Начало » Новини » Страната
05.07.2017 г.

Швейцарският опит даде старт за нов бизнес на 40 малки ферми от Балкана

sinor

За пет години българо-швейцарският проект „За Балкана и хората“ опроверга широко разпространеното твърдение, че е неефективно държавата да финансира дребните фермери в планинските райони и че техният бизнес не можело да се развива в унисон с природните закони. В случая с този проект ролята на държавата беше поета от швейцарското правителство и 10 природозащитни неправителствени организации, които с частично финансиране от българска страна насърчиха бизнес начинанията на 40 семейства, живеещи в природни паркове или екологични зони от мрежата НАТУРА.

За пет години и с бюджет от 4,7 млн. швейцарски франка участниците в този проект дадоха рамо при изпълнението на различни инвестиционни проекти на дребни стопанства от 20 български общини, предимно в Стара планина. Днес тези фермери предлагат успешно своите продукти на фермерските пазари, като отново с помощта на българо-швейцарския проект до края на октомври в центъра на София всяка сряда ще се провежда постоянен фермерски пазар.

Голямото постижение на проекта „За Балкана и хората“ е, че подпомогна предприемачи от региони с голямо биологично разнообразие, чийто бизнес е подчинен на мисията да опазват природата. В тази връзка посланикът на Швейцария в България Денис Кнобел подчерта, че по биологичното си разнообразие България е на второ място в Европейския съюз, като цели 20 процента от територията й се намират в екологичната мрежа НАТУРА, което трябва да се съхрани.

Основната цел на този проект е да насърчи съвременните млади хора да развиват бизнес в екологично чисти региони, тъй като обезлюдяването е проблем, застрашаващ икономиката на много европейски държави.

Тази тема беше споделена и от швейцарския фермер Андреас Вютриш, който от 28 години развива бизнес в региона до Монтрьо и е свидетел на все по-бързото оттегляне на младото поколение от земеделието и животновъдството. „Всяка година в Швейцария се закриват по хиляда малки ферми, което е сериозен проблем, защото техните стопанства се разпродават на съседите им, а това окрупняване не води до нищо добро“, посочи Вютриш. Според него „хората вече не са щастливи от труда си, защото по цял ден не слизат от машините и това откъсване от земята се отразява негативно на психиката им, като води до ръст на самоубийствата в Швейцария“.

Именно затова и Вютриш, който е и депутат в парламента на местния швейцарски кантон, активно работи за подобряване на бизнес средата в малките планински региони.

Засега в България не се усеща сериозна правителствена подкрепа на градските хора, които биха могли да развиват бизнес в обезлюдените планински региони.

Със съдействието на природозащитните организации обаче би могло да се инвестира в подобни проекти като този „За Балкана и хората“. Защото както посочи представителката на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, която е и наблюдател на този проект, по същността си това е иновативен проект. При него за първи път се е получило обвързване на опазването на природата с развитието на селските райони, като се набляга на бизнес инициативите, което досега не е наблюдавано в подобни европейски проекти. Чрез финансиране на дейности по прилагане на екосистемни услуги е подпомогнат и природозащитният бизнес, което е другият иновативен плюс на този проект.

Швейцарският опит даде старт за нов бизнес на 40 малки ферми от Балкана
8786
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини