Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.06.2015 г.

Как да получим добра реколта от чушки

Полезни съвети

Истинският градинар не може да си представи своя участък без собственоръчно отгледани ярки, месести чушки. Но за да се зарадваме на богата реколта, трябва да знаем някои тайни за отглеждането им, отбелязват от руското електронно издание „Стопанство”.

1.Случва се следното: в началото на лятото чушките започват да цъфтят, вържат няколко и след това цъфтежът спира. Растението „си мисли”, че с това мисията му е приключена. Откъснете вързалите чушки. След тази груба процедура чушките ви ще започнат да цъфтят с удвоена сила и в края на сезона ще ви зарадват с грандиозна реколта.

2.Въздухът е нужен не само за надземната част на растенията, но и на корените. Затова не допускайте образуването на почвена коричка – разрохквайте я след всяко поливане или дъжд.

3.Чушките са много топлолюбива култура, затова рискувате много, ако садите млад разсад преди средната температура на въздуха за денонощие да достигне 20-25 градуса по Целзий. Ако засаждането е по-рано, ще се получи задържане на развитието и реколтата няма да е добра. Ранното засаждане е оправдано само при завиване нощно време или в парник.

4.Чушките обичат слънцето и не понасят и най-малкото засенчване. В сянката на дървета, огради и постройки те започват да хитруват, изпъват се и падат дори при най-слабия полъх на вятъра. Тези растения или не връзват, или връзват, но отхвърлят плода. За да не страдат отделните растения и да не се борят помежду си за слънце, трябва да бъдат засаждани на не по-малко от 25 сантиметра при обикновените сортове и на не по-малко от 50 сантиметра при високите хибридни сортове. Между отделните редове разстоянието не трябва да бъде по-малко от 60 сантиметра.

5.Тъй като кореновата система на чушките е повърхностна, те лесно падат или от вятъра, или от тежестта на зеленчуците, затова няма да се разминете без връзване и колчета.

6.Чушките се страхуват не само от студено време, прекалени горещини също не са им по сърце. Ако температурата на въздуха надхвърли 35 градуса, цветовете ще опадат.

7.Въпреки че на чушките им трябва влажна почва, прекаляването с водата им е силно противопоказно. Ако прекалите с поливането, ще опадат цветовете и вързалите зеленчуци, а ако решите да икономисате водата и не ги поливате, ще се случи същото. Затова те трябва да се поливат като краставиците – често, но по малко. Този тип поливане понижава температурата на въздуха в лехата и дава възможност да се получат големи и сочни зеленчуци. Оказва се, че от всички зеленчукови култури чушките се отблагодаряват най-добре при капково напояване.

8.Чушките не понасят добре пресаждане и увреждане на корените. Затова опитните градинари дори не прехвърлят разсада от по-малък съд в по-голям, а директно полагат семената в големите. За да запазите максимално корените трябва да полагате разсада в почвата чрез прехвърлянето му от съдовете заедно с почвата, в която са засадени семената.

Как да получим добра реколта от чушки
29405
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Изискванията на пипера за отглеждане на качествен разсад
Кунинска туршия
Запържена туршия
Продажбите на пипер в общността са намалели през миналата година
Турция и Мароко изтласкват Испания и Нидерландия от пазара на чушки в ЕС
Какво може и не може да се засажда до пипера?
Оригинална туршия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини