През тази седмица Европейската комисия публикува 2 доклада относно обозначаването на страната на произход върху етикети на хранителни стоки, изискани от Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент според Правилника за информацията за потребителите върху хранителните стоки (1169/2011), съобщиха от пресслужбата на комисията. Заключенията и в двата доклада са, че ползите от въвеждането на нови изисквания за задължителни обозначения не биха били по-значими от разходите за производителите и потребителите и че правилата за доброволно предоставяне на информация изглеждат най-подходящото решение в момента.
Първият доклад разглежда приложимостта на различни възможности за задължително обозначаване на страната на произход за млечните продукти и за слабо популярните меса като конското, заешкото и дивечовото, както и това от диви птици, като се има предвид, че вече са въведени правила за обозначаване за говеждото, свинското, овчето, козето и това от домашни птици. Отчитайки нагласите на потребителите относно допълнителната информация, която биха получили, евентуалните допълнителни разходи, както и техническите и административните изисквания към компаниите и публичните власти, в доклада се стига до извода, че при млечните продукти отражението върху производителите ще е неравномерно, като при някои то ще бъде по-натоварващо, отколкото при други. Също така изглежда, че и потребителите не са склонни да плащат повече за допълнителната информация. Поради тези причини в доклада се прави заключението, че съществуващите варианти за доброволно предоставяне на обсъжданата информация върху етикетите може да задоволи част от желанията на потребителите, като същевременно държавите-членки на ЕС и отделните компании запазят възможности за маневриране.
По отношение на изброените видове меса в доклада се стига до подобно заключение, че задължителното обозначаване на страната на произход върху етикетите ще доведе до разходи за компаниите, които няма да оправдаят ползите.
Вторият доклад изследва необходимостта потребителите да бъдат информирани за произхода на непреработените храни, за продуктите само с една съставка и за съставки с над 50% съдържание в съответните хранителни стоки. В доклада се стига до заключението, че потребителите се интересуват от обозначаването на страната на произход върху етикетите за всички тези категории, но в по-малка степен, отколкото за месата, месните и млечните продукти. Докладът разглежда също разходите и ползите от изискванията за информацията върху етикетите, включително въздействието им върху вътрешния пазар и върху международната търговия, като заключението е, че доброволното обозначаване на страната на произход заедно със съществуващия режим за задължително обозначаване за някои категории хранителни стоки е най-подходящият вариант.
Двата доклада ще бъдат предадени на ЕП и Съвета на ЕС.
Не всички представители на млечния бранш обаче са съгласни с изводите в доклада, съобщи електронното издание DairyNews. Британските евроскептици, основни лобисти за задължителното обозначаване на страната на произход на продуктите, се обявиха срещу тези оценки. „Разочаровани сме, че докладът на комисията определя доброволното обозначаване на страната на произход като по-подходящ вариант за млечните продукти, отколкото задължителната система”, коментира д-р Джудит Брайънс, изпълнителен директор на британската асоциация на търговците на млечни продукти Dairy UK.
От години Великобритания с активната подкрепа на министерството за околната среда, храните и развитието на селските райони на страната и на парламентарната група, обединяваща представители на млечния бранш, се опитва да внедри задължителната маркировка. „Настоящите правила за прясното месо отразяват исканията на потребителите за получаване на по-точна информация за произхода на хранителните стоки. Това налага и следващата стъпка – въвеждането на подобни правила за млякото като краен продукт и млякото като съставка на млечните продукти. Задължителната маркировка би помогнала на британската млечна промишленост да представи своите продукти и да убеди потребителите в техния произход. Нашето мляко, сирене и останалите британски млечни продукти са основата на продуктите за консумация в страната и трябва да се гордеем, че ги произвеждаме”, изтъкна Брайънс.