Начало » Новини » Света
20.06.2023 г.

Германия измести Франция начело на ЕС по площи със захарно цвекло

Скъпата захар стимулира фермерите въпреки забраната на някои неоникотиноиди
Германия измести Франция начело на ЕС по площи със захарно цвекло

Оценки на анализатори сочат, че през 2023 г. Германия ще излезе на първо място по производство на захар в Европейския съюз, съобщи „Ройтерс”.

Производството на захарно цвекло в ЕС е в центъра на вниманието, тъй като цените на захарта в обшността вече са близо до рекордните висоти след слабата реколта и увеличаването на разходите за преработката му през миналата година. През февруари средната цена на захарта в ЕС достигна 804 евро за тон, или с 83% над нивото си от миналата година.

През тази година германските производители на захарно цвекло са разширили засетите площи с 0,5% до 398 200 хектара въпреки очертаващите се рискове с метеорологичните условия и забраната за употреба на някои неоникотиноиди на ниво ЕС. Същевременно във Франция въпреки очакваните по-високи цени на цвеклото фермерите свиха засетите площи, опасявайки се от загуба на реколта заради листните въшки вследствие на забраната за употреба на неоникотиноиди. Заболяванията по захарното цвекло, предизвикани от насекомите, понижиха добивите във Франция с 30% през 2020 г. Според Тимъти Мейсън, анализатор за френската браншова организация на производителите на цвекло CGB, засетите площи с културата в страната през 2023 г. се се свили със 7% до 14-годишен минимум от 370 хил. хектара.

В Полша със захарно цвекло през тази година са били засети над 260 хил. хектара, което е с около 18% повече спрямо 2022 г., тъй като фермерите са привлечени от по-високата рентабилност в сравнение с други култури, коментира пред „Ройтерс” Рафал Страхота, директор на Полския национален съюз на производителите на захарно цвекло. Във Великобритания през тази година засетите площи са с около 12% повече в сравнение с миналата, или 97-98 хил. хектара, заяви пред агенцията Джеймс Нортън, ръководител на отдела за захарта в британския Национален фермерски съюз.

Селскостопанският сезон започна с проблеми, след като студеното и влажно време през пролетта доведе до забавяне на сеитбата на захарното цвекло с 10 дни във Франция, с 2 седмици в Полша и с до 3 седмици в Германия, сочат коментари на местни експерти. „Това е доста голям загубен период за развитието на растенията. Ще се наложи да изчакаме и да видим дали лятното време ще е достатъчно благоприятно, за да даде възможност на цвеклото да навакса пропуските в растежа без загуба за реколтата”, заяви Ларс Горисен, изпълнителен директор на втората по големина компания за производство на захар в Германия Nordzucker.

В доклада си от края на май за реколтата в ЕС Европейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси (MARS) понижи прогнозата си за добивите от захарно цвекло в общността през 29023 г. до 76,7 тона от хектар при предвиждани 77,5 тона от хектар през април. Въпреки това ако тя се оправдае, добивите ще останат с 6% над средния показател за последните 5 години.

Германия измести Франция начело на ЕС по площи със захарно цвекло
4687
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини