Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.08.2022 г.

Някои тайни как да удължим сезона на краставиците

Съвети към градинаря
Някои тайни как да удължим сезона на краставиците

sinor.bg

Краставиците са топлолюбива култура с високи претенции към температурата за растеж и плододаване, но да припомним, че оптималната е 26-28 градуса по Целзий (C). От топлинния режим зависи до голяма степен количеството и качеството на реколтата, както продължителността на живот и плододаване на растенията. В началото завръзите са по-малко, след това – в продължение на 3-4 седмици краставиците плододават обилно и сякаш това е всичко. След това плодовете започват да се деформират, някои сортове стават горчиви, а лятото все още не е свършило.

Ето някои лесни начини за подмладяване на краставичните растения

1. Подрязване на листата, колтуците и навременно прибиране на плодовете - първото и най-важно нещо, което трябва да се прави редовно, е да се отстраняват старите пожълтели, болни, изсъхнали листа и тези, в пазвите на които вече няма плодове. Важна особеност на листата е голямата петура, която е слабо защитена от изпарение, а това изисква и по-често поливане. Капковите системи позволяват да се поддържа необходимата влажност.

Навременното прибиране на реколтата е много важно, защото плодовете започват да образуват семена, а това забавяне дава сигнал на растенията за края на вегетационния период. Колкото по-рано прибираме реколтата, толкова по-бавно ще стареят стъблата на краставиците.

2. Листно подхранване

Листното подхранване дава възможност за по-бързо усвояване на хранителните вещества от растенията. За листно подхранване на краставиците на този етап са подходящи азотните торове. Най-добре е да се използва карбамид – 10 г на 10 л вода. Този слаб разтвор стимулира развитието на нови листа и обновява растенията.

Могат да се използват и подхорящи листни торове, стимулиращи имунитета на растенията.

Да предпазим културите от излишно торене

Народните средства, подходящи за краставиците, са лучени люспи (1/3 обем се пълни с наситнени листа, престоява 2-3 дни, прецежда се и се разрежда в съотношение 1:2); прясно мляко (100 г на 1 л вода, 1-2 капки йод и лъжица течен сапун).

3. Кореново подхранване

Краставиците са силно зависими от качествата на почвата и  са отзивчиви към подхранването с органични или минерални вещества. Причината е в кореновата им система, която е плитко разположена, уязвима от температурните условия и с ниска всмукателна способност. Това определя по-големите изисквания към водния и хранителен режим.

Краставиците обичат азота, защото усиленото плододаване намалява процеса на растеж и за този период е необходимо да се осигуряват достатъчни количества азот и калий, като последният трябва да бъде два пъти повече (съотношението на азот и калий е 1:2). 

Полезно е зеленото подхранване, особено на основатата на коприва, която съдържа големи количества азот, но не бива да се прекалява с азотното торене, защото плодовете съдържат високи количества вода и са склонни към натрупване на нитрати.

Една от най-опасните болести по доматите

Комплексните торове също са подходящи, но при посочените по-горе условия, а количествата им по указания на производителите.

4. Мулчиране - то е много полезно агротехническо средство. Може да се използва торф, угнил оборски тор или окосена трева.

5. Подмладяване на стъблото - тази процедура трябва да се извършва много внимателно, защото ако се проведе неправилно, това ще доведе до умиране на растенията, а не до удължаване периода на плододаване. Процедурата се състои в полагане на част от стъблото на земята и последващо засипване с пръст, като преди това е нужно то да се освободи от опората, а след това да се прикрепи отново към нея.

Какви са опасностите?

При отпускане на стъблото е възможно:

– тази част от стъблото, която се полага на земята, не трябва да има листа и да не се нарани, защото е доста крехко;

–  да не се изтръгне заедно с корена или част от него.

6. Поетапно засяване на семената - семената могат да се засяват на няколко етапа, като това ще позволи да имаме по-продължително свежи и качествени краставици:

Първият етап е отглеждане на разсад, като семената се засяват през април, а плододването ще тръгне още в началото на юни.

Вторият – засяване на семената в началото на май, при което плододаването ще започне през юли.

Третият е от средата до края на юни, а реколтата ще дойде през август.

Някои тайни как да удължим сезона на краставиците
21261
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Полезно и практично
По листата на краставиците може да определите дефицита от хранителни вещества
Съвети за градинря
Причини за опадане на завръзите на краставиците
Приготвяне на течен тор
Копривата е отличен органичен тор за краставиците
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
Кои растения могат да се опрашват кръстосано в градината?
За нормално развитие на културите
При подхранването на краставиците с фосфор и калий е важно да знаем...
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини