Начало » Новини » Страната
29.04.2024 г.

С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди

Актуалният доклад за 2022 г. показва ръст в остатъчните вещества само при зеле, домати, марули, ечемик
С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди

Снимка: sinor.bg

В последния доклад на Европейската агенция по безопасността на храните (EFSA) за остатъците от пестициди в храните в Европейския съюз, публикуван преди дни, се дава подробна информация за продуктите, проверени през 2022 г., от който става ясно, че все повече нарастват пробите, инспектирани в държавите членки.

През 2022 г. в Европейския съюз (ЕС) са събрани безпрецедентно много проби от храни - 110 829, което е с една четвърт повече в сравнение с предходната 2021 г., се посочва в доклада. Добрата новина е, че 96,3% от пробите на тези храни са в рамките на законово допустимите нива, което означава здравословност на продуктите. От тези проби 11 727 са анализирани като част от координираната от ЕС програма за контрол (EU MACP) – при тях 98,4% са в рамките на законовите ограничения.

В рамките на контрола, упражняван върху хранителните продукти, експертите анализират проби, взети на случаен принцип от 12 хранителни продукта. За 2022 г. това бяха ябълки, ягоди, праскови, вино (червено и бяло), марули, главесто зеле, домати, шипки, овесено зърно, ечемичено зърно, краве мляко и свинска мас.

От анализираните проби 51,4 % (или 6 023 проби) са без количествено измерими нива на остатъчни вещества. 47 на сто ( или 5 512 проби) са съдържали едно или повече остатъчни вещества в концентрации, по-ниски или равни на разрешените нива (известни като максимално допустими нива на остатъчни вещества или МДГОВ).

Само при 1,6 % (или 192 проби) са съдържали остатъчни вещества, които превишават разрешените нива.

На всеки три години се вземат проби от една и съща кошница от продукти, като се наблюдават възходящи или низходящи тенденции за конкретните стоки. Общият процент, при който остатъците от пестициди надвишават максимално допустими нива на остатъчни вещества, леко намалява от 2% през 2019 г. до 1,6% през 2022 г.

В сравнение с 2019 г. и с 2016 г. процентът на превишаване е намалял за ябълките, прасковите, ягодите, виното и свинската мас. При шипките съще се отчита намаление спрямо 2019 г.

Друга добра новина е, че и през 2022 г., подобно на 2019 г. и 2016 г. не са открити проби от краве мляко с остатъчни вещества над допустимите норми. Превишенията са установени единствено при остатъчните вешества на главесто зеле, домати, марули, ечемик и овесено зърно.

С 25% повече храни в ЕС се проверяват за пестициди
2286
 

Последни материали
Виж
ДФЗ
Предупреждение към фермерите до 25 ноември да коригират площите си в СЕУ
Контрол
Не купувайте зехтин в Гърция на цена под 10 евро!
Тенденцията за намаляване на улова на риба в ЕС продължава
Зрял фасул със сланина
Следващият прием се отваря през януари 2025 г.
През декември ЕК ще отпусне за промоционални програми 142,6 млн. евро на 76 агрофирми
В стремежа си да догони водачите на пазара Сърбия и Полша
Украйна поставя нови рекорди в износа на замразени малини
Свързани материали
Виж
Смекчават изискванията
Германия публикува програмата си за намаляване използването на пестициди
Обнародвана е промяната в Наредба 12
Премахнато е изискването за самоконтрол на остатъци от пестициди
Вижте ставките
ДФЗ разплати над 200 млн. лв. на 14 350 фермери за намаляване използването на пестициди
Обсъждане на промените в Наредба 12
Преработватели остро възразяват срещу норматив, премахващ фермерския самоконтрол при употребата на пестициди
Поемат се разходите на земеделските стопани
Семинар: Употреба на пестициди при биологично и конвенционално производство на полски култури
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини