Начало » Хоби земеделие » Малката градина
25.05.2015 г.

Регулиране на плододаването при овощки

Основни насоки и съвети

При нормални условия и правилно отглеждане овощните растения залагат много повече плодни пъпки, цветове и завръзи, отколкото могат нормално да изхранят. Когато цветообразуването през предната година е протекло нормално, около 15-20% от заложените плодни пъпки при ябълката и крушата, са достатъчни за получаване на добра реколта, а при костилковите – около 40-50%. Овошките сами се освобождават от излишните цветове и завръзи. Понякога остават повече, отколкото растението може да изхрани и не се получава качествена реколта.

Естественото окапване на излишните цветове и завръзи протича в два периода. Първият е в края на цъфтежа, когато опадват дефектните, неопрашените и неоплодените цветове. Вторият е от края на май до началото на юни и е известно като юнско окапване. То е свързано със заложените жизнени семена в завръзите, силата на растежа, водния и хранителния режим на почвата. Колкото повече и по-жизнени семена се образуват в плодовете на семковите и колкото по-добре е развита ядката при костилковите, толкова по-слабо опадат завръзите. При недостиг на влага и хранителни вещества в почвата окапването е по-силно. Ако растенията са заложили малко завръзи, желателно е преди юнското прореждане да се подхранят с азотни торове и да се полеят. Ако има много завръзи, подхранването се извършва след това.

Въпреки естественото прореждане, много често ябълката, крушата, кайсията и особено прасковата задържат много повече завръзи. Тогава дървото се претоварва и плодовете са малки и некачествени.

Плодообразуването при повечето видове и сортове протича през периода юни-август, когато се залагат плодните пъпки за следващата година. Голямото количество плодове потиска цветообразуването и това е една от основните причини за нередовното плододаване на някои овощни видове.

За да регулирате количеството на плодовете, можете да проведете някои мероприятия:

- Резитбата за плододаване. При младите растения тя върви или се препокрива с формирането на короната. Премахват се клони и клонки, растящи навътре и сгъстяващи короната. Когато два клона са кръстосани или растат успоредно и си пречат, единият от тях се премахва или се съкращава. При това в основата на короната се запазват по-силните клони и клонки, а по върховете - по-слабите. Счупените клони и клонки се режат до здраво. Върховете на скелетните части се съкращават, като се режат на двегодишна или по-възрастна дървесина.

Когато растежът е слаб и когато дърветата имат много плодни пъпки, успоредно с премахването на по-големи части при резитбата се прореждат и съкращават и по-малките по размери плодни клонки. При пререждането се премахват предимно разположените отдолу и засенчените клонки. Премахват се и част от клонките, израстващи от горната (вътрешната) страна на скелетните клони и разклонения, ако има достатъчно странични.

Срещу пълната година, когато дърветата са заложили повече плодни пъпки, се прави по-силна резитба за прореждане и съкращаване на плододаващата дървесина. С това се ограничава техният брой и се стимулира новият растеж, върху който ще се заложат плодните и листни пъпки за следващата година.

- Ръчното прореждане, след юнското опадане при ябълката, крушата и прасковата допринася за получаване на добра реколта от качествени плодове и няма да се отрази толкова отрицателно върху цветообразуването. Провежда се когато големината на завръзите достигнат размерите на лешник и се премахват по-слабо развитите. Тази практика е доста трудоемка и особено при по-високите и обемни корони, но засега си остава почти единствено приложима в практиката. 

-  В много страни, включително и у нас, са провеждани опити за прореждане на завръзите чрез пръскане с разтвори от различни химически вещества. Ни е не ви съветваме да го правите в личното стопанство.

Регулиране на плододаването при овощки
16507
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Защо краставиците плододават слабо?
Причини за образуване на повече безплодни цветове при краставиците
Съвети към градинаря
Някои тайни как да удължим сезона на краставиците
Полезни съвети
Как да подхранваме пипера през периода на цъфтеж и плододаване
Практика
За да не чудите защо крушите не плододават
Колонни сортове
Може да се ускори плододаването на младите овошки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини