Начало » Новини » Страната
21.12.2015 г.

Когато Коледата е с храна от Балкана

След първото издание, което се проведе на 20 декември

Sinor.bg

Седмичните фермерски пазари в Лондон, Берлин, Париж, Прага са с дългогодишни традиции, към които потребителите отдавна са привикнали, оценяват ги и редовно ги посещават. У нас на 20 декември биопроизводители и малки фермери от цялата страна за първи път се събраха в центъра на София зад храм паметник „Александър Невски“, където се проведе коледен пазар с богато разнообразие от ръчно произведени сирена, вино, сладка, мед и пресни продукти, оценени по достойноство от клиентите.

Сериозно рамо в организацията дадоха Столичната община, общинското предприятие „Пазари Юг“, Българската асоциация Биопродукти, Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели, Дружеството за защита на птиците и фондация „Биоселена“, които работят по проекта „За Балкана и хората“, и "Хранкооп".

Върху щандовете можеше да се намери продукция на близо 60 стопанства. Само биопроизводителите бяха около 40, съобщи за Синор.БГ Албена Симеонова, председател на асоциация Биопродукти.

Заедно с колегите си Стоилко Апостолов от "Биоселена" и Мъгърдич Хулиян от сдружението на малките семейни ферми Симеонова води преговори с родната администрация за редовно седмично провеждане на фермерски пазари в центъра на София.

"Когато потребителите знаят, че всяка събота могат да намерят пресни моркови, кисело мляко или качествено сирене, произведено от мляко от Балкана, тогава и дребните производители ще имат директен достъп до големия пазар, където могат да намерят добра цена за своята продукция", посочиха експерти.

Колкото до качеството – самите продукти се рекламират с невероятния си вкус, защото по сергиите имаше само естествените продукти без химия, толкова дефицитни при масовата търговия от последните години.

Всеки, опитал примерно вкуса на меда на семейство Попови от Калофер или на сирената на Стоян Пелтешков от Угърчин, или на семейство Кулови от Васил Левски, или на месните продукти на Дивата ферма от Странджа няма как повторно да не се върне към това качество.

Гаранция за вкусовите качества са и самите сертификати за биопродукти, които купувачът веднага може да изиска. И ако се съмнявате за качеството, не го правете - експерти от агенцията по храните минават редовно на проверки из тези пазари, потвръдиха браншовиците.

„Всеки от производителите гради имидж, който е трупан с години и затова сред нас няма да видите фалшификати, каквито са упреците, изразявани от противниците на фермерските пазари“, коментира пред Синор.БГ Стоян Пелтешков.

Заедно със съпругата си той притежава ферма от 350 овце и 15-на крави, но от животновъдството не печели, само от зърнопроизводството. Повечето стопани инвестират в собствено производство, подтиквани от желанието българският потребител да се храни здравословно, с естествени продукти, посочи и Мъгърдич Хулиян от сдружението на малките семейни ферми и преработватели.

Затова и браншовите организации през годините се активизираха в подкрепа на тези стопанства.

Дали фермерският пазар в центъра на София ще стане практика, е въпрос на време. Важното е всеки от нас да се почувства съпричастен с една кауза, която коства трудът и бизнеса на много малки стопани.

Когато Коледата е с храна от Балкана
6502
 

Последни материали
Виж
Половината от подадените проекти са оттеглени от кандидатите
32 общински проекта за улици по подмярка 7.2 преминават на следващ етап на разглеждане
Спадът в доставките от общността за трети страни обаче гони една трета
Пети сме по износ на мека пшеница от ЕС въпреки непълните данни
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 ноември 2024 година
Недостигът на влага поставя под въпрос оцеляването на част от есенниците
Архангел Михаил е и професионалният празник на работещите в този сектор
На МЕСОМАНИЯ 2024 браншовата асоциация ще отбележи 30-годишния си юбилей
Нормативни промени
Слага се ред в загробването на домашни любимци в частни и общински имоти
Нормативни промени
Таксата, която държавните предприятия ще внасят във фонда за инвестиции в горите за 2024 и 2025 г.
Свързани материали
Виж
Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
Със съдействието на столичната община
Фермери ще представят продукцията си днес на пазар до Александър Невски
Всяка сряда пазарите продължават
Да опитаме брациговските специалитети на фермерския пазар в София
Мед и орехи на фермерския пазар на 8 октомври
Фермерски пазар в София по тиквено време
Освен богатото разнообразие от биологични храни
Песто с пресен хляб на фермерския пазар днес
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини