Начало » Хоби земеделие » Малката градина
28.01.2022 г.

Какво може и не може да се засажда до пипера?

Какво може и не може да се засажда до пипера?

Съвместното засаждане на различни култури позволява не само да се икономисва място в градината, но и да се създават хармонични комбинации между зеленчуци, декоративни растения и подправки. Доброто съседство оказва благотворно влияние и води до увеличаване на добивите, но има и такива, близостта с които трябва да се избягва.

Предимства на комбинираното засаждане

Съвместното засаждане на сладък и лют пипер, заедно с подправки, цветя и други зеленчуци е метод, широко използван в биологичното земеделие и има своите предимства. На първо място, това се отнася до привличането на полезни насекоми и отблъскването на вредителите. Не е без значение и максималното използване на градинското пространство. Специалистите твърдят, че удачното съседство влияе благоприятно върху вкуса и аромата на пипера.

Причини за ниската кълняемост на семената

Засаждането на правилните придружаващи растения заедно с пипера е добър начин да се избегне използването на високи дози препарати в борбата с болести и вредители.

Обикновено в близост засаждаме растения, които изискват сходни условия на отглеждане. Това се отнася до близки температурни режими, влажност на въздуха, видове и честота на подхранване, а също и режим на напояване.

Някои растения не харесват подхранване с яйчени черупки

Пиперът – сладък или лют обича максимална осветеност и е добре да се засажда там, където може да получи много слънце. В близост могат успешно да се отглеждат други зеленчуци и подправки, нуждаещи се от голямо количество светлина.

При съвместното засаждане обикновено се използва методът на редуване на културите в един ред или се засаждат в междуредията.

Някои култури могат да се нарекат подходящи спътници просто защото не вредят на съседите си. Други оказват някакъв вид положително влияние, като установяват симбиотична връзка, а трети ще навредят на основната култура.

Добри съседи на пипера

Пиперът и доматите са добри компаньони и се съвместяват успешно при оранжерийно отглеждане. Те принадлежт към едно семейство и имат нужда от еднакви средства за защита от болести и вредители. Не оказват взаимно влияние върху вкусовите качества.

Доматите се нуждаят от голям приток на свеж въздух в затворените съоръжения, което ги отличава от пипера.

Пиперът се развива добре заедно с патладжан, лук, моркови и краставици.

Подправки, които могат да се развиват добре в компанията на пипера

Босилек, копър и кориандър са най-добрите компаньони на пипера. Съществуват над 50 сорта босилек и всички те са отлични съседи, а тези с виолетов или жълт цвят ще подарят допълнителен декоративен вид. Установено е, че босилекът прави вкуса и аромата на пипера по-наситени. Ароматът на босилек прогонва трипси, мухи и комари.

Копърът и кориандърът, засадени в близост до пипера, помагат за отблъскване на въшките и привличат калинки и златоочици.

Майоран, риган, зелен лук и магданоз могат също да се засаждат в близост до пипера.

Цветя, които са добри компаньони на пипера

Декоративните растения не само внасят свежа нотка сред лехите с пипер, но се явяват ценни спътници. При засаждане на близко разстояние Римската лайка увеличава съпротивителните сили на пипера към различни заболявания.

Тагетисите, засадени в близост до пипера предпазва почвата от нематоди и убива гъбичките, които вредят на много зеленчукови култури.

Латинката е ярко цвете е ядливи цветове и семена, което привлича и задържа листните въшки, а също обогатява почвата.

Пеларгонията със своите ефирни масла прогонва японския бръмбар, който нанася много сериозни щети.

Може ли да се садят заедно сладък и лют пипер?

Сладкият и лютият пипер са сходни в много отношения, което означава, че няма проблем да растат един до друг, но на практика не могат да се отглеждат заедно. Причината се крие в това, че пиперът е факултативно самоопрашваща се култура с голямо вариране на естественото кръстосано опрашване. То зависи от генотипа, морфологията на цвета и условията на околната среда.

Пиперът не страда от липса на прашец от други растения, за да дава реколта – можем да отглеждаме едно растение в саксия на терасата или прозореца, но при повишени температури и в много горещо време често се случва кръстосано опрашване. В оранжерийни условия също се наблюдава такова опрашване.

При опрашване на сладък пипер с лют, плодовете на сладкия придобиват лют или горчив вкус. Ако прашецът на сладък пипер опраши лютив, тогава последният може да загуби част от своята острота. Понякога това може да промени формата, дебелината на стените и размера на плодовете.

Култури, които не трябва да се отглеждат в близост до пипера

Има култури, които не трябва да се отглеждат в близост до пипера, а това негативно въздействие може да се наблюдава дори тогава, когато грешният съсед е в съседната градина.

Представителите на сем. Кръстоцветни, включващи бяло главесто зеле, броколи, брюкселско зеле, синап и други култури не трябва да се отглеждат в близост до сладък или лютив пипер.

Лоши спътници на пипера са фасулът, грахът и соята. Фенхелът (резене, коренов копър), който е близък роднина на копъра има много силен отрицателен ефект върху много зеленчукови култури, включително и пипера.

Кайсиевото дърво, намиращо се в близост до пипер, може да се зарази с гъбичните патогени засягащи пипера.

Понякога пиперът може да навреди на вкуса на други зеленчуци, отглеждани с него. Такава комбинация може да се нарече взаимно вредна. В частност пиперът не се съчетава добре с картофите и цвеклото. Грудковите и кореноплодните култури е добре да бъдат далеч от пипера, а освен това картофите са „ненаситни“ в усвояването на хранителни вещества.

Какво може и не може да се засажда до пипера?
220673
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Засаждане и подхранване на зимен лук и чесън
С какво да подхраним доматите при засаждането им на постоянно място?
Маточината има място в двора
Есента садим божурите
Какво да садим около розите
Защо е по-добре да садим ягодите през лятото, отколкото през пролетта?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини