Начало » Новини » Коментари
31.07.2024 г.

Новата селска мрежа няма готовност да отговаря на въпроси

Фермерите питат защо МЗХ не е готова с тази съветническа служба
Новата селска мрежа няма готовност да отговаря на въпроси

Снимка: sinor.bg

След като на 31 октомври 2022 г. беше прекратена дейността на Националната селска мрежа, обслужваща фермерите по законодателството от предишния програмен период 2014-2020 г. плюс преходните 2021-а е 2022 година, дейността на новата селска мрежа все още е на етап създадено Звено за управление на Националната мрежа по ОСП. Това съобщиха за синор.бг от Министерството на земеделието и храните и обясниха, че до момента това звено е ангажирано само с поддръжката на онлайн платформата и със старта на страницата мрежата.

С други думи новата страница все още липсва, а това означава, че в първите две години от прилагането на Стратегическия план за развитие на земеделието, когато родните земеделци се нуждаят крещящо от разясняване на новите изисквания, България не разполага с действата национална селска мрежа.

Иначе от МЗХ ни отговориха, че по регламент всяка държава членка създава Национална мрежа по Общата селскостопанска политика (ОСП) и нейната цел е да организира съвместна работа на организации и администрации, консултанти, научни работници и др. в процеса на иновации и в областта на селското стопанство и развитието на селските райони на национално равнище.

Единственото, което до момента е свършено е, че в предвидения срок страната ни е сформирала Звено за управление на Националната мрежа по ОСП, което на централно ниво трябва да отговаря за администрирането, управлението и прилагането на дейностите и задачите на мрежата, свързани с постигането на заложените в регламента цели.

Стопаните бяха предупредени от медиите за орязването на субсидиите по екосхемите 

Досега функциите на това Звено за управление са поети от отдел към дирекция РСР, по примера на повечето държави членки на ЕС. „Предвид дългогодишния опит и експертиза на служителите от тази дирекция като УО на ПРСР през двата минали програмни периода, вкл. и като временно изпълняваща функциите на Звено за управление на ПРСР 2007-13 г. от 2009 г. до края на 2012 г., всички дейности, които трябва да се извършат от Звеното се координират и извършват от този отдел“, четем в отговора от МЗХ. Но оттам не отговарят защо до този момент не са проведени обществените поръчки за избор на експерти, които да извършват „специфичната експертиза като например анализи, проучвания и логистично подпомагане при провеждане на събития, както и изготвяне на рекламни материали, които досега са се възлагали на външни изпълнители след провеждане на съответните обществени поръчки".

Иначе по закон досега трябваше тези избори да са приключили, така че във връзка с предстоящите приеми по интервенциите на СПРЗСР да бъдат организирани съответните информационни семинари за потенциални бенефициенти. В заключение от МЗХ все пак обещават, че „всяко едно от предстоящите събития ще бъде предварително анонсирано чрез всички информационни канали на Министерството на земеделието и храните“.

Новата селска мрежа няма готовност да отговаря на въпроси
3452
 

Последни материали
Виж
Ставките са 70,29 лв. за говедо и 123 лв. за бивол
5 732 стопани получиха 28,8 млн. лева преходна национална помощ за говеда и биволи
ДФЗ обяви индикативния график за държавните помощи и директните плащания до края на годината
До 230 лв. е ставката за заклано говедо
ДФЗ изплати близо 1,1 млн. лв. по de minimis за реализация на говеждо месо
Практика
Обгогатяване на почвата в оранжерията през есента
Обмяна на опит
Капитанов: България би могла още от 2025 г. да въведе наземни генератори срещу градушките
Контрол
БАБХ затвори нелегална малка кланица във Видин
Свързани материали
Виж
Предстоящо
До 10 юли се приемат проекти в конкурса на ЕК за най-приобщаващите проекти в селските райони
Бъдещата ОСП на ЕС
Новата селска мрежа вече действа
ОСП на ЕС
На 6 октомври Войчеховски открива новата селска мрежа
Национална селска мрежа
Безплатен семинар за градинари на 13 август в Монтана
Национална селска мрежа
На 14 август се организира обучение по добри практики при етеричните култури
Финансирането е по рибарската програма
Националната рибарска мрежа вече действа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини