Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.08.2022 г.

Някои тайни как да удължим сезона на краставиците

Съвети към градинаря
Някои тайни как да удължим сезона на краставиците

sinor.bg

Краставиците са топлолюбива култура с високи претенции към температурата за растеж и плододаване, но да припомним, че оптималната е 26-28 градуса по Целзий (C). От топлинния режим зависи до голяма степен количеството и качеството на реколтата, както продължителността на живот и плододаване на растенията. В началото завръзите са по-малко, след това – в продължение на 3-4 седмици краставиците плододават обилно и сякаш това е всичко. След това плодовете започват да се деформират, някои сортове стават горчиви, а лятото все още не е свършило.

Ето някои лесни начини за подмладяване на краставичните растения

1. Подрязване на листата, колтуците и навременно прибиране на плодовете - първото и най-важно нещо, което трябва да се прави редовно, е да се отстраняват старите пожълтели, болни, изсъхнали листа и тези, в пазвите на които вече няма плодове. Важна особеност на листата е голямата петура, която е слабо защитена от изпарение, а това изисква и по-често поливане. Капковите системи позволяват да се поддържа необходимата влажност.

Навременното прибиране на реколтата е много важно, защото плодовете започват да образуват семена, а това забавяне дава сигнал на растенията за края на вегетационния период. Колкото по-рано прибираме реколтата, толкова по-бавно ще стареят стъблата на краставиците.

2. Листно подхранване

Листното подхранване дава възможност за по-бързо усвояване на хранителните вещества от растенията. За листно подхранване на краставиците на този етап са подходящи азотните торове. Най-добре е да се използва карбамид – 10 г на 10 л вода. Този слаб разтвор стимулира развитието на нови листа и обновява растенията.

Могат да се използват и подхорящи листни торове, стимулиращи имунитета на растенията.

Да предпазим културите от излишно торене

Народните средства, подходящи за краставиците, са лучени люспи (1/3 обем се пълни с наситнени листа, престоява 2-3 дни, прецежда се и се разрежда в съотношение 1:2); прясно мляко (100 г на 1 л вода, 1-2 капки йод и лъжица течен сапун).

3. Кореново подхранване

Краставиците са силно зависими от качествата на почвата и  са отзивчиви към подхранването с органични или минерални вещества. Причината е в кореновата им система, която е плитко разположена, уязвима от температурните условия и с ниска всмукателна способност. Това определя по-големите изисквания към водния и хранителен режим.

Краставиците обичат азота, защото усиленото плододаване намалява процеса на растеж и за този период е необходимо да се осигуряват достатъчни количества азот и калий, като последният трябва да бъде два пъти повече (съотношението на азот и калий е 1:2). 

Полезно е зеленото подхранване, особено на основатата на коприва, която съдържа големи количества азот, но не бива да се прекалява с азотното торене, защото плодовете съдържат високи количества вода и са склонни към натрупване на нитрати.

Една от най-опасните болести по доматите

Комплексните торове също са подходящи, но при посочените по-горе условия, а количествата им по указания на производителите.

4. Мулчиране - то е много полезно агротехническо средство. Може да се използва торф, угнил оборски тор или окосена трева.

5. Подмладяване на стъблото - тази процедура трябва да се извършва много внимателно, защото ако се проведе неправилно, това ще доведе до умиране на растенията, а не до удължаване периода на плододаване. Процедурата се състои в полагане на част от стъблото на земята и последващо засипване с пръст, като преди това е нужно то да се освободи от опората, а след това да се прикрепи отново към нея.

Какви са опасностите?

При отпускане на стъблото е възможно:

– тази част от стъблото, която се полага на земята, не трябва да има листа и да не се нарани, защото е доста крехко;

–  да не се изтръгне заедно с корена или част от него.

6. Поетапно засяване на семената - семената могат да се засяват на няколко етапа, като това ще позволи да имаме по-продължително свежи и качествени краставици:

Първият етап е отглеждане на разсад, като семената се засяват през април, а плододването ще тръгне още в началото на юни.

Вторият – засяване на семената в началото на май, при което плододаването ще започне през юли.

Третият е от средата до края на юни, а реколтата ще дойде през август.

Някои тайни как да удължим сезона на краставиците
24421
 

Последни материали
Виж
Подготвя се списък за стоките във веригата
Г. Тахов: Държавните магазини ще оперират в мрежата на ЦКС с името МЗХ
Министър Тахов: Работим за учредяването на мрежа „Магазин за хората“ ЕАД
Министър Тахов и КТ „Подкрепа“ обсъдиха въпроси, свързани с възнагражденията и условията на труд в структурите на МЗХ
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Най-силно е увеличението при млечните продукти, яйцата и плодовете
Продажбите на биопродукти в САЩ нараснаха с над 2 на сто през 2024 г.
Продуктите за РЗ падат с 15%
НСИ: Цените на производител в селското стопанство се повишават със 7.7% през януари-март
Свързани материали
Виж
Причини
Горчивата истина за горчивината на краставиците
Грешки при пресаждане на краставиците намаляват добива
БАПОП избра ново ръководство
Марин Генуров ще води от днес Асоциацията на оранжерийните производители
Какви цветя да засадим до краставиците за по-добра реколта
Кога не е необходимо подхранване на разсада
Грижи в началната фаза
Тънкости при отглеждането на разсад за култури от семейство „Тиквови“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини