Ако сте привърженици на отказа от химикали в градината, в борбата за добра реколта могат да помогнат тревите, споделя читателка на електронното издание „Стопанство”. Тя твърди, че с гъсениците се бори само с тях, и предлага три рецепти, които използва за борба с всевъзможни гъсеници по овошките и зеленчуците.
Обикновен пелин
Събира се, докато цъфти, и се суши на сенчесто проветриво място. Приготвя се следната отвара: килограм пелин се залива с малко вода и се оставя да ври 15 минути. От изданието съветват това да става на открито, тъй като парите могат да предизвикат главоболие. След това отварата трябва да изстине, преди да бъде прецедена и да се добавят 10 литра вода.
С този разтвор се пръскат овошките срещу гъсеници, а също и зеленчуците срещу зелевия молец, зелевата пеперуда и нощните пеперуди. Пръскането може да се повтори след една седмица.
Листа от репей
Пълни се половин кофа със ситно надробени листа от репей, залива се с вода догоре и се оставя да кисне 3 денонощия. Настойката се използва срещу гъсеници. Пръскането са повтаря след 7 дни.
Дива лайка
Приготвя се следната отвара: килограм стрита лайка се залива с 10 литра вряла вода и се оставя да кисне едно денонощие. Полученият разтвор се разрежда с вода в съотношение литър отвара на 3 литра вода, добавя се сапун и се поливат местата, на които се трупат гъсениците.