Начало » Новини » Страната
30.06.2017 г.

На 5 юли в София ще се проведе НАТУРА фест

sinor

Пъстро фермерско изложение, детски занимания, арт работилници, филми, изложби и музика на живо се организира на 5 юли в столичния парк „Заимов“. Това са само част от забавленията, които предлага първият по рода си НАТУРА ФЕСТ, който е насрочен да се проведе от 16 до 22 часа в парка „Заимов“ до театър „София“. С фестивала ще бъде поставен финалът на българо-швейцарският проект "За Балкана и хората", помогнал на редица малки ферми да станат популярни на пазара.

На този фестивал ще бъдат изложени и автентични фермерски храни, като се предвижда и голямо демонстрационно готвене с биотелешко месо.

Участниците може да се включат в тъкане на чипровски килими. За децата ще има много игри и забавления с горски герои и арт работилници. Ще се прожектират филми за природата. Ще има и изложба „В Балкана всичко е възможно!“.

Идеята на организаторите – български и швейцарски неправителствени организации, партньори по проекта „За Балкана и хората“, е да покажат красотата, но и бизнес възможностите, които НАТУРА 2000 зоните предлагат.

Очакват ви пъстро изложение на фермерски продукти, произведени в Натура 2000 зони - овче, краве, козе и биволско сирене и кисело мляко, натурален кашкавал или с боровинки и подправки, кефир, мътеница, сладка от диворастящи плодове – шипки, боровинки, малини и череши, сок от бъз, билков, акациев и манов мед, кокоши и пъдпъдъчи яйца, пресни билки, подправки, чай.

Ще можете да поговорите с фермерите, да опитате и да купите каквото ви харесва. Очакват ви състезание-дегустацията за разпознаване на сирена и кисело мляко. Който познае, печели награда.

 „Голямото готвене“ с Ути Бъчваров включва следното меню - троянски кебап с биотелешко и сини сливи. Привечер ще можете да опитате и оцените ястието, направено с фермерски продукти в прословутия голям тиган на майстора.

Майсторка от Чипровци ще показва как се тъкат красивите чипровски килими и ще ви разкаже за връзката между тях и рядката местна реплянската овца.

За по-сръчните ще има арт работилници за направа на птици, рисуване върху камъчета и „Фермерски шах“. Вълчо и Лиска, язовецът Еца, лалугерът Герчо и други горски герои от Детска природна академия „Узана“ ще забавляват децата на София. 

НАТУРА ФЕСТ ще демонстрира нагледно защо запазването на равновесието между природата и развитието на селските райони стана мисия на екипа на проект „За Балкана и хората”. Чрез петгодишната си работа екипът показа, че зоните от мрежата Натура 2000, природните и националните паркове не са забранени територии, а напротив – те са ключът към модела, в който местните хора, бизнесът и околната среда взаимно се подкрепят и печелят от това.

Фестът, както и Форумът „Мисия: чиста храна, честен поминък“, организиран по-рано същия ден в Софийския университет, са под патронажа на посланика на Швейцария в София Денис Кнобел.

На 5 юли в София ще се проведе НАТУРА фест
7040
 

Последни материали
Виж
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Гълъби по манастирски
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини