Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.06.2019 г.

Две болести, които могат да изненадат неприятно стопаните на костилкови овощни

Две болести, които могат да изненадат неприятно стопаните на костилкови овощни

Цилиндроспориозата е гъбна болест, която поразява най-вече листата на черешата и вишната. Картината на болестта се характеризира с множество моравочервени петънца върху горната страна на листната петура. По-късно напетняването става охренокафяво. Тези признаци дават популярното име на болестта червенокафяви петна. Друго популярно име на болестта е бяла ръжда. То идва от характерните белезникави купчинки или фитилчета от долната страна на петурата (фиг. 1). Това е конидиалното спороношение на гъбата. От него се отделят спори и гъста белезникава течност, която е леплива. При засъхване течността образува характерната „бяла лъжда”.

Нападнатите листа жълтеят, изсъхват и капят. Пораженията по връхните млади леторасти и зелените плодове са рядкост. Масовото окапване на листата изтощава дърветата и те посрещат зимата незапасени с хранителни вещества.

Развитието на причинителя на болестта минава през окапалите листа. В тях през пролетта се образуват спорите, които подновяват заразата. През вегетацията разнасянето на заразата става с дъждовните капки и насекомите.

Предотвратяване на червясването по черешите!

Намаляването на вероятността от поява на цилиндроспориозата (червенокафяви петна или бяла ръжда) изисква заораване на окапалите листа или пръскането им с разтвори на вещества като карбамид (5 – 7%), за да бъде попречено на патогена да образува плодните си тела и съответно спорите, подновяващи заразата с настъпването на пролетта.

Химическата борба след прибирането на реколтата е наложителна, когато метеорологичните условия благоприятстват разпространяването на заразата.

Ръждата е друга гъбна болест, която напада сливата, прасковата, кайсията и бадема. Картината на болестта включва дребни ъгловати петънца от горната страна на петурата. Те са жълтеникави или червеникави с виолетов оттенък. Под тях от долната страна на листа се образуват светлокафяви купчинки, наподобяващи ръжда (фиг. 2). Това са спорите, които дават името на болестта. В края на вегетацията гъбата образува друг вид спори, които са черни. Това са зимни спори.

Цикълът на развитие на гъбата преминава през други растителни видове (лютиче, съсънка и др.). Тя може да се запази в природата в окапалите листа. От тях заразата преминава по междинните гостоприемници. Заразата може да се запази и в заразените леторасти на основния гостоприемник. Ветровете разпространяват заразата от връхните листа на тези леторасти.

Унищожаването на листата и резитбите допринасят за подобряването на хигиената в овощната градина, но употребата на фунгициди през първата половина на вегетацията е от голямо значение за предпазването на костилковите овощни както в градините за плододаване, така и в разсадниците.

Подходящи за пръскане срещу описаните болести са фунгицидите, съдържащи активни вещества: триадименол (Байфидан), дитианон (Делан), медсъдържащи (Бордомикс, Шампион, Фунгуран и др.), тебуконазол (Ориус, Тебумакс и др.), флуопирам + протиоконазол (Пропулс), пираклостробин + боскалид (Сигнум) и додин (Силит). Те са регистрирани в БАБХ за употреба в България.   

Доц. д-р Антоний Стоев

ИПАЗР „Никола Пушкаров”, София.

Две болести, които могат да изненадат неприятно стопаните на костилкови овощни
17354
 

Последни материали
Виж
Очаква се ДФЗ да утвърди бюджет за обезщетенията
Над 20 хил. дка и над 250 пчелни семейства са опожарени в община Болярово
В СЕУ вече се подават заявления за авансово плащане по интервенцията „Преструктуриране и конверсия на лозя“
Във ферма с над 49 000 животни в iеверна Добруджа
Потвърдиха първо огнище на чума по дребните преживни животни в Румъния
За капак и поливането е ограничено заради недостига на електроенергия
И в Украйна зеленчуците се пържат на полето
Текат масови проверки за чума по овце и кози в Гърция
Мнението на бранша
Петков: Само мегаагенция може да организира изваляването на облаците от Черно море над Добруджа
Свързани материали
Виж
Kubota Corporation и UV Boosting съвместно ще внедряват иновации в лозарството и овощарството
Спешни мерки след градушка при лозя и овошки
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини