Начало » Важно за фермера » Животновъдство
08.02.2016 г.

Млечните продукти може да не поскъпнат преди 2017 г., както сочеха предварителните прогнози

Прогнози

Sinor.bg

Възможно е цените на международните пазари на млечните продукти да не започнат да се повишават преди началото на 2017 г., смята стратегът за тези пазари в холандската „Rabobank”, бивш изпълнителен директор на  „Global Dairy Platform” (световен консорциум от над 60 компании с общ оборот от над 100 млрд. долара годишно) и бивш главен изпълнителен директор на британския Съвет за развитие на млечния отрасъл Кевин Белъми, цитиран от електронното издание AgriLand. „Казвахме, че цените би трябвало да започнат да се подобряват през втората половина на 2016 г., но с течение на времето става все по-трудно да забележим положителна реакция при тях. Разполагаме с екип от 14 анализатори по целия свят и през последния месец всички станахме по-скептични, тъй като търсенето леко намаля. Мнозина твърдят, че възстановяването може да започне чак в края на годината или изобщо да не настъпи през тази година”, каза Белъми.

Той обаче подчерта, че факторите, определящи цените на млечните продукти, могат да се променят много бързо, макар обвързаността между ниските цени на горивата и ниските цени на млечните продукти да не вещае нищо добро за последните, тъй като малцина икономисти очакват цената на петрола да се повиши забележимо през тази година.

Според него ключовият проблем за млекопроизводителите в Европа си остават валутните курсове. „Станахме свидетели на все по-голямо производство на мляко в Европа, но успяхме да го изнесем благодарение на слабостта на еврото спрямо долара. Така че не наблюдаваме увеличаване на запасите или спад на цените по начина, по който това се случва например в Нова Зеландия. Очертава се трудна година за млечния бранш по целия свят. При положение, че квотите за европейските млекопроизводители бяха премахнати през миналата година, те все още се опитват да постигнат оптималното производство и ще отнеме около няколко години, преди да установим новия баланс”, убеден е стратегът. По думите му Европа може да достигне оптималния си капацитет при млечните продукти чак през 2020 г.

Той изтъкна, че руската рубла се обезценява до положение, в което страната не би могла да купува големи количества млечни продукти, дори да се върне на пазара в обозримо бъдеще. „Трябва да се вземе предвид също, че вътрешното предлагане в Русия нараства”, добави Белъми. Според него страната е била „относително ненадежден купувач” и преди въвеждането на санкциите в средата на 2014 г.

Що се отнася до Китай, стратегът посочи, че търсенето на всички продукти там намалява, тъй като икономиката на страната забавя растежа през последните 2 години. „Все още обаче очакваме известен ръст там – около 2% при суровото мляко вследствие на увеличаване на отстъпките на пазара”, изтъкна той. Екипът анализатори на „Rabobank” е на мнение, че Китай ще се върне на пазара през втората половина на годината.

Белъми припомни, че запасите от млечни продукти в Китай нараснаха значително в началото на 2014 г., когато купувачите очакваха свиване на предлагането. „Тогава имаше ужасна зима в Европа, суша в Средния Запад, по-кратко засушаване в Нова Зеландия в края на сезона и цените на фуражите бяха високи. Това накара китайците да купуват повече. Те разполагаха с около 200 хил. тона мляко на прах на склад, което започна да намалява, но към момента им остава половината от това количество. Китай задоволява нуждите си от мляко на 85% и ще продължи да бъде нетен вносител, макар да инвестира сериозно в производството в страната”, смята той. Според него Китай никога няма да постигне пълно задоволяване на нуждата от мляко със собственото производство, тъй като вносните продукти се смятат за по-качествени, особено заради опасенията за безопасността на храните, осигурявани от местните производители.

Белъми обаче подчерта, че евентуалното повишаване на цените на млечните продукти на международните пазари зависи от няколко фактора, а не просто от ръста на търсенето в Китай. Сред тях са очакваното понижаване на производството на мляко в Нова Зеландия, което в момента е с около 3% под графиката от миналата година. Той оценява производството на „Fonterra” с около 10% под миналогодишното, макар от компанията да предвиждат спад от само 7%. „Това ще отнеме около 1,5 млрд. литра мляко от световното предлагане”, изчислява стратегът.

Колкото до САЩ, „пазарът на млечни продукти там наистина е ориентиран повече към задоволяване на вътрешното търсене, отколкото към износа”, коментира той. „Силният долар обаче изобщо няма да им помогне да изнасят много през тази година”, убеден е Белъми. По думите му цените на маслото в САЩ поддържат пазара на млечни продукти в САЩ на висота, но са „донякъде надути” в момента и би трябвало „относително скоро” да се понижат, което може да доведе до намаляване на изкупните цени на млякото и дори да ги свали под себестойността им. Това на свой ред би довело до свиване на производството на мляко в САЩ с до половин милиард литра, заключи той.

Млечните продукти може да не поскъпнат преди 2017 г., както сочеха предварителните прогнози
3674
 

Последни материали
Виж
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Плащанията ще станат още днес
Плащат протеиновите култури с по-висока ставка от 2022 г.
Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
Защо стволовете на овощните дървета се покриват с лишеи и мъхове?
Мнения
Красимир Кумчев: Революционни промени са нужни за отрасъла!
Свързани материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
След споразумение между производителите и министерството на развитието
В Гърция свалиха цените на някои стоки за Великден
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини