Начало » Новини » Страната
18.06.2015 г.

Семейна ферма в Карловския Подбалкан се отваря за ценителите на сирене и мляко от редки български породи

Директни продажби

Снимка: Биоселена

От 19 юни семейната ферма „Под Балкана“, която се намира в карловското село Васил Левски, отваря врати за посетители. Стопанството ще разполага с демонстрационен център за преработка на мляко и директни продажби на млечни продукти от редки български породи. Посетителите на място ще може да видят как се сири сирене и кваси мляко по традиционна българска технология, да опитат и да си купят от тези вкусни продукти пряко от производителя, да научат как се гледат свободно в природата редки български породи животни. Предвиждат се обучения и практически занимания по преработка и директни продажби от фермата.

На откриването се очаква посланикът на Конфедерация Швейцария  Денис Кнобел.

Самият демонстрационен център се финансира по българско-швейцарския проект „За Балкана и хората“, с експертната подкрепа на Фондацията за биологично земеделие „Биоселена“.

Семейната ферма на Никола и Таня Кулови произвежда биволско и овче кисело мляко и сирене от редките породи български животни Каракачанска овца и биволи Българска Мурра.

Животните се отглеждат чрез целогодишно природосъобразно пашуване в Стара планина. Уникалният вкус на млечните продукти се дължи на съчетанието от порода, почви, въздух, свободно пасищно отглеждане в Национален парк „Централен Балкан” и на традиционната рецепта на производство и зреене.  

От март 2015 г. фермата е регистрирана по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за директни продажби. Кулови продават продуктите си на новооткрития в София фермерски пазар, на изложения и фестивали, както и на местни ресторанти и къщи за гости.

„Под Балкана“ е сред първите ферми в България, които продават продуктите си пряко на потребителите от мобилна хладилна витрина, купена по проекта. Фермата им е първата по проекта „За Балкана и хората“, в която се открива Демонстрационен център.

„Вече можем да покажем нагледно, че успешен бизнес може да се прави и в защитени територии, а добре опазената природа носи честни приходи на местните хора и ползи за всички ни“, посочи Стоилко Апостолов, координатор на „За Балкана и хората“ и управител на „Биоселена“.

„Все повече качествени автентични млечни продукти, съхранили българския вкус и произведени по традиционна технология,  достигат пряко до потребителите и носят добри доходи на малките производители и семейните ферми в районите от Натура 2000 в Западен и Централен Балкан.

Целта е създаването на по-добра среда за развитие на фермерите и местните бизнеси, така че екологичните им продукти и услуги да получат по-висока цена чрез подобрено качество и маркетинг, а приходите им да нараснат с поне 15 %“.

„За Балкана и хората“

Проектът „За Балкана и хората“ е финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество. Общата му стойност е 4 790 000 швейцарски франка, от които 590 000 швейцарски франка е съфинансирането от българските партньори.

Партньори са Министерството на земеделието и храните,  пет български и четири швейцарски неправителствени организации. Районът на проекта включва девет Натура 2000 зони в Западна и Централна Стара планина.

В резултат на проекта в България вече действат първите схеми на плащания за екосистемни услуги чрез създаване на реални механизми за устойчиво ползване на ресурсите в защитените територии. С експертна и техническа помощ се подпомага и насърчава преработката и директната продажба на фермерски храни. Обучени са 230 държавни служители, 400 фермери, 1500 студенти и представители на неправителствения сектор. Информационната система за местните породи дава възможност за по-рентабилно управление на средствата за опазването на редки породи. Работи се за управлението и устойчивото ползване на високопланинските пасища. Финансирани са пет бизнеса, чиято дейност подпомага биоразнообразието.

Проектът търси обществена подкрепа за устойчивото и справедливо използване на природните ресурси, подпомагайки Коалиция „За да остане природа в България“ и работейки за обучението на бъдещите лидери в опазването на природата. 

Семейна ферма в Карловския Подбалкан се отваря за ценителите на сирене и мляко от редки български породи
17515
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Цял ден дегустации на фермерския фестивал пред министерството
Проектът За Балкана и хората
С инвестиции от Швейцария овцефермата на Стоянови стигна от Петрохан до пазара в София
Швейцарският опит даде старт за нов бизнес на 40 малки ферми от Балкана
С форум за чистата храна се закрива българо-швейцарският проект „За Балкана и хората“
На 5 юли в София ще се проведе НАТУРА фест
Предстоящо
Храни от Балкана ще бъдат представени на АГРА 2017 в Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини