Начало » Хоби земеделие » Малката градина
23.11.2024 г.

Лозите плододават слабо – причини и решение

Лозите плододават слабо – причини и решение

Има сезони, в които лозите дават великолепна реколта, а други няма нито един грозд. Този проблем може да възникне неочаквано, когато сме направили всичко необходимо. Важно е да открием причините и да потърсим правилното решение.

Има ли периодичност на плододаване при лозата?

Според специалистите лозата е култура, която плодоноси всяка година без прекъсване. Ако няма завръзи, това означава, че има основателни причини за това. Важно е да ги идентифицираме и елиминираме по възможност. В противен случай ще останем без грозде не само през текущия сезон, но рискуваме да го загубим и през следващия.

Недостиг на топлина

Лозата е топлолюбива култура, която се развива добре в по-топлите региони. Сортовото разнообразие се обогатява непрекъснато, като се култивират нови ранозреещи сортове грозде, но и по-устойчиви на капризите на времето.

Особено опасни са следните ситуации:

– твърде ранно есенно захлаждане, което не е дало възможност на растенията да се подготвят за зимата;

– ранни есенни слани и студове, които са причина за измръзване на плодните пъпки;

– дълга пролет с температурни колебания и повратни студове.

Недостигът на топлина може да повлияе негативно, ако лозичките са засадени твърде дълбоко. Тогава корените се нуждаят от по-дълго време, за да се затоплят до температура, благоприятна за развитието на леторастите, в резултат на което плодните пъпки страдат от недостиг на хранителни вещества. В такова състояние зародишите на съцветията се превръщат в мустачки.

Хранителен дефицит

Когато има недостиг на някое от основните хранителни вещества (азот, фосфор или калий), това може да доведе до липса на завръзи. Ако през миналия сезон лозите са били претоварени с грозде, тогава хранителните вещества се усвояват максимално за узряването на реколтата. Растенията отслабват и не могат да дадат реколта следващата година, а това може да продължи и две.

Лозите се “отдават на почивка”, за да съхранят своята жизненост. Някои сортове продължават да плододават и след претоварване, но това се отразява негативно на развитието им и могат след няколко години да загинат.

Активно развитие на леторастите

Появата и активното развитие на много леторасти се дължи на неправилно подхранване, когато с най-добри намерения се внасят повече от необходимите количества хранителни вещества. Не трябва да забравяме и един прост принцип: азотните торове стимулират развитието на зелена маса (стъбла и листа), така че трябва да се внасят рано през пролетта.

Излишъкът от азот води до прекомерен растеж на храстите, но има пагубен ефект не само върху плододаването, а и върху зимоустойчивостта, забавяйки узряването на пъпките и лозите. Дори устойчивостта към болести и вредители също намалява.

Ако лозите са недостатъчно натоварени с реколта, това също ще доведе до активно разрастване на зелена маса. В този случай може да се получи допълнително плододаване върху страничните разклонения. Специалистите твърдят, че за получаване на реколта се използват разклоненията от втори и трети порядък.

Безплодните леторасти, достигнали 5-6 листа, се прищипват на 4-5. След няколко дни от пазвите им започват да растат разклонения от първи порядък, а като правило и те са безплодни. Оставяме само силните и прищипваме върховете им на 2-3 листа, провокирайки развитието на разклонения от втори порядък. На тях, по правило, се образуват съцветия.

След като видим образуването на съцветия, оставяме към върха над тях един лист и отново прищипваме, като даваме възможност за развитие на разклонението от последния лист. Останалите отстраняваме.

Има различни варианти за стимулиране на плододаването, но това е свързано както със сортовите особености, така и с начина на отглеждане. 

Лозите плододават слабо – причини и решение
323
 

Последни материали
Виж
Лозите плододават слабо – причини и решение
През декември се отварят два приема за популяризиране на българските вина
На подпис са осигурени 125 млн.лв по Украинската помощ
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Свързани материали
Виж
Бдителността на лозарите не бива да отслабва – опасност от гъсеници на гроздови молци!
Посадете безсеменен сорт грозде
Запазете асмите от осите
Удоволствието да си имаш асма в двора
Еутипиозата - опасна за лозята
Ей така става гроздето по асмата повече и по-хубаво
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини