Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.05.2024 г.

Доста вредители са нападнали есенниците от април до началото на май

Фитосанитарен анализ
Доста вредители са нападнали есенниците от април до началото на май

Снимка: sinor.bg

В месечния си анализ за състоянието на есенните посеви, изготвен от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), се посочва, че след падналите през април дъждове, първоначално високите температури и последвалото застудяване от края на април към 10 май в редица региони от страната се наблюдават множество нападения от вредители, срещу които стопаните трябва да започнат борба.

През първото и началото на второто десетдневие на април наднормените температури ускориха вегетацията на есенните посеви и това помогна на голяма част от зимните житни култури да встъпят във фаза вретенене и изкласяване. През третото десетдневие вегетацията на зимните житни култури протече с умерени темпове. Падналите валежи, макар и в недостатъчно количество, подобриха влажността в горните почвени слоеве и създадоха благоприятни условия за развитието на културите. Почти в цялата страна поради необичайното топло време за месеца се отчита изключително ранно развитие във фенологията на културите в сравнение с обичайните за периода срокове на развитие, се посочва в доклада на БАБХ.

През третото десетдневие на месеца настъпи чувствително понижение на температурите и значително се подобриха почвените влагозапаси в резултат на падналите валежи. Още тогава в части на област Сливен паднаха градушки, а на места в Перник посевите с есенни култури бяха преовлажнени и в някои се наблюдаваха водни огледала.

Припомняме, че по данни на дирекция „Агростатистика“ към МЗХ общата посевна площ с пшеницата за тази стопанска година е 11, 3 млн. дка, или 1 138,665 хил. ха, а на ечемика – над 1,5 млн. дка, или 158,634 хил. ха.

Към 10 май пролетното подхранване при пшеницата е извършено върху 838,745 хил. ха (73,6% от площите), а при ечемика на 99,325 хил. ха (62,6% от засетите площи). При пшеницата срещу широколистни плевели е извършено третиране върху 438,065 хил. ха (или 38,4% от засетите площи), срещу житни и широколистни 257,820 хил. ха (22,6%) и срещу житни 57,538 хил. ха (5%). Общо третираните площи са 753,423 хил. ха (66,1%). При ечемика срещу широколистни плевели са третирани 49,405 хил. ха (31,1%), срещу житни и широколистни 19,956 хил. ха (12,5 %) и срещу житни плевели 2,850 хил. ха (1,7 %). Общо са третирани са 72,211 хил. ха (45,5 %)

Листни въшки - условията през месец април са благоприятни за масовото намножаване и вредна дейност на листните въшки. Ранната поява и сравнително високата им плътност и през тази пролет са предпоставка за поява и развитие на места на вирусни заболявания по есенните зърнено-житни култури. В отделни области на страната се наблюдава вредоносна дейност на неприятеля с плътност над прага на икономическа вредност (ПИВ). В областите Добрич, Плевен, Разград и Търговище са установени 10-15% нападнати от листната въшка растения. Пораженията са върху 255 000 декара, а третираните площи са 1 389 500 дка.

Още за борбата с въшките

Обикновена житна пиявица

Топлото и сухо време през първата половина на месец април благоприятства за намножаването на неприятеля. Масова поява на възрастното е установена в почти всички области. Плътността към този момент е без икономическо значение от 1-10 бр./м2. Само в областите Благоевград, Пловдив и Разград на отделни полета е достигнат прагът на вредност от 15-43 бр./м. Нападнати са 68 000 хил. дка , а са третирани 565 300 дка.

Вредна житна дървеница

Продължава пролетната миграция на възрастните от местата на зимуване към житните посеви. Установени са възрастни във всички области. Честите колебания в температурните стойности и променливото време в края на месец април не позволиха дружно мигриране на неприятеля. Плътността е под ПИВ (0,2-2 бр./м). Към момента третиране на площи срещу неприятеля на площ 2 000 дка е извършено в област Стара Загора.

Пшеничен трипс

Вредна дейност на неприятеля е констатиран в област Варна, като плътността е под ПИВ.

Кафява и жълта листна ръжда

Констатирани са първи прояви на кафява листна ръжда. Спорите на патогена са разположени предимно по долните етажи на растенията. Степента на нападение е под ПИВ (3-4% нападната листна повърхност). Болестта се установява при 5-10% от обследваните полета в област Ямбол, като само там е достигнат ПИВ.

Мрежести петна по ечемик

Петна по долните листа на ечемика са установени в областите Добрич, Разград и Търговище. Плътността варира от 2% (под ПИВ до 10% (над ПИВ). Нападнати са 37 000 дка, а са третирани 78 100 дка.

Септориози по житните

Констатирано е нападение по пшеница предимно по долните етажи на растенията, без да е достигнат ПИВ в голяма част на страната. Петна с пикнидии по листата от 5-10% (над ПИВ) са установени в област Търговище. Повреди до 15% са отчетени в област Перник. В останалите области развитието на болестта е слабо. Нападнати са 277 000 дка, а са третирани 1 635 400 дка. В област Враца е извършено второ третиране на площ 8 000 дка.

Брашнеста мана

Констатирана е поява на единични пустули по долните и средни части на стъблата и листата в ранни и по-гъсти посеви. По част от обследваните посеви в областите Търговище и Ямбол нападението е около и над ПИВ (10-15% нападната листна маса). В останалата част от страната не е установено нападение над ПИВ.

Доста вредители са нападнали есенниците от април до началото на май
2051
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Опасна ли е крушовата ръжда?
Знанието ще помогне за селектиране на устойчиви на болестта сортове
Учени установиха как се е появила кафявата листна ръжда по пшеницата
Две болести, които могат да изненадат неприятно стопаните на костилкови овощни
Топлото и влажно време предразполага към ръжда по чесъна
Как да се справим с ръждата по розата и зелените бръмбари, които нападат пъпките?
Как да се справим с ръждата по капините
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини