Начало » Пазари » Животинска продукция
23.01.2016 г.

Изкупните цени на млякото не покриват и две трети от производствените разходи в Германия

Анализ

Sinor.bg

Последните показатели, публикувани от германското федерално Управление на селското стопанство, не оставят съмнения, че на пазара се е настанила кризата, обявиха от организацията Европейски млечен съвет, цитирани от електронното издание Milknews. През октомври 2015 г. в Германия цената за килограм произведено мляко е била средно 44 евроцента при изкупна цена от 29 евроцента, или германските фермери покриват едва 65% от производствените си разходи при положение, че през последното тримесечие тези разходи са намалели спрямо предходния тримесечен период.

Проучвания на управлението показват, че най-ниски са били производствените разходи в северната част на страната – средно 39,06 евроцента. В източната част те са достигали 39,8 евроцента, а в южната – цели 47,7 евроцента. В тези условия за производителите е трудно да предприемат модернизиране на производството и да осъществяват необходимите за функционирането на бизнеса им инвестиции. Нещо повече, в част от фермите се запазват затрудненията с осигуряването на заплатите.

Не само в Германия обаче изкупните цени на млякото не покриват производствените разходи. През октомври в Дания и Холандия изкупните цени са били 29 евроцента, а в Белгия се задържа на ниво от 25 евроцента в продължение на няколко месеца. В края на 2015 г. в Литва цената падна до 20 евроцента, а редица производители получаваха и по 10 евроцента за литър мляко, изкупувано за преработка.

Анализатори прогнозират, че количествата произведено мляко ще продължат да надхвърлят търсенето на пазара в средносрочна и дългосрочна перспектива, което унищожава шансовете за оздравяване на пазара. Президентът на Европейския млечен съвет Ромуалд Шабер смята, че тази тенденция се запазва заради погрешната политика на Европейския съюз спрямо производството на мляко. „Положението на пазара ще си остане същото, вероятно дълговете на фермерите само ще растат, много стопанства ще бъдат затворени, а селскостопанските производители няма да могат да осъществяват необходимите инвестиции”, каза Шабер.

Експертите са единодушни, че за стабилизиране на положението на пазара на производителите ще се наложи да свият произвежданите количества. Мнозина фермери обаче са принудени да произвеждат повече, за да покриват разходите си. Наскоро голямата холандска компания „Friesland Campina” въведе бонуси за фермерите, които намалят произведените количества или най-малкото не ги увеличават. Според нейни представители заради липсата на други инструменти за регулиране на пазара бонусите остават единствената възможност за стабилизиране на положението.

От Европейския млечен съвет предлагат също да бъде реализирана Програма за отговорност на пазара, в рамките на която фермерите да определят доброволно горна граница на произвежданите от тях количества.

Изкупните цени на млякото не покриват и две трети от производствените разходи в Германия
7888
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Включват боровинките и малините
Важни промени в прилагането на схемите за плодове и зеленчуци за училищата
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Целта е производството на повече и по-качествено мляко и месо
Министър Вътев и учени от ССА обсъдиха проекти за подобряване на контрола в селекционния процес
Статистика за 2024 г.
Януари 2024 г. стряска със срив в преработката на сурово мляко
Плюсовете на биологичното животновъдство
Продуктите от животни на свободна паша са по-богати на витамини и Омега-3 мастни киселини
Обсъждане на Стратегическия план
Животновъди искат точна методика при доказване на продаденото мляко
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини