Начало » Новини » Страната
04.11.2023 г.

Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата

Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата

Любимата ни събота е и вали. Но фермерският пазар, както обикновено и на пук на дъжда, е шумен и жив, препълнен с фермерски мед, сусамов тахан и всякакви плодове и свежи зеленчуци. Но най-характерното сега е уханието на печена тиква, хит на сезона.

Начало на вкусната вълна поставя още първата сергия, откъдето ухае неудържимо на печени кестени и печена тиква. Смесеният им мирис те догонва през цялата пазарна улица и не можеш да отминеш, без да си купиш от горещата, уханна тиква на Димо и майка му Виолета Борисови. Фермери, специализирали се в отглеждането на превъзходни тикви. Те казват, че природата е била благосклонна към реколтата тази година и има с какво да зарадват клиентите на пазара. От 15 дка, отгледали и събрали около 25 тона тикви. Затова сега са всяка събота на пазара при Римската стена и в сряда пред земеделското министерство.

Фермерски пазар

Печената тиква не само ухае прекрасно, но ароматът й отново за пореден път ни връща към детството с опечената в печката тиква, гарнирана с меди орехи, или с прясно мляко и яйца, както само мама и баба можеха да правят и да си оближеш пръстите. В затоплената стая, ухаеща на есенни гозби, сме сричали за първи път разказа на Елин Пелин „Печената тиква“ с неволите и копнежите на онзи мил, изкушен от вкусния аромат на печената тиква архивар Душко Добродушков. Това се връща в спомените ни вака всяка есен, докато посещаваме фермерския пазар в събота по това време – по пазарските улички неизменно ухае на печена тиква. И есента, дъждът помагат да се връщат спомените, а ние пълним торбите, за да зарадваме у дома деца и внуци и да им разкажем за патилата на Душко Добродушков. За да ги запалим да прочетат разказа на Елин Пелин, както и за много други истории от нашето минало.

Есента и този път е пълна с всичките си аромати и миризми, които помним от детството. И, ако я няма тиквата – топла, ухаеща, оранжево-червена, на места с препечена коричка, магията на есента не е пълна. Уханните, меки, опечени до оранжево-червено ароматни тикви ни подава зад щанда  за тикви синът Димо и майка му Виолета Борисови от село Кубратово Софийско. Семейството им отглежда своите тикви сорт бяла кестенова, много вкусна и ароматна, която омайва сетивата на всеки минаващ през фермерския пазар. Виолета ми подава  топло парче току-що опечена тиква, тя пари още в ръцете ми и ухае превъзходно. В семейната ферма на сина Димо работят още съпругът на Виолета Васил и дъщерята Петя. Синът Димо пече на скара и кестените, а техният вкус няма как да не привлече клиентите.

Фермерски пазар

Виолета обяснява, че тази година добивът е добър, производителите са доволни. Затова тук на пазара предлагат още горещите кестени и печена тиква на парчета, както и в чашки, в които опечената тиква е полята обилно с мед и орехи. Изкушението е голямо, всеки иска да опита от този есенен десерт. Гребем с лъжички в кофичките с тиква, поели незабравимия аромат от детството ни и си спомняме думите на Душко Добродушков, който казва: „Ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква!“ Прав е бил Душко, та чак се поболява от мисълта да хапне топла тиква. А ние се връщаме към детските спомени с разказите на Елин Пелин и описаните аромати на есента, сред които непременно е вкусът на печената тиква. И фермерския пазар отново доказва мотото си, всичко което предлага всяка събота тук е от самите производители.

От десет години фермерският пазар на "Римската стена" е сред най-популярните в София, предлага сезонна, чиста и разнообразна продукция от малки семейни стопанства. Всяка събота в него участват между 40 и 50 производители, има и чакащи да получат разрешение и да продават продуктите си, а посетителите са между 700 и 3000 на ден, съобщават организаторите Николай Генов - председател на кооперация "Хранкооп - София", и Ралица Касимова - член на управителния съвет на кооперацията "Производители".

Всяка събота на фермерския пазар при Римската стена в столицата има някакъв акцент – ябълки, круши, зеленчуци, плодове, но оранжевите опечени парчета винаги приковават вниманието. В другия край на пазара ни зареждат с топъл шоколад или с друг специален шоколад с портокалово масло и хрупкаво кашу, какови зърна с портокал и канела и много други вкусотии, които стоплят ръцете, после сърцето и душата. А, вкусовите ни рецептори са включени на макс и поглъщат всяка есенна миризма, всяка вкусна благост се прихваща, докато минем през пазарната „чаршия“. И така неизменно от десет години. Затова организаторите Николай Генов, Ралица Касимова и Георги Василев са доволни – хората се трупат и за минути свършва всичко, донесено на сергиите от фермерите производители, някои поспират, отпиват чаша горещ шоколад, бъбрят си с фермерите и ги питат как са произвели този или онзи продукт, вече си имат доверие, изградено от десет години до днес.

Дора Вучкова

Есента ухае на печена тиква и на всички благини на природата
3540
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Със съдействието на столичната община
Фермери ще представят продукцията си днес на пазар до Александър Невски
Всяка сряда пазарите продължават
Да опитаме брациговските специалитети на фермерския пазар в София
Мед и орехи на фермерския пазар на 8 октомври
Фермерски пазар в София по тиквено време
Освен богатото разнообразие от биологични храни
Песто с пресен хляб на фермерския пазар днес
Цял ден дегустации на фермерския фестивал пред министерството
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини