Начало » Новини » Интервю
10.07.2017 г.

С инвестиции от Швейцария овцефермата на Стоянови стигна от Петрохан до пазара в София

Проектът За Балкана и хората

Юлия Стоянова по време на фестивала НАТУРА, проведен миналата седмица в парка Заимов Снимка: Sinor.bg

От 27 години Стефан Власакиев от годечкото село Гинци снабдява столичния зоопарк със сено, сертифицирано според европейските изисквания за качество. Просторните ливади около старопланинския проход Петрохан са част от екологичната мрежа НАТУРА 2000 и това надделява при избора на доставчика за храна на животните.

За разлика от други планински региони, където се отглеждат картофи или тютюн, край Гинци липсва земеделско производство и няма замърсяване от самолетно или друго пръскане на посевите. Това помага на младия предприемач да се утвърди като надежден доставчик на столичния зоопарк, като през годините той наема общинските мери до Петрохан и заедно с притежаваните от него частни площи се усъвършенства в бизнеса.

Чистотата на продаваното сено се проверява всеки месец, като пробите се контролират от Брюксел, посочи за Синор.Бг Стефан Власакиев.

Преди шест години фермерът заедно със съпругата си решават да разширят производството и да инвестират в овцевъдство. „Районът е много подходящ за отглеждане на животни, защото има достатъчно пасища и то в екологичен район“, пояснява Юлия Стоянова, която почти изцяло е поела овцефермата.

Днес стадото  наброява 237 животни, а от няколко години Стефан е започнал да гледа и месодайни говеда от породата Симентал. Продава телетата на кланиците в Сандански или Берковица, като търсенето е голямо основно заради вкусовите качества на месото.

Преди две години фермерите са включени в българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, който подпомага семейни ферми от Стара планина да инвестират в преработка на суровата продукция. Освен пряка финансова помощ за оборудване на мандрата те получават и ценни консултантски услуги, необходими при кандидатстването по Наредба 26 за директни продажби от фермата.

С финансовата помощ на швейцарското правителство семейството прави минимандра в приземния етаж на къщата си, оборудвана с необходимото за производство на кисело мляко и сирене. Отделено е и малко магазинче за продажба, посещавано не само от хора от региона, но често и от София, тъй като помага близостта до големия град.

От миналата година семейната ферма е получила необходимото одобрение за директни продажби, което отваря достъпа им до пазара.

През летния период дневно в мандричката се преработват около 70 литра мляко. А през пролетта търсенето на агънца е толкова голямо, че стопаните трудно могат да отговорят на всички заявки, коментираха потребители от София.

Освен на директната продажба от магазина стопаните разчитат и на фермерските пазари, голямата част от които бяха организирани отново по линия на българо-швейцарския проект.

От две седмици всяка сряда пред сградата на министерството на земеделието в София се организира редовен пазар за фермерите, който ще продължи до края на октомври. „За нас тези изяви са от голямо значение, защото проектът поема разходите за щанда и в същото време ни позволява да достигнем пряко до потребителя, ценител на нашата продукция“, обясни Юлия Стоянова.

Следващия пазар ще се проведе на 12 юли, така че заповядайте на булевард "Христо Ботев" пред сградата на земеделското министерство.

С инвестиции от Швейцария овцефермата на Стоянови стигна от Петрохан до пазара в София
25486
 

Последни материали
Виж
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Свързани материали
Виж
Преди Коледа
Югозападното предприятие дари дърва за приюта на отец Иван в Нови хан
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини