Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.02.2023 г.

Изискванията на пипера за отглеждане на качествен разсад

Изискванията на пипера за отглеждане на качествен разсад

Подготовката на семената за сеитба, както и самата сеитба на различните култури имат много сходни неща, но въпреки това – всяка предявява свои собствени изисквания. Те се отнасят до състава и свойствата на почвата, времето и дълбочината на засяване и не на последно място – към условията за отглеждане.

Кога да сеем пипера?

За правилното определяне на сроковете за засяване на семената е необходимо ориентировъчно да се планира засаждането му на постоянно място. Това е свързано с климатичните условия на региона, в който ще го отглеждаме. За северните региони и високите полета се засяват с 10-15 дни по-късно от южните.

Ако не знаете кога и как да добавяте дървесна пепел

Пиперът е топлолюбива култура и е чувствителен към температурните условия. Оптималната температура на въздуха е 24-28 градуса по Целзий през деня и 18-20 градуса през нощта. Ако температурата на въздуха падне под 14 градуса, тогава развитието на растенията спира, а при по-ниски може и да загине.

Препоръчително е ранните сортове пипер да се сеят 65 дни преди засаждане на постоянно място, средно ранните 65-70 дни, а късните 75 дни. Ако се предвижда отглеждане на разсада с пикиране, тогава трябва да се засее още 7-10 дни по-рано. За получаване на по-ранна реколта често производителите прибягват до по-ранна сеитба на семената, но тогава, за получаване на качествен разсад, необходимо е допълнително доосветяване. Оптималната продължителност на светлата част на деня за пипера трябва да бъде около 10 часа – необходимо е интензивно, но краткотрайно по време осветяване. Като правило, интензивността на светлината по това време не е достатъчна.

Следващата стъпка е подготовката на семената и почвата. Почвата трябва да съдържа всички необходими хранителни вещества, да е влаго- и въздухопропусклива, да има оптимална киселинност (рН 6-6,5) и разбира се, че е задължително да бъде чиста от патогени.

Подготовката на семената за сеитбата на пипера, както и за всички други култури, включва:

1. Визуален подбор – избираме по-едрите и здрави семена.

2. Обеззаразяване на семената за унищожаване на патогенната микрофлора. За целта могат да се използват различни готови препарати и разтвори: Беномил 50 ВП, калиев перманганат, меден сулфат, водороден пероксид и др. Опитът показва, че някои гъбички могат да оцелеят, но минимално количество, а калиевият перманганат забавя кълняемостта с 2-3 дни, докато водородният пероксид подобрява кълняемостта и прави разсада по-устойчив на неблагоприятни условия.

3. Третиране на семената с различни микроелементи или стимулатори на растежа, като концентрацията и времето за обработка са посочени на опаковките. Изпитано народно средство е дървесната пепел (1 супена лъжица на 0,5 л вода престоява 12-24 часа). Семената, завити в марлена торбичка, престояват 4-5 часа, след което се засяват, но без да се измиват.

Дражираните и обработени (покрити с хранителна обвивка) семена се сеят сухи.

Както знаем, за да се изведат семената от състояние на покой и да стартира сложният процес на покълване, необходими са: топлина, влага и въздух. За покълване на семената трябва да се осигури температура на въздуха 22-26 градуса.

Засяване на семената

Ако за отглеждането на разсада е предвидено пикиране, тогава се използват общи контейнери, които се запълват с пръст, а ако е без пикиране, тогава семената се засяват в единични или в торфени таблетки.

Семената се засяват на дълбочина около 1 см. Желателно е върху добре навлажнена пръст на разстояние 2-2,5 см едно от друго, след което се покриват със слой почва, която се навлажнява чрез пръскане.

По-нататък е необходимо да се поддържат трите важни фактора: топлина, влажност и въздух. Контейнерите се покриват или се поставят в полиетиленови пакети при температура на въздуха 20-26 градуса.

Много е важно, незабавно след като се появят първите кълнове, фолиото да се отстрани и следващите 3-4 дни температурата да се намали до 17-18 градуса. С понижаване на температурата растежът на надземната част се забавя, но коренът продължава развитието си. Така се предотвратява издължаването на разсада, а същевременно се провокира известна преднина на кореновата система пред надземните части. Оптималната дневна температура за разсада пипер е 20-25 градуса, а нощната – 16-18 градуса.

Трябва да знаем, че разсадът, който е поникнал първи, потенциално е най-продуктивен. Важно е да се засяват на еднаква дълбочина, за да могат да поникнат дружно и да се направи подбор. Тези, които са засети на по-голяма дълбочина – естествено, че ще поникнат по-късно, а може и да изгният.

Изискванията на пипера за отглеждане на качествен разсад
44425
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини