Начало » Новини » Света
23.05.2015 г.

Два доклада на ЕК поставят под съмнение ползата от обозначаване страната на произход за млечните продукти

Анализи

Farmer.bg

През тази седмица Европейската комисия публикува 2 доклада относно обозначаването на страната на произход върху етикети на хранителни стоки, изискани от Съвета на Европейския съюз и Европейския парламент според Правилника за информацията за потребителите върху хранителните стоки (1169/2011), съобщиха от пресслужбата на комисията. Заключенията и в двата доклада са, че ползите от въвеждането на нови изисквания за задължителни обозначения не биха били по-значими от разходите за производителите и потребителите и че правилата за доброволно предоставяне на информация изглеждат най-подходящото решение в момента.

Първият доклад разглежда приложимостта на различни възможности за задължително обозначаване на страната на произход за млечните продукти и за слабо популярните меса като конското, заешкото и дивечовото, както и това от диви птици, като се има предвид, че вече са въведени правила за обозначаване за говеждото, свинското, овчето, козето и това от домашни птици. Отчитайки нагласите на потребителите относно допълнителната информация, която биха получили, евентуалните допълнителни разходи, както и техническите и административните изисквания към компаниите и публичните власти, в доклада се стига до извода, че при млечните продукти отражението върху производителите ще е неравномерно, като при някои то ще бъде по-натоварващо, отколкото при други. Също така изглежда, че и потребителите не са склонни да плащат повече за допълнителната информация. Поради тези причини в доклада се прави заключението, че съществуващите варианти за доброволно предоставяне на обсъжданата информация върху етикетите може да задоволи част от желанията на потребителите, като същевременно държавите-членки на ЕС и отделните компании запазят възможности за маневриране.

По отношение на изброените видове меса в доклада се стига до подобно заключение, че задължителното обозначаване на страната на произход върху етикетите ще доведе до разходи за компаниите, които няма да оправдаят ползите.

Вторият доклад изследва необходимостта потребителите да бъдат информирани за произхода на непреработените храни, за продуктите само с една съставка и за съставки с над 50% съдържание в съответните хранителни стоки. В доклада се стига до заключението, че потребителите се интересуват от обозначаването на страната на произход върху етикетите за всички тези категории, но в по-малка степен, отколкото за месата, месните и млечните продукти. Докладът разглежда също разходите и ползите от изискванията за информацията върху етикетите, включително въздействието им върху вътрешния пазар и върху международната търговия, като заключението е, че доброволното обозначаване на страната на произход заедно със съществуващия режим за задължително обозначаване за някои категории хранителни стоки е най-подходящият вариант.

Двата доклада ще бъдат предадени на ЕП и Съвета на ЕС.

Не всички представители на млечния бранш обаче са съгласни с изводите в доклада, съобщи електронното издание DairyNews. Британските евроскептици, основни лобисти за задължителното обозначаване на страната на произход на продуктите, се обявиха срещу тези оценки. „Разочаровани сме, че докладът на комисията определя доброволното обозначаване на страната на произход като по-подходящ вариант за млечните продукти, отколкото задължителната система”, коментира д-р Джудит Брайънс, изпълнителен директор на британската асоциация на търговците на млечни продукти Dairy UK.

От години Великобритания с активната подкрепа на министерството за околната среда, храните и развитието на селските райони на страната и на парламентарната група, обединяваща представители на млечния бранш, се опитва да внедри задължителната маркировка. „Настоящите правила за прясното месо отразяват исканията на потребителите за получаване на по-точна информация за произхода на хранителните стоки. Това налага и следващата стъпка – въвеждането на подобни правила за млякото като краен продукт и млякото като съставка на млечните продукти. Задължителната маркировка би помогнала на британската млечна промишленост да представи своите продукти и да убеди потребителите в техния произход. Нашето мляко, сирене и останалите британски млечни продукти са основата на продуктите за консумация в страната и трябва да се гордеем, че ги произвеждаме”, изтъкна Брайънс.  

Два доклада на ЕК поставят под съмнение ползата от обозначаване страната на произход за млечните продукти
7772
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Отчет за полугодието на 2023 г.
Държавата ще сезира прокуратурата за нарушения в „Ел Би Булгарикум”
Дори забавянето в ръста на производството трудно ще спре поевтиняването им
Търсенето на млечни продукти отслабва по целия свят
Наръчник - пета част
Новостите при обвързаната подкрепа за млечни крави – Кампания 2023 г.
За гарантиране на необходимото ниво на хигиена в производството на мляко
Швейцария дава 2,5 милиона франка на млечни ферми в освободените части на Украйна
От Danone явно нямат никакво подобно намерение
Призоваха компаниите от млечния бранш в ЕС да спрат износа за Русия
По оценка на търговски представител на Русия у нас
Пазарът на вносни млечни продукти в България е на стойност 60 милиона долара
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини