). Това е конидиалното спороношение на гъбата. От него се отделят спори и гъста белезникава течност, която е леплива. При засъхване течността образува характерната „бяла лъжда”.

Нападнатите листа жълтеят, изсъхват и капят. Пораженията по връхните млади леторасти и зелените плодове са рядкост. Масовото окапване на листата изтощава дърветата и те посрещат зимата незапасени с хранителни вещества.

Развитието на причинителя на болестта минава през окапалите листа. В тях през пролетта се образуват спорите, които подновяват заразата. През вегетацията разнасянето на заразата става с дъждовните капки и насекомите.

Предотвратяване на червясването по черешите!

Намаляването на вероятността от поява на цилиндроспориозата (червенокафяви петна или бяла ръжда) изисква заораване на окапалите листа или пръскането им с разтвори на вещества като карбамид (5 – 7%), за да бъде попречено на патогена да образува плодните си тела и съответно спорите, подновяващи заразата с настъпването на пролетта.

Химическата борба след прибирането на реколтата е наложителна, когато метеорологичните условия благоприятстват разпространяването на заразата.

Ръждата е друга гъбна болест, която напада сливата, прасковата, кайсията и бадема. Картината на болестта включва дребни ъгловати петънца от горната страна на петурата. Те са жълтеникави или червеникави с виолетов оттенък. Под тях от долната страна на листа се образуват светлокафяви купчинки, наподобяващи ръжда (фиг. 2). Това са спорите, които дават името на болестта. В края на вегетацията гъбата образува друг вид спори, които са черни. Това са зимни спори.

Цикълът на развитие на гъбата преминава през други растителни видове (лютиче, съсънка и др.). Тя може да се запази в природата в окапалите листа. От тях заразата преминава по междинните гостоприемници. Заразата може да се запази и в заразените леторасти на основния гостоприемник. Ветровете разпространяват заразата от връхните листа на тези леторасти.

Унищожаването на листата и резитбите допринасят за подобряването на хигиената в овощната градина, но употребата на фунгициди през първата половина на вегетацията е от голямо значение за предпазването на костилковите овощни както в градините за плододаване, така и в разсадниците.

Подходящи за пръскане срещу описаните болести са фунгицидите, съдържащи активни вещества: триадименол (Байфидан), дитианон (Делан), медсъдържащи (Бордомикс, Шампион, Фунгуран и др.), тебуконазол (Ориус, Тебумакс и др.), флуопирам + протиоконазол (Пропулс), пираклостробин + боскалид (Сигнум) и додин (Силит). Те са регистрирани в БАБХ за употреба в България.   

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”, София.

Две болести, които могат да изненадат неприятно стопаните на костилкови овощни
15757
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Кога трябва да се притесняваме от измръзване?
Колко студоустойчиви са овошките?
Февруари е време за актуализиране на варосването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини