Последните показатели, публикувани от германското федерално Управление на селското стопанство, не оставят съмнения, че на пазара се е настанила кризата, обявиха от организацията Европейски млечен съвет, цитирани от електронното издание Milknews. През октомври 2015 г. в Германия цената за килограм произведено мляко е била средно 44 евроцента при изкупна цена от 29 евроцента, или германските фермери покриват едва 65% от производствените си разходи при положение, че през последното тримесечие тези разходи са намалели спрямо предходния тримесечен период.
Проучвания на управлението показват, че най-ниски са били производствените разходи в северната част на страната – средно 39,06 евроцента. В източната част те са достигали 39,8 евроцента, а в южната – цели 47,7 евроцента. В тези условия за производителите е трудно да предприемат модернизиране на производството и да осъществяват необходимите за функционирането на бизнеса им инвестиции. Нещо повече, в част от фермите се запазват затрудненията с осигуряването на заплатите.
Не само в Германия обаче изкупните цени на млякото не покриват производствените разходи. През октомври в Дания и Холандия изкупните цени са били 29 евроцента, а в Белгия се задържа на ниво от 25 евроцента в продължение на няколко месеца. В края на 2015 г. в Литва цената падна до 20 евроцента, а редица производители получаваха и по 10 евроцента за литър мляко, изкупувано за преработка.
Анализатори прогнозират, че количествата произведено мляко ще продължат да надхвърлят търсенето на пазара в средносрочна и дългосрочна перспектива, което унищожава шансовете за оздравяване на пазара. Президентът на Европейския млечен съвет Ромуалд Шабер смята, че тази тенденция се запазва заради погрешната политика на Европейския съюз спрямо производството на мляко. „Положението на пазара ще си остане същото, вероятно дълговете на фермерите само ще растат, много стопанства ще бъдат затворени, а селскостопанските производители няма да могат да осъществяват необходимите инвестиции”, каза Шабер.
Експертите са единодушни, че за стабилизиране на положението на пазара на производителите ще се наложи да свият произвежданите количества. Мнозина фермери обаче са принудени да произвеждат повече, за да покриват разходите си. Наскоро голямата холандска компания „Friesland Campina” въведе бонуси за фермерите, които намалят произведените количества или най-малкото не ги увеличават. Според нейни представители заради липсата на други инструменти за регулиране на пазара бонусите остават единствената възможност за стабилизиране на положението.
От Европейския млечен съвет предлагат също да бъде реализирана Програма за отговорност на пазара, в рамките на която фермерите да определят доброволно горна граница на произвежданите от тях количества.