Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.08.2022 г.

Някои тайни как да удължим сезона на краставиците

Съвети към градинаря
Някои тайни как да удължим сезона на краставиците

sinor.bg

Краставиците са топлолюбива култура с високи претенции към температурата за растеж и плододаване, но да припомним, че оптималната е 26-28 градуса по Целзий (C). От топлинния режим зависи до голяма степен количеството и качеството на реколтата, както продължителността на живот и плододаване на растенията. В началото завръзите са по-малко, след това – в продължение на 3-4 седмици краставиците плододават обилно и сякаш това е всичко. След това плодовете започват да се деформират, някои сортове стават горчиви, а лятото все още не е свършило.

Ето някои лесни начини за подмладяване на краставичните растения

1. Подрязване на листата, колтуците и навременно прибиране на плодовете - първото и най-важно нещо, което трябва да се прави редовно, е да се отстраняват старите пожълтели, болни, изсъхнали листа и тези, в пазвите на които вече няма плодове. Важна особеност на листата е голямата петура, която е слабо защитена от изпарение, а това изисква и по-често поливане. Капковите системи позволяват да се поддържа необходимата влажност.

Навременното прибиране на реколтата е много важно, защото плодовете започват да образуват семена, а това забавяне дава сигнал на растенията за края на вегетационния период. Колкото по-рано прибираме реколтата, толкова по-бавно ще стареят стъблата на краставиците.

2. Листно подхранване

Листното подхранване дава възможност за по-бързо усвояване на хранителните вещества от растенията. За листно подхранване на краставиците на този етап са подходящи азотните торове. Най-добре е да се използва карбамид – 10 г на 10 л вода. Този слаб разтвор стимулира развитието на нови листа и обновява растенията.

Могат да се използват и подхорящи листни торове, стимулиращи имунитета на растенията.

Да предпазим културите от излишно торене

Народните средства, подходящи за краставиците, са лучени люспи (1/3 обем се пълни с наситнени листа, престоява 2-3 дни, прецежда се и се разрежда в съотношение 1:2); прясно мляко (100 г на 1 л вода, 1-2 капки йод и лъжица течен сапун).

3. Кореново подхранване

Краставиците са силно зависими от качествата на почвата и  са отзивчиви към подхранването с органични или минерални вещества. Причината е в кореновата им система, която е плитко разположена, уязвима от температурните условия и с ниска всмукателна способност. Това определя по-големите изисквания към водния и хранителен режим.

Краставиците обичат азота, защото усиленото плододаване намалява процеса на растеж и за този период е необходимо да се осигуряват достатъчни количества азот и калий, като последният трябва да бъде два пъти повече (съотношението на азот и калий е 1:2). 

Полезно е зеленото подхранване, особено на основатата на коприва, която съдържа големи количества азот, но не бива да се прекалява с азотното торене, защото плодовете съдържат високи количества вода и са склонни към натрупване на нитрати.

Една от най-опасните болести по доматите

Комплексните торове също са подходящи, но при посочените по-горе условия, а количествата им по указания на производителите.

4. Мулчиране - то е много полезно агротехническо средство. Може да се използва торф, угнил оборски тор или окосена трева.

5. Подмладяване на стъблото - тази процедура трябва да се извършва много внимателно, защото ако се проведе неправилно, това ще доведе до умиране на растенията, а не до удължаване периода на плододаване. Процедурата се състои в полагане на част от стъблото на земята и последващо засипване с пръст, като преди това е нужно то да се освободи от опората, а след това да се прикрепи отново към нея.

Какви са опасностите?

При отпускане на стъблото е възможно:

– тази част от стъблото, която се полага на земята, не трябва да има листа и да не се нарани, защото е доста крехко;

–  да не се изтръгне заедно с корена или част от него.

6. Поетапно засяване на семената - семената могат да се засяват на няколко етапа, като това ще позволи да имаме по-продължително свежи и качествени краставици:

Първият етап е отглеждане на разсад, като семената се засяват през април, а плододването ще тръгне още в началото на юни.

Вторият – засяване на семената в началото на май, при което плододаването ще започне през юли.

Третият е от средата до края на юни, а реколтата ще дойде през август.

Някои тайни как да удължим сезона на краставиците
18349

Последни материали
Виж
Пшеницата ще дойде от Франция и България
Пропадна сделката за 480 000 т. руска пшеница за Египет
Наглост!
Заловени са бракониери с фотокапан в „Национален парк Рила“
Край на протестите
Кабинетът ще изпълни исканията на фермерите в 9 точки от подписания меморандум
Вижте офертите
Румънската пшеница отново се наложи над българското зърно в битката за Египет
Актуализират списъка със забранени търговски практики в ЕС
Прецизира се „зеленото” рекламиране на стоки
От следващия месец плащанията към НАП ще се извършват по нови банкови сметки в БНБ
Свързани материали
Виж
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Практика
Специално внимание за краставиците през септември
Справяне с болестите
За какво сигнализират петната по листата на краставиците?
Идат горещините
Пожълтелите листа на краставиците са проблем, как да ги спасим?
Важно за фермерите!
Рецепта против изкривяване на краставиците
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам