Начало » Новини » Света
30.04.2015 г.

ЕС одобри вноса на нови 10 типа генетично променени култури

Решения

shc.hu

Европейският съюз премахна препятствията пред вноса на 10 нови типа генетично променени култури и 2 вида живи цветя, след като наскоро процедурата за одобрение, довела до блокирането на доставките, бе променена, съобщи Ройтерс.  От Европейската комисия обявиха, че са разрешили използването на генетично променена царевица, соя, памук и рапично семе в човешката хранителна верига и като фураж за животните за период от 10 години.

Одобрените култури са разработени от компании като BASF, Bayer CropScience и Monsanto. Употребата на други 7 генетично променени култури бе удължена с още 10 години, а техни разработчици са Bayer, Monsanto, Dow AgroSciences и Pioneer на Dupont.

Макар да се радват на радушен прием на американския континент и в Азия, генетично променените култури предизвикват крайни реакции в Европа, като мненията варират от пълно одобрение до пълна забрана. Природозащитни организации твърдят, че най-големите им притеснения са в областта на въздействието на тези ГМО върху околната среда, безопасността за здравословното състояние на потребителите и контрола, който мощните компании придобиват върху хранителната верига. Производителите, естествено, заявяват, че културите са напълно безопасни.

До момента в ЕС са разрешени за внос 58 генетично променени култури. По-голямата част от промените в тях осигуряват защита срещу определени вредители или устойчивост спрямо хербицидите.

Новите правила за одобрение на внасяните и отглежданите ГМО в ЕС позволяват на отделните държави да забраняват или ограничават вноса и употребата им на своя територия, дори да са били разрешени от ЕС като цяло. Те обаче бяха приети на нож както от привържениците, така и от противниците на ГМО. Според първите, сред които е и американското правителство, новите правила са равнозначни на търговски ограничения и ще представляват спънка в подготвяното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Противниците на ГМО смятат, че новите правила не осигуряват правни основания на националните правителства да откажат вноса им и на практика ще доведат от порой от нови разрешителни. Според „Грийнпийс” председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е нарушил обещанието си да бъдат променени правилата, които увеличават генетично променените култури на пазара на ЕС, въпреки че повечето държави-членки са против тях. „Днес той отвори шлюзовете за нова вълна генетично променени култури само за да се хареса на американските биотехнологични компании и преговарящите за търговското споразумение”, посочиха от природозащитната организация.

От браншовата асоциация EuropaBio обаче оценяват новите разрешителни като стъпка в правилната посока, която ще облагодетелства европейските животновъди след задънената улица, в която бе навлязъл процесът по одобрение в продължение на година и половина. Оттам уточниха, че още 40 молби за одобрение на ГМО чакат разглеждане и то трябва да започне без отлагане.

В момента на територията на ЕС се отглежда само една генетично променена култура – царевицата MON810 на Monsanto в Испания и Португалия.

Междувременно депутатите от Държавната дума, долната камара на руския парламент, прие на първо четене забрана за използването на ГМО в аграрно-промишления комплекс на страната, съобщи руското електронно издание ZOL. Забраната обхваща генетични промени в растения, животни и семена. Приетите поправки в законопроекта ще доведат и до забрана на вноса на генетично променени продукти, ако бъдат доказано, че нанася вреди на човешкото здраве или околната среда.

Предвидено е изключение за използването на ГМО за експертизи и научно-изследователски разработки, става ясно от обяснителна бележка към законопроекта. Той предвижда административна отговорност за употребата на ГМО при „нарушаване на разрешения тип и условия за ползването им”.

ЕС одобри вноса на нови 10 типа генетично променени култури
6571
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Линкове за презентациите
БАН представи новите геномни техники за земеделски производители
Информационен ден за новите геномни техники за земеделски производители
Няма да има задължително етикетиране на ниво потребител
Европа отваря вратите за новите геномни техники в земеделието, но забранява патентите
Обсъжданията по бъдещия еврорегламент продължават
България и Германия „се въздържат” за новите геномни техники
Предстоящо
Обществеността се вдига срещу проекторегламента на ЕК за новите ГМО
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини