Начало » Пазари » Животинска продукция
19.07.2015 г.

Индексът GlobalDairyTrade достигна най-ниското си ниво в историята на търговете

Пазарни тенденции

През тази седмица се проведе 14-ият за годината и 144-ти поред международен млечен търг GlobalDairyTrade, като едноименният индекс достигна най-ниското си ниво, откакто се провежда този аукцион – 566 пункта, съобщи електронното издание Milknews. От втората половина на декември 2014 г. до началото на март 2015 г. индексът се повишаваше спрямо предишните търгове, като общият му ръст достигна 226 пункта, или 30,6%. Но от 17 март индексът постоянно се понижава. Очакванията бяха на проведения през седмицата аукцион спадът да спре, но този път той бе сред най-високите за една сесия – 10,7%.

Неблагоприятна е статистиката и за количествата на продадените млечни продукти спрямо миналата година. Тогава бяха изтъргувани 1, 001 млрд. тона млечни продукти, или средно по 41 706 тона на тръжна сесия. На предишния аукцион на 1 юли бяха продадени едва 33 200 тона, а на 15 юли продажбите паднаха до 31 691 тона.

След 6 поредни сесии на спад от 3 912 долара за тон до 2 619 долара за тон средно претеглената цена на маслото с 82% масленост отново намаля, този път с 9,5%, и то вече струва 2 460 долара за тон. Цените по фючърсните договори паднаха до 2 455 долара за доставка през септември и съответно 2 450 долара и 2 560 долара за доставки през декември 2015 г. и януари 2016 г.

Средно претеглената цена на сухото обезмаслено мляко продължава да подобрява негативните показатели за последните 5 години, понижавайки се този път с 10,1% до 1 702 долара за тон. По договорите за следващите 6 месеца средните цени са на нива между 1 595 долара за тон през октомври тази година и 1 840 долара за тон през януари 2016 г.

Сухото пълномаслено мляко също понижи цената си, този път с 13,1%, достигайки на свой ред исторически минимум за последните 5 години от 1 848 долара за тон. Фючърсни договори се сключваха за доставки между октомври и декември при цени в границите на 1 780 – 1 849 долара за тон.

Средно претеглената цена на сиренето „Чедър” се понижи с 13,9% до 2 613 долара за тон. Договорите за бъдещи доставки бяха сключени само за септември при цена от 2 935 долара за тон и за ноември при 2 533 долара за тон.

Настоящите прогнози сочат, че спадът на цените на млечните продукти в световен мащаб ще продължи до края на годината. Основания за подобни очаквания дават свиването на доставките за Китай и Русия, както и увеличаването на стоковите запаси в големите страни-производители заради нарасналия обем на производство на фона на понижаване на потребяваните количества.

Междувременно от новозеландската компания за преработка и търговия с млечни продукти Fonterra обявиха, че заради продължителното понижаване на цените на млечните продукти ще съкратят 523 работни места, или 3% от всички свои служители, за да намалят финансовите загуби, съобщи електронното издание DairyNews. Действията ще дадат възможност да бъдат спестени 55-60 млн. новозеландски долара (35,9 млн. щатски долара) годишно.

Още в декемврийския си отчет от Fonterra отбелязаха, че не очакват възстановяване на цените на пазара на млечни продукти. От компанията обаче не успяха да предвидят толкова рязък спад, като през март отчетоха 14% спад на приходите. Fonterra изнася основно сухо пълномаслено мляко, като на проведения през седмицата търг цената му се понижи с над 13%.

Млечният бранш има важна роля в икономиката на Нова Зеландия и експерти от централната банка на страната отбелязват, че проблемите в него застрашават финансовата стабилност на държавата. 25% от новозеландските фермери вече търпят сериозни загуби през новия сезон. „Ако по-рано цените на млякото бяха ниски, сега са ужасни”, отбеляза икономистът в банката New Zealand Дъг Стил. Прогнозата за цената, плащана на фермерите за произведеното мляко, към 1 юни бе 5,25 новозеландски долара за килограм сухо млечно вещество. Мнозина анализатори обаче смятат, че скоро фермерите ще трябва да се примирят с още по-ниски цени – между 3,75 и 4 новозеландски долара за килограм.

Индексът GlobalDairyTrade достигна най-ниското си ниво в историята на търговете
3952
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Отчет за полугодието на 2023 г.
Държавата ще сезира прокуратурата за нарушения в „Ел Би Булгарикум”
Дори забавянето в ръста на производството трудно ще спре поевтиняването им
Търсенето на млечни продукти отслабва по целия свят
Наръчник - пета част
Новостите при обвързаната подкрепа за млечни крави – Кампания 2023 г.
За гарантиране на необходимото ниво на хигиена в производството на мляко
Швейцария дава 2,5 милиона франка на млечни ферми в освободените части на Украйна
От Danone явно нямат никакво подобно намерение
Призоваха компаниите от млечния бранш в ЕС да спрат износа за Русия
По оценка на търговски представител на Русия у нас
Пазарът на вносни млечни продукти в България е на стойност 60 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини