Начало » Новини » Коментари
13.11.2014 г.

Ако помощта за хуманно отношение се пренасочи към инвестиции в животновъдството

Преговори

Farmer.bg

Консултанти и представители на браншовите съюзи настояват във възможно най-кратки срокове да се свика заседание на тематичната група по програмата за развитие на селските райони (ПРСР 2014-2020 г.), където бизнесът да представи становището си по варианта, внесен за обсъждане с Европейската комисия. Самият проект беше върнат преди месец със стотици предложения и забележки, които показваха видимото разминаване между прогнозния бюджет и реалните потребности за подпомагане, предназначени за определени подсектори. 

Голяма част от критиките на европейските експерти се отнасят до бюджета от близо 60 млн. евро, заделен за птицевъдни и свиневъдни ферми, които са покрили европейските стандарти за хуманно отношение към животните. „Този тип инвестиции не са задължителни, а се покриват от животновъдите доброволно и за евроекспертите е необяснимо защо България не насочи основната част от подпомагането към друга част от животновъдството, където 38 хиляди стопанства все още не могат да покрият изискванията за качество на млякото, например”, коментира Емил Дърев от асоциацията на консултантите по европейските програми. Той припомни, че консултантите нееднократно са поставяли искане към предишната администрация да се мотивира колко стопани иска да подкрепи по линия на хуманното отношение към животните и какъв ще бъде ефхектът за икономиката.

„Вместо през следващите седем години да се наливат 60 млн. евро саво в 40 ферми, които и без това са направили достатъчно инвестиции в модернизация, хората от Брюксел питат защо не се потърси механизъм за подкрепа на дребното фермерство, където по мярката 4,1 парите от еврофондовете биха могли да се използват по-ефективно от повече животновъди и да постигнат целите на общата политика”, коментира още експертът.

Забележки към първия вариант на новата селска програма имат и от други браншове. Зърнопроизводителите например са недоволни от малкия бюджет за техника, където необходимостта от инвестиции остава високо.

Затова и представителите на тематичната група предлагат на следващато заседание да гласуват бюджетите мярка по мярка. Според гласувания от членовете на тематичната група правилник програмата трябва да се приеме с болшинство и ако мнозинството не одобрява предлаганото разпределение, да се направят промени, така че да има консунсус по окончателния вариант, по който ще ес преговаря в Брюксел.

Въпросът е дали до началото на декември бизнесът и администрацията ще успеят да предложат приемлив вариант. Защото както останалите европейски държави, така и България след 7 години трябва да докаже, че с усовяването  на еврофондовете делът на средната класа е нараснал, а обезлюдяването на селските райони е престанало да намалява с ужасяващите темпове, на които сме свидетели в момента.

Екатерина Стоилова

 

 

 

Ако помощта за хуманно отношение се пренасочи към инвестиции в животновъдството
8650
 

Последни материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Свързани материали
Виж
Преди мониторинговия комитет
Консултантите с промени в Стратегическия план – за гъвкавост при покупката на техника
Първа пресконференция
Вътев: Пишем ясни наредби, без нужда от консултанти
НССЗ
Европейска база данни за консултанти в областта на селското стопанство
Към служебния кабинет
Консултантите с повторен призив за повече грантове в Плана за възстановяване
Отворено писмо
Асоциацията на консултантите са против свития бюджет за безвъзмездно подпомагане на бизнеса
Важни нормативни промени
Отпада обучението за фермерите по интегрирано производство, но са важни консултант-агрономите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини