Начало » Важно за фермера » Гори и екология
04.02.2016 г.

Одобрен е доклад по стратегията на ЕС за биологично разнообразие

Европейски парламент

Sinor.bg

С голямо мнозинство евродепутатите приеха преди два дни докладя за междинния преглед на Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, в който се призовава за защита на Директивите за птиците и местообитанията.

По същество той е "доклад по собствена инициатива", водена от белгийския евродепутат Mark Demesmaeker. В него се подчертава, че пълното прилагане и изпълнение на тези директиви е необходимо за постигане на целите на стратегията на ЕС за биологичното разнообразие.

Според тази стратегия до 2020 г. ЕС трябва да се спре загубата на биоразнообразие. Стратегията обхваща подобряване прилагането на законодателството на ЕС относно природата, селското стопанство, рибарството, инвазивни чужди видове, а също и инициативи за възстановяване и свързване на природни зони, както и дейности опазване на биологичното разнообразие извън ЕС.

Гласуването в Европарламента бе отговор на процеса на оценка на функционирането на двете директиви.

През 2015 година ЕК започна процес на законодателна оценка за тяхната ефективност (т. нар. fitness check на директивите, включваща таргетирани консултации със заинтересованите страни плюс въпросник за обществена консултация).

Между всички заинтересовани страни бе водена дискусия дали има нужда от усъвършенстване на текстовете на двете Директиви и как това може да помогне за тяхното прилагане. В хода на дискусията надделява мнението, че има нужда от известно усъвършенстване на Директивите, но е крайно неподходящо това да стане сега.

Първо мрежата Натура 2000 току що е придобила някаква цялостност и едва през този планов период започва изграждането на нейното управление и е рано да й бъде правена оценка на функционирането.

Второ отварянето на директивите за промени и дискусията по тях ще причини допълнително забавяне на нейното доизграждане и ефективно функциониране. По тази причина в хода на обществените консултации над 520 000 жители на Европейския съюз оцениха високо Директивите и настояха за още по- добро прилагане на Директивите и адекватно управление на местата от мрежата.

Това гласуване допълва рекордната обществена подкрепа от над половин милион европейски граждани в хода на публичните консултации, отвореното писмо на Министрите на околната среда на Германия и още 8 европейски държави в подкрепа на прилагането на директивите и докладите в Комисията за околна среда към Европарламента в тяхна подкрепа.

Директивата за дивите птици и Директивата за местообитанията са основата на европейското природозащитно законодателство.

Директивата за дивите птици е най-старият закон на ЕС в областта на защитата на природата и дава основата за опазването на всички диви видове птици, обитаващи Европейския съюз.

Тя е приета през 1979 като отговор на засилващото се безпокойство от намаляване на дивите птици в Съюза вследствие на безконтролен лов и загуба на местообитания.

Директивата признава, че загубата на местообитания е основна заплаха за дивите птици и изисква тяхното опазване. Държавите членки са длъжни да обявят свързана мрежа от места, важни за птиците и да следят за тяхното опазване.

Двете директиви изискват създаването на общоевропейската мрежа от защитени зони Натура 2000.

Изграждането на мрежата не минава без проблеми – на много места има конфликти на местно ниво, но рано или късно местните общности като цяло разбират, че Натура 2000 им носи повече ползи, отколкото загуби. Така от 1992 досега мрежата се разраства и по последни данни покриват 18,36% от територията на ЕС.

В България мрежата покрива 34,4% от територията на страната, като страната ни е на трето место по покритие след Словения и Хърватско.

Развитието на мрежата в ЕС продължава с добавянето на допълнителни места в някои страни и с усъвършенстване на тяхното управление. Основно ударение в следващите години ще има на адекватното управление на ниво отделно място в Натура 2000 – само така тя от мрежа на хартия ще се превърне в реален и устойчив оазис на природата в Европа.

Естествено всичко това трябва да стане след сериозни обществени обсъждания, въвличане на местните общности в нейното управление и с финансовата подкрепа на ЕК.

Одобрен е доклад по стратегията на ЕС за биологично разнообразие
6221
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Предстоящо
Фондация „Биоразнообразие“ с важна среща в Сакар по проблема със сушата
За поредна година не е допусната загуба на средства по старата ПМДР
Планиран е прием по 10 процедури от морската програма
На 12 януари в Биологическия факултет на СУ “Св. Климент Охридски”
Фондация „Биоразнообразие” подновява срещите със студенти
Лалугери и птици получават специални грижи в биоферма Розино
Биофермерът Ясинская: Земята се отблагодарява, ако пазим природата
България е европейски лидер в защитата на древните лесове
Златица е деветата община, която опазва старите си гори
В доклада си за юни
ЕК може да санкционира България за неспазено законодателство в областта на биоразнообразието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини