Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
29.03.2005 г.

Салатното (червено) цвекло - незаслужено подценено

бомба с витамини

Както е известно, салатното цвекло се използва при приготвянето на супи, салати, за консервиране и в изсушено състояние. Това е двугодишно растение, разпространено във всички европейски страни. У нас също се отглежда навсякъде, макар и с не толкова голямо стопанско значение. А това не е оправдано, тъй като червеното цвекло е много полезно - съдържа много и лесно усвояеми от организма белтъчини, органични вещества, витамините А и С, минерални соли, захари, микроелементи, пентозани, киселини и е с голяма диетична стойност. Ядливи са и листата, които съдържат същите хранителни вещества, но доста повече витамини.

Салатното червено цвекло, както и другите цвекла (захарно и кръмно) отива на различни почви, но все пак се чувства най-добре в богати, наносни, рохкави и свежи почви, без излишък на влага. При ранно отглеждане предпочита топлите глинесто-песъчливи почви, тъй като при него ранозрелостта е по-важна от общия добив. Салатното цвекло за късно производство за есенния и зимния пазар, което е и главната градинарска практика у нас, обича дълбоките и свежи наносни почви по долините на реките. Добре е мястото да бъде изложено на слънце, което помага за интензивното пигментиране на кореноплодите.

Подготовката на почвата трябва да бъде грижлива, каквато е при всички кореноплодни. Мястото трябва да бъде добре разорано, рохкаво и изравнено, за да се получи качествено цвекло, развитието трябва да бъде бързо и непрекъснато, като през всички стадии растението има на разположение необходимите хранителни вещества (азот, фосфор и калий). На песъчливи и глинесто-песъчливи почви оборският тор е необходим за образуването на хумусна основа, а на по-тежките почви той подобрява структурата.

Най-добре е при градинското цвекло да се тори предшественикът, или пък оборският тор да се заоре още през есента. Най-добър резултат дава комбинираното торене с употребата на оборски тор и минерални торове. Към 4-5 тона на декар оборски тор е добре да се прибавят суперфосфат, калиева сол, които се разпръскват при пролетната подготовка на почвата. Азотният тор се дава като подхранване на 2-3 пъти - при разсаждането, след прореждането и при покриването на междуредията от растенията. Дозите са: азот - 6 кг, фосфор - 9 кг, и калий - 6 кг в чисто вещество.

„Цвеклото не обича киселите почви. Затова при почвена киселинност повече от рН 6 е добре азотът да се даде под формата на варова селитра. Отглеждането на салатното червено цвекло става чрез засяване на семената направо на постоянно място. Може да се отглежда и чрез предварително производство на разсад в студени лехи, без пикиране, а при ранно производство разсадът може да бъде произведен в полутопли парници и да бъде пикиран. У нас е възприета практиката за отглеждането на салатно цвекло от семе.

Обработката на почвата започва с есенна дълбока оран. Напролет мястото се култивира и бранува, а при силно уплътняване се преорава и после се бранува. Сеитбата се извършва през втората половина на март и началото на април с редосеялка на равна повърхност. Отглежда се на двуредни ленти при разстояния 50х20 см. За декар са необходими 1,6-2 кг семе, което се заравя на дълбочина 2,5-4 см в зависимост от вида на почвата и времето за сеитба. При по-леки и песъчливи почви и по-ранна сеитба семената се засяват по-плитко.

Грижите по време на вегетацията се състоят в прореждане, окопаване, подхранване, поливане и борба с болестите и неприятелите. Прореждането се извършва веднага щом растенията образуват по два същински листа. Първото окопаване се прави веднага щом се очертаят редовете, а в някои случаи (при суха пролет) дори и преди тяхното очертаване (сляпа копан). То се прави много плитко, за да се отстранят плевелите и да се разруши почвената кора. Извършва се с култиватор, а в защитната зона около растенията - на ръка. Следващата копан вече се извършва на по-голяма дълбочина. Общият брой на окопаванията са 3-5 съобразно с развитието на плевелите и уплътняването на почвата.

При нашите климатични условия салатното цвекло може да се отглежда и без напояване, като се засява на подходящи площи и редовно се окопава. Но, разбира се, по-добре е да се отглежда при напояване, за да се получат по-високи и по-сигурни добиви. При директно засяване на семената продукцията се прибира преди настъпването на студовете и преди изваждането на морковите, целината и другите кореноплодни зеленчуци. Вади се ръчно или с цвеклоподемник, нож скоба и други. От декар се получават по 2000-3000 кг. 

Салатното (червено) цвекло - незаслужено подценено
34749
 

Последни материали
Виж
Испания отпуска допълнителни 100 милиона евро директна помощ за фермерите
Обзор на Софийска стокова борса
Оптимистичните прогнози за световното производство на пшеница и царевица година оказват негативно влияние върху цените
БАБХ затвори баничарница във Враца
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Как да ускорим узряването на пипера?
Свързани материали
Виж
Какво, кога и как да сеем предзимно?
Скъпата захар стимулира фермерите въпреки забраната на някои неоникотиноиди
Германия измести Франция начело на ЕС по площи със захарно цвекло
Предзимено засаждане и посев на зеленчуци – избор на сортове и грижи
Добавете в градината
Манголдът – зеленчук на вавилонските царе и суперхрана!
Стават и по-сладки
Засадете цвекло до доматите и то ще повиши добивите
Практика
В края на август за последно полейте цвеклото
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини